LATEST NEWS

- News from the industry

Hitachi tecknar affär på 4,5 miljarder euro

Projektet är en del arbetet mot koldioxidneutralitet 2050
RTE och konsortiet Chantiers de l'Atlantique – Hitachi Energy undertecknar ett kontrakt på 4,5 miljarder euro för byggandet av tre havsbaserade likströmsplattformar och tre landbaserade omriktarstationer för de
havsbaserade vindkraftsparkerna Normandie (Centre Manche 1 & 2) och Oléron Island.

I närvaro av Bruno le Maire, minister för ekonomi, finans och industriell och digital suveränitet och Roland Lescure, ministerdelegat med ansvar för industri och energi, Xavier Piechaczyk, ordförande i RTE:s styrelse, Laurent Castaing, vd för Chantiers de l'Atlantique och Niklas Persson, chef för Hitachi Energys affärsområde Grid Integration, har ingått ett historiskt avtal om byggandet av de första plattformarna för havsbaserad likström och omriktarstationer på land för de havsbaserade vindkraftsparkerna i Normandie (Centre Manche 1 & 2) och på ön Oléron. Kontraktet, som är av en omfattning RTE aldrig tidigare tecknat, innebär att utvecklingen av havsbaserade vindkraftsparker accelererar och placerar Frankrike bland de få europeiska länder som bygger stora havsbaserade omriktarstationer för högspänd likström.

Dessa plattformar, med högre effekt (1250 MW) och större storlek än plattformarna med växelström, och som utrustar de första franska havsbaserade vindkraftsparkerna, symboliserar den uppskalning som krävs för produktion av förnybar energi till havs.

Den nya generationen havsbaserade vindkraftsparker är mer kraftfulla och ligger längre bort från kusten för att dra nytta av starkare och mer gynnsamma vindar. För att ansluta dessa havsbaserade parker till elnätet på land måste man använda likström, en teknik som kan transportera el över mycket långa avstånd. I Normandie och Oléron kommer Chantiers de l'Atlantique och Hitachi Energys system för överföring av högspänd likström (HVDC) att göra det möjligt att integrera mer än 3,5 GW förnybar energi i RTE:s elnät.

Efter ett internationellt anbudsförfarande har RTE, projektägaren för anslutningen av havsbaserade vindkraftsparker, valt konsortiet Chantiers de l'Atlantique och Hitachi Energy för att leverera omriktarstationer till havs och på land för de framtida havsbaserade vindkraftsparkerna i Normandie och Oléron.

Chantiers de l'Atlantique har byggt mer än 12 offshoreplattformar för vindkraftsparker i Frankrike och övriga Europa och är ledande inom tillverkning, konstruktion, integration och nyckelfärdig leverans av de största
havsbaserade konstruktionerna.

Hitachi Energys expertis inom HVDC-teknik är erkänd globalt och har valts ut för sammanlänkningarna IFA2 och Biscayabukten, mellan Storbritannien och Frankrike samt Spanien och Frankrike.

Med ett totalbelopp på 4,5 miljarder euro belyser detta kontrakt RTE:s industristrategi och leveranspolicy, som kommer att vara kärnan i dess framtida strategiska elnätsplan för de kommande 15 åren. Det visar på RTE:s förmåga att genom sina investeringar i det nationella transmissionsnätet stödja sysselsättning och värdeskapande i Frankrike och Europa. Nästan alla ekonomiska fördelar från byggandet av dessa plattformar kommer således att ske i Europa, varav nästan hälften i Frankrike, särskilt inom Chantiers de l'Atlantique, som är Europas största skeppsvarv.

Inför byggandet av de tre offshoreplattformarna som ska byggas i Saint-Nazaire kommer Chantiers de l'Atlantique att fördubbla sin produktionskapacitet för elbaserade plattformar och investera närmare 100 miljoner euro i denna expansion. De kommer framför allt att förvärva Europas största målningscell, med en total yta på 4.600 m2, och utnyttja sina toppmoderna industrianläggningar, bland annat sin ramp som är utrustad med portalkranar som lyfter upp till 1.400 ton.

Tillsammans utgör RTE:s expertis och konsortiet Chantiers de l'Atlantique – Hitachi Energy ett viktigt bidrag till havsbaserade vindkraftsprojekt och till att uppnå koldioxidneutralitet 2050.

Niklas Persson, affärsområdeschef på Hitachi Energys Grid Integration-verksamhet: "Vi är stolta över att fortsätta vårt långvariga samarbete med RTE för att hjälpa till att få in förnybar energi i det franska elnätet. Affärsmodellen med flera projekt gör det möjligt för oss att fokusera på vår kärnteknik och återspeglar vår strategi att säkra en tydlig syn på framtiden, och baserat på detta anställer vi redan för att utöka vår globala leveranskapacitet."

Laurent Castaing, verkställande direktör för Chantiers de l'Atlantique: "Vår kärnverksamhet, byggandet av stora maritima anläggningar, och vårt kunnande, som ständigt stärks av vår strävan efter framsteg, gör det möjligt för oss att möta industriella utmaningar. I dag är vi redo att bygga och installera DC-plattformarna. Detta projekt av aldrig tidigare skådad omfattning är en stor förändring i vårt varvs långa historia. Vi vill tacka RTE och Hitachi Energy för deras förtroende."

Xavier Piechaczyk, Styrelseordförande för RTE: "Transmissionsnätet är ryggraden i energiomställningen. På vägen mot koldioxidneutralitet kommer betydande investeringar att göras i elnätet under de kommande åren. Det här avtalet är ett stort steg framåt, som återspeglar en verklig förändring av skalan, särskilt för havsbaserad vindkraft. Jag är särskilt glad över att detta leder till utveckling av tillverkningsindustrin i Frankrike och Europa."

LATEST NEWS

- News from the industry
5/10/2024
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
5/8/2024
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
5/7/2024
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
5/6/2024
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest