LATEST NEWS

- News from the industry

Biobaserad infästning banar väg för hållbart byggande

Samma prestanda – men mycket grönare
För fyra år sedan lanserade fischer, som de första i världen, en serie av biobaserade lösningar för alla materialtyper – från trä och gips, till betong och stål. Efter en utvärdering såg man att lanseringen gjorts för tidigt i förhållande till efterfrågan på marknaden. Det är dock därför Greenline-serien nu har kunnat bevisa sitt värde, och idag är serien ett testat och beprövat exempel på biobaserade material som kommer att spela en viktig roll i byggbranschens gröna omställning under de kommande åren.

2016 var det få leverantörer inom byggbranschen som hade möjlighet att leverera biobaserade alternativ till traditionella infästningslösningar. Ett undantag är fischer, som var de första i världen att presentera en komplett serie av biobaserade lösningar till alla materialtyper – från trä och gips, till betong och stål. Användningen av bioplast betyder inte minst att CO2-avtrycket blir markant lägre än vid traditionell infästning, som tillverkas av plast baserat på fossila råmaterial.

Samma prestanda – men mycket grönare
- Hållbarhet ligger djupt inbäddat i vårt DNA. Vi såg det därför som helt naturligt att lansera en serie med biobaserade lösningar så snart som det var tekniskt möjligt. Det handlade först och främst om att lösningarna skulle kunna leverera samma prestanda ute på byggarbetsplatsen och därmed vara ett reellt alternativ, förklarar Lars Holbæk, Nordic Senior Product Manager hos fischer.

Han fortsätter:
- Vi måste dock erkänna att vi var lite för tidigt ute i förhållande till resten av marknaden. Det är faktiskt först nu som ett intresse för de biobaserade materialen har börjat väckas till liv. Men det betyder också att serien nu har haft möjlighet att bevisa sitt värde i flera projekt under de senaste fyra åren. Därmed är det ett testat och välbeprövat alternativ som man kan lita på, även på lång sikt.

Ett komplett alternativ till traditionell infästning
Greenline-serien från fischer framställs av plast baserat på biologiska råvaror som inte konkurrerar med vare sig foderprodukter eller odlingsområden för mat. Andelen bioplast garanteras genom oberoende testning och certifiering av DIN CERTICO/ TÜV Rheinland. Alla produkterna tillhör gruppen ”BIOBASED 50–85%”.

Serien innehåller de sju produkterna: FID isoleringsmaterial för användning i polystyren och frigolit, GB Green lättbetongplugg, GK Green gipsplugg, FIS Green ankarmassa för exempelvis betong, massivtegel, håltegel och lättbetong, N Green spikplugg, SX Green expansionsplugg samt UX Green universalplugg.

Tillsammans täcker de ett stort antal vanliga infästningsuppgifter inom byggbranschen och utgör därmed ett komplett alternativ till traditionell infästning i de flesta projekt. Lars Holbæk avslutar:

- Greenline har samma byggtekniska egenskaper som fischers övriga sortiment, men serien är betydligt mer miljövänlig. Till exempel behöver du inte sortera den tomma patronen till FIS Green-injektionsmassan som farligt avfall, eftersom materialet är biobaserat.

I november 2019 vann fischer-koncernen Europas största miljöpris – det allmänt erkända Deutscher Nachhaltigkeitspreis, för sina insatser inom grön produktutveckling, socialt ansvar och miljö. Grunden till vinsten var bland annat att fischer har lyckats förankra hållbarhet i själva strategin och har därmed kunnat skapa en stark, grön affärsmodell.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För mer information, kontakta:
Grith Österlund | Order/Administration, fischer | T +46 70 597 83 93 | E-mail: GO@fischersverige.se

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20 802 637 | E-mail: evelina@perfektapr.se

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Firar 10 år med QlikProton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsa
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo