FRIDAY, OCTOBER 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Gasdrivna Volkswagen Golf Sportscombi TGI erbjuds i Sverige igen

Golf Sportscombi TGI har 440 km räckvidd på gas.
Volkswagen i Sverige erbjuder nu åter den fordonsgasdrivna modellen Golf Sportscombi TGI, som klassas som klimatbonusbil. Bilen är utrustad med tre gastankar, vilket ger en riktigt god räckvidd på fordonsgas: upp till 440 km enligt körcykeln WLTP.

Inte heller behöver man oroa sig för utrymmet ombord – gastankarna sitter integrerade under golvet på ett platsbesparande sätt.

Dessutom har motorn uppdaterats: under huven ruvar en kraftfull 1,5-liters fyrcylindrig turbomotor med en effekt på 130 hk ett vridmoment på 200 Newtonmeter.

Tack vare TGI-motorns Miller-förbränningscykel och turboladdarens variabla turbingeometri (VTG), är den fyrcylindriga 1,5-litersbensinmotorn i Golf Sportscombi TGI ännu snålare med bränslet än sin föregångare och dessutom ännu piggare.

Motorn drivs primärt på fordonsgas – bensintanken är betydligt mindre och fungerar som ”reservtank”. Bensintankens volym har minskats till nio liter, vilket för Golf Sportscombi TGI motsvarar en räckvidd på cirka 200 km.

De tre gastankarna har tillsammans en volym på 115 liter, motsvarande en totalvikt på 17,3 kg. Tankarna är endera tillverkade i kolfiberarmerad plast eller metall.

Fordonsgas är idag ett av de drivmedel som har absolut lägst klimat- och miljöpåverkan. CO2-utsläppen från en fordonsgasdriven bil är betydligt lägre än för en bil med konventionell motor eftersom det vid förbränning av fordonsgas bildas cirka 25 % mindre CO2 än vid förbränning av bensin. Detta beror på att andelen kol i fordonsgas är mycket lägre. Tack vare bland annat en innovativ ”lambda split”-process, är förbränningen av fordonsgas dessutom extremt ren: avgaserna innehåller mycket mindre kolmonoxid och kväveoxider (NOx).

Tankar man med biogas kan utsläppen minimeras ännu mer, upp till 90 procent, eftersom biogas fås genom nedbrytning av organiskt material. I Sverige finns det god tillgång på biogas. Under det första halvåret 2019 var 94 procent av fordonsgasen förnybar, enligt statistik från SCB.

Att köra på fordonsgas är jämförelsevis något billigare än att köra på diesel eller bensin. Fordonsgas innehåller också mycket mer energi – 1 kg gas motsvarar cirka 1,3 liter diesel eller 1,5 liter bensin.

Golf Sportscombi TGI är framhjulsdriven och levereras med en 7-växlad DSG-växellåda. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 4,2 kg/100 km enligt WLTP, vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 116 g/km. Topphastigheten ligger på 207 km/h och 0-100 klaras av på 10,9 sekunder.

Golf Sportscombi TGI är nu beställningsbar på den svenska marknaden. Det rekommenderade cirkapriset är från 297 900 kronor, innan avdrag för klimatbonusen på 10 000 kr. Bilen går också att bygga i konfiguratorn på volkswagen.se.

Senare i höst utökar Volkswagen sitt utbud av gasdrivna modeller på den svenska marknaden genom Polo TGI.

− Vi på Volkswagen har en stark tradition av gasbilar och vi är glada över att nu återigen erbjuda populära Golf Sportscombi med gasdrift. Vi förväntar oss ett stort intresse och tillgången för vår marknad är god. Vid beställning idag kan bilen levereras redan innan årsskiftet, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Marcus Thomasfolk
Informationschef
070-35 896 57
marcus.thomasfolk@volkswagen.se

LATEST NEWS

- News from the industry
10/9/2019
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
10/8/2019
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
10/7/2019
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
10/4/2019
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
10/3/2019
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
10/2/2019
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
10/1/2019
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Advertisements