LATEST NEWS

- News from the industry

Så påverkas fordonsindust­rin av förbränningsförbudet

Långtgående konsekvenser för produktionen
Beslutet är fattat: Från och med år 2035 får inga nya fordon med förbränningsmotor för fossila bränslen säljas inom EU. Det tvingar fordonsindustrin till en historisk anpassning av sina produktionsanläggningar. Genom att sälja den utrustning som inte längre behövs på marknaden för begagnade maskiner går det att finansiera en del av de investeringar som krävs.

”Automobilen är en tillfällig fluga”, ska den tyske kejsaren Wilhelm II ha sagt på sin tid. Och han fick rätt till slut: För bilar med traditionell förbränning är dagarna numera räknade. Från och med år 2035 får inga nya fordon med konventionell förbränningsmotor säljas inom EU.

Ambitiösa miljömål


EU antar en ledande roll för att uppnå koldioxidneutralitet år 2050. En fjärdedel av Europas totala koldioxidutsläpp härrör från biltrafik. År 2019 släpptes närmare 800 miljoner ton koldioxid ut på EU:s vägar. Personbilar och motorcyklar stod för merparten av de här utsläppen, 62 %. Som en del av den gröna omställningen har EU nu infört ett förbud mot förbränningsmotorer från 2035. Sannolikt kommer undantag att göras för e-bränslen, men målet är en fullständig elektrifiering av fordonsflottan.

Långtgående konsekvenser för produktionen


För biltillverkningen innebär detta att vissa fordonskomponenter försvinner, behöver modifieras eller måste läggas till i leverantörernas sortiment. I stället för förbränningsmotorer måste alla bilar drivas med el. Systemen för bensin och diesel ersätts av batterier eller bränsleceller. Avgassystemet och generatorn försvinner och växelsystemet måste anpassas. Dessutom krävs kraftelektronik som tidigare inte har funnits i konventionella bilar. Och det är inte bara de direkt berörda systemen som påverkas, utan hela fordonets uppbyggnad, eftersom elmotorer tar betydligt mindre plats.

Biltillverkningen i Skandinavien


Fordonsindustrin i Skandinavien, och framför allt i Sverige, är enormt betydelsefull. Här finns välkända biltillverkare som Volvo och Scania. Fordon är numera Sveriges främsta exportvara. År 2022 stod fordonsexporten för cirka 13 % av Sveriges totala export och intog därmed förstaplatsen. 85 % av alla personbilar som produceras i Sverige och 95 % av alla tunga fordon säljs utanför Sverige.

Ekonomiska utmaningar


De senaste åren har inneburit stora globala utmaningar. Fordonstillverkningen har redan drabbats av störningar i leveranskedjan, coronapandemi, krig, energikris och inflation. Nu utgör den planerade övergången från förbränningsmotorer till eldrift ytterligare en ekonomisk törn. En beräkning från Tyskland visar på omfattningen: Enligt intresseorganisationen VDA måste över 100 miljarder euro investeras i ombyggnationen av den tyska biltillverkningen fram till 2030.

Begagnade maskiner underlättar övergången


Hur kan då den här övergången till eldrift finansieras? En möjlighet är att sälja den utrustning som inte längre behövs på marknaden för begagnade maskiner. Den erbjuder stora fördelar i jämförelse med det ansträngda läget inom maskintillverkningen, som just nu är hårt drabbad av leveransproblem, stigande kostnader och brist på arbetskraft. På marknaden för begagnade maskiner går det betydligt snabbare att få tag på produktionssystem till ett lägre pris. För de företag som vill avyttra sin begagnade utrustning är läget med andra ord gynnsamt.

Auktioner inom biltillverkning hos Surplex


Vissa biltillverkare och -leverantörer har redan påbörjat omstruktureringen av sin produktion och är väl rustade för framtiden. Surplex, det internationella onlineauktionshuset för begagnade maskiner, har under de senaste månaderna genomfört ett flertal auktioner av fordonsteknik från ombyggnationen av välkända europeiska produktionsanläggningar. I synnerhet var det utrustning inom robotteknik, som svetsceller, industrirobotar och kompaktmaskiner, samt metallbearbetningsmaskiner som bytte ägare. Även nedstängningar av hela anläggningar kan hanteras via en enda kontaktpunkt. Då katalogiseras samtliga tillgångar, maskinerna mäts upp och utförlig dokumentation utarbetas. När alla maskiner blivit sålda överlämnas den tömda och städade byggnaden till ägaren.

Under 2023 har redan fler än 20 auktioner av långt över 1 000 maskiner och tillbehör från och för fordonsindustrin genomförts på Surplex.com. Surplex är en ledande aktör på den internationella marknaden för begagnade maskiner. Med kontor i 16 europeiska länder, däribland Sverige, är Surplex din lokala kontaktpunkt för en internationell marknad. Genom Surplex globala nätverk har du som säljare tillgång till en ständigt växande grupp registrerade köpare. På så sätt kan du optimera intäkterna och få tillgång till de mest intressanta marknaderna världen över.

LATEST NEWS

- News from the industry
4/25/2025
Fuktmätning VCI-plast skyddar mer än vanlig plastpåseSfäriska rullager – Nitrilhandskar – vid hantering av kemikalier Handverktyg
4/24/2025
Elektrisk kantpress Luftkvalitet nyckel till bättre hotellmiljö Riksintag kvar för rörmontörsutbildningEnpelarlyftar från Nimo-KG Lyftmagneter
4/23/2025
Förbättra greppet och säkerheten Möt experterna på platsInspektera med en Ferret!Maskinmässan i ArlandastadVerizon cybersäker­hetsrapport 2025
4/22/2025
Investera smart: Olsons + LVD i samarbeteUpptäck våra mest prisvärda skrivbordShimada-CNC svarvar Laddlösningar för en ren framtidBredel Heavy Duty-pump
4/21/2025
Säkerhet & kvalitet i en internationell marknad