LATEST NEWS

- News from the industry

Säkerhetsåtgärder vid användning av laser

Vad innebär lasersäkerhet?
Lasersäkerhet handlar om att identifiera och minimera risker förknippade med användning av laserutrustning. Oavsett om det rör sig om industriell bearbetning, medicinsk behandling eller underhållning är det viktigt att förstå och följa säkerhetsföreskrifter för att undvika skador på människor och egendom.

Risker och regelverk


Laserstrålning kan orsaka allvarliga skador på ögon och hud. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) måste alla som använder starka lasrar (klass 3B och 4) följa specifika säkerhetsföreskrifter, inklusive att ha tillstånd för vissa typer av användning. Arbetsmiljöverket betonar även vikten av riskbedömning och utbildning för att säkerställa en säker arbetsmiljö.

Skyddsåtgärder


För att minimera riskerna är det nödvändigt att använda rätt skyddsutrustning, som skyddsglasögon och skyddsbarriärer. Här följer några viktiga skyddsåtgärder:

Skyddsglasögon: Användning av skyddsglasögon som är specifikt utformade för att filtrera bort farliga våglängder av laserljus är avgörande för att skydda ögonen. Det är viktigt att glasögonen är certifierade och lämpliga för den specifika lasern som används.

Skyddsbarriärer och skärmar: Installation av fysiska barriärer och skärmar runt laserarbetsstationer kan förhindra att laserstrålning sprids till omgivningen och orsakar skador. Dessa skyddsbarriärer bör vara tillverkade av material som kan absorbera eller reflektera laserstrålning effektivt.

Varningsskyltar: Placering av tydliga varningsskyltar i områden där lasrar används är viktigt för att informera och varna personer om potentiella faror. Skyltarna bör innehålla information om laserklass och nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Interlock-system: Användning av interlock-system som automatiskt stänger av lasern om skyddsbarriärer eller dörrar öppnas, kan ytterligare öka säkerheten. Dessa system förhindrar oavsiktlig exponering för laserstrålning.

Personlig skyddsutrustning (PPE): Förutom skyddsglasögon kan annan personlig skyddsutrustning, såsom skyddskläder och handskar, vara nödvändig beroende på laserapplikationen. Det är viktigt att all utrustning är specifikt utformad för att skydda mot den typ av laser som används.

Utbildning och medvetenhet: Regelbunden utbildning och träning för personal som arbetar med eller nära lasrar är avgörande för att säkerställa att de är medvetna om riskerna och vet hur de ska hantera utrustningen säkert. Arbetsgivare bör också säkerställa att alla anställda är medvetna om gällande säkerhetsföreskrifter och hur de ska efterlevas.

LMI AB


Lösningar för lasersäkerhet


LMI AB är en ledande aktör inom laser- och lasersäkerhet och erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster för att säkerställa säkra arbetsmiljöer. Företaget tillhandahåller skyddsglasögon, varningsskyltar, skärmväggar, slussar, rullgardiner, draperier, laser interlock-system och utbildningar. LMI AB’s lösningar är utformade för att möta de högsta säkerhetsstandarderna och skydda användare från potentiella faror vid användning av laserutrustning.

Genom att investera i LMI AB produkter och tjänster kan företag säkerställa att de följer gällande säkerhetsföreskrifter och minimerar risken för olyckor och skador i samband med användning av laser.
Contact information

Laser Machining Inc. LMI AB

Mailing address
Hjärpholn 18
78693 Nås
Visiting address
Hjärpholn 18
78693 NÅS
Region
Vansbro
Dalarnas county
Sweden
Organization id:
556538-1752
Founded: 1997
Employees: 11
English description is missing, swedish description below.

Laser Machining Inc. LMI AB (LMI) är en integratör av lasermaskiner för industriell tillämpning. Exempel på applikationer är lasermärkning / lasergravering, laserskärning, lasersvetsning, laserpåläggning / lasercladding, laserborrning, laserconverting och laserhärdning / värmebehandling.

Lasersystem för lasermärkning / lasergravering och laserbearbetning erbjuds som standardmaskiner eller som processanpassade. Tillsammans med moderbolaget Preco Inc och LMI:s agenturers organisationer tillhandahåller LMI AB omfattande processutvecklingsresurser för industriellt tillämpad laser. Pilotprojekt för bearbetning av metall bedrivs fortlöpande med laserskärning, lasersvetsning, laserpåsvetsning (cladding) och laserhärdning. På samma sätt utvecklas banbrytande lasertillämpningar för converting-, förpacknings- och flexibla material.

LMI erbjuder laserkomponenter med optik från världsledande II-VI, lampor, dysor, keramdelar, skyddsglas, rengöringsartiklar, filter, bälgar och andra komponenter från en rad olika leverantörer. LMI är en oberoende distributör vilket gör att vi kan importera och förse våra kunder med de flesta förbrukningsartiklar som behövs för ett lasersystem.

LMI har en egen organisation av tekniker som utför service, nyinstallation, flytt och ombyggnad av lasermaskiner.

Sist med inte minst erbjuder LMI mycket bra konsultation inför en investering i en lasermaskin. LMI har lång och gedigen erfarenhet av lasersystem för industriell tillämpning.

Välkommen att kontakta LMI AB för support, reservdelar, service och processutveckling för industriellt tillämpad laser.

We do it with LASER

Agents

HSG Laser, Sweden
HSG Laser är ett framstående företag inom laserteknik och tillverkning av laserskärmaskiner. De erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa laserskärnings- och graveringssystem för olika branscher och tillämpningar. HSG Laser är känt för att leverera maskiner med hög precision och pålitlighet, och deras produkter används över hela världen för att bearbeta olika material, inklusive metall, plast och trä. Företaget har även ett starkt fokus på innovation och utveckling, vilket gör dem till en betrodd partner inom laserteknikindustrin.
II-VI Incorporated, United States of America (General agent)
II-VI Incorporated är världens ledande tillverkare av laseroptik till CO2-lasermaskiner. LMI lagerför ett stort sortiment av den mest använda laseroptiken oberoende av fabrikat på lasermaskinen. LMI säljer även övriga förbrukningsartiklar till lasermaskiner så som munstycken, vattenfilter, oljor och rengöringsmaterial. Välkommen att kontakta LMI för rådgivning.
Lasermet Ltd, United Kingdom (General agent)
LMI är distributör av Lasermet Ltd i Sverige och Norge. Lasermet är världsledande på allt inom säkerhet för lasersystem. Det gäller säkerhetsutrustning för laser i industrimiljöer, medicinska miljöer och laboratoriemiljöer. Exempel på produkter för lasersäkerhet är skyddsglasögon, varningsskyltar, skärmväggar, slussar, rullgardiner, draperier, laser interlock-system, mätinstrument. Alla dessa produkter är certifierade med avseende på lagstadgade säkerhetskrav för laser. Vi kommer gärna och ser över er lasersäkerhet och tar fram lämpliga åtgärder för att se till att ni har en säker utrustning. VIll ni ha utbildning i lasersäkerhet kan vi även ombesörja detta.
Preco, United States of America (General agent)
Preco är en ledande leverantör av lösningar för materialbearbetning med laser. Lasermaskiner och lasersystem för laserskärning, laserperforering, lasersvetsning, laserhärdning, laserborrning och laser converting är exempel på bearbetning som erbjuds genom standardmaskiner eller genom kundanpassade lösningar. Preco levererar materialbearbetningssystem till bilindustri, flygindustri, förpackningsindustri, medicinsk industri, elektronikindustri etc. Välkommen att kontakta LMI för rådgivning.
TYKMA Electrox, United States of America (General agent)
TYKMA Electrox tillverkar lasermaskiner för märkning och gravering. TYKMA Electrox utbud för lasermärkning och lasergravering består av laserkällor av typen: Fiberaser, Scropion, Scorpion Rapide. Till alla lasrar erbjuds en rad olika kapsingar i form av serietillverkade arbetsstationer. Arbetsstationerna kan också fås anpassade efter specifka behov. Till arbetsstationerna finns en rad olika tillbehör som XY-bord, rotator etc. Helt anpassade arbetstationer med automatiserad hantering av märkobjekt projekteras och tillverkas efter kundens önskemål. Laser Machining Inc. LMI AB (LMI) är en erfaren integratör av lasersystem i alla tänkbara applikationer för industriellt ändamål. Att installera en laser i en ny eller befintlig produktionslinje tillhör LMI:s kärnkompetens.

Certifications

AAA

Contacts

Urban Gärds
0281-307 16
Tim Smith
0281-307 14
+46706015670
Micke Bergman
Sales laser components and service coordinator
0281-307 18
Niklas Johansson
Sales & Product manager Bodor
070-2998510
Anna Thörn
0281-307 10
Michael Blyckert
Technician and sales
0281-307 10
Peter Danielsson
0281-307 10
Kent Skogmo
0281-307 10
André Smith
Technician and sales
070-2228673
Niklas Larsson
0281-710 36
0707745700
Mattias Karlssson
0737009879
Malin Kristoffers
0281-30715

Videos

Laserskärning och gravyr i Plexiglas med Metis Co2-lasermaskin.

Laserskärning och gravyr i Plexiglas med Metis Co2-lasermaskin.
Laserskärning och gravyr i Mdf med Metis Co2-lasermaskin.
Laserskärning och gravyr i läder med Metis Co2-lasermaskin.

LATEST NEWS

- News from the industry
7/1/2024
En historia inom skärande bearbetning SäkerhetsnätNY Webbshop Rätt demoleringsverktyg för proffsig rivningVanliga problem med ABB-robotar
6/28/2024
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
6/27/2024
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
6/26/2024
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
6/25/2024
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning