LATEST NEWS

- News from the industry

Scania öppnar för order

På autonoma gruvlastbilar
Scania startar försäljning av autonoma gruvlastbilar. Det öppnar upp för säkrare, effektivare och mer hållbar gruvdrift.

Förverkligandet av autonoma transporter tar ett stort steg framåt när Scania öppnar för beställningar av företagets självkörande gruvlastbilar. Det är nu möjligt att lägga beställningar på Scanias 40-tons autonoma tunga tippbil för gruvdrift. En 50-tonsmodell följer kort därefter.

Som ett första steg kommer Scania att starta försäljningen av sina autonoma transportlösningar för gruvor i Australien, med första leveranser och driftstarter planerade till 2026. Nästa marknad på tur blir troligen Latinamerika, en region där Scania har en betydande marknadsnärvaro i gruvsegment.

– Övergången från forskning och utveckling till lansering av en kommersiell produkt är en stor milstolpe för oss och för autonoma tunga transporter i allmänhet. Det här är den mest avancerade produkten som Scania har släppt på marknaden hittills, säger Peter Hafmar, Vice President och Head of Autonomous Solutions på Scania.

Lättare att byta till eldrift och att nå hållbar gruvdrift
Gruvor har länge setts som en av de mest lovande miljöerna för autonoma fordon, eftersom de kan bidra till säkrare arbetsförhållanden och effektivare drift.

Scanias gruvlösningar med mindre lastbilar av samma slag som syns på vanliga vägar har också övergripande fördelar jämfört med branschens traditionella tunga truckar, både vad gäller utsläpp och produktivitet. Genom att använda Scanias autonoma gruvlastbilar kan den totala påverkan av gruvdriften minskas, inklusive behovet av energi och infrastruktur, vilket innebär att kapital- och driftskostnader också kan minska på lämpliga platser.

Scanias autonoma lastbilar kan även smidigt integreras in i den befintliga driften i en gruva, tack vare deras interoperabilitet med andra system och fordon.

– En annan fördel med vår lösning är att den gör det möjligt för gruvföretag att ta nästa steg mot nollutsläpp snabbare. Det är lättare att elektrifiera verksamheten med Scanias autonoma lastbilar jämfört med traditionella tunga gruvtruckar, säger Peter Hafmar.

Utvecklad i nära samarbete med gruvkunder
Under de senaste tio åren har Scania satsat hårt på utvecklingen av självkörande fordon. Bland annat finns lösningar för autonoma transporter av gods i allmän trafik mellan logistiknav och för begränsade områden som gruvor.

Scanias autonoma tippbil har utvecklats i nära samarbete mellan Scanias R&D-avdelning och kunder inom gruvindustrin, med omfattande tester i tuffast tänkbara förhållanden.

– Det är förmodligen det mest ambitiösa forsknings- och utvecklingsprojektet vi har gjort hittills tillsammans med en kund, och jag är mycket nöjd med resultatet. Tack vare alla rigorösa kontroller och många tester på plats har vi kunnat utveckla en optimal autonom transportlösning för gruvor, avslutar Peter Hafmar.

Erik Bratthall
Corporate Public and Media Relations manager
erik.bratthall@scania.com
Contact information

Scania CV AB

Mailing address

15132 Södertälje
Visiting address
Vagnmakar­vägen 1
15132 Södertälje
Region
Södertälje
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556084-0976
Founded: 1962
Employees: 40286
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Scania

Scania är ett globalt företag med försäljning och service i över 100 länder. Vi erbjuder också finansiella tjänster på många marknader, med produktionsenheter i Europa, Sydamerika och Asien.


VÅRA KÄRNVÄRDEN

Våra framgångar bygger på Scanias kärnvärden – kunden först, respekt för individen, eliminering av slöseri, beslutsamhet, laganda och integritet. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen Truck & Bus. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter.

SKRÄDDAR- SYDDA LÖSNINGAR

Scanias unika modulära produktsystem, som utvecklats under årtionden, är en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Det går hand i hand med vår syn på flexibilitet och utgör själva kärnan i vår affärsmodell.

Contacts

Scania
08-55381000

Videos

Åtta procent lägre bränsleförbrukning

LATEST NEWS

- News from the industry
6/5/2024
Nu introduceras en ny lanseringskampanj Kantvik eller kantpress – vad är skillnaden?Bekvämare liv med uppkopplat kodhandtag Ny maskin från Ras Skadlig kod sprids via Minecraft-tillägg
6/4/2024
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
6/3/2024
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
5/31/2024
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
5/30/2024
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag