LATEST NEWS

- News from the industry

Nytt samarbete för återbruk av tegel

Ska främja hållbart byggande i Sverige
Byggbranschen står inför ett stort skifte – från linjär resursanvändning till cirkulära lösningar där material återanvänds i stället för att bli avfall. Som ett konkret steg i den omställningen har wienerberger Sverige och NordSten nu inlett ett samarbete som gör återbrukat tegel tillgängligt på marknaden i större skala.

Tegel är ett av få byggmaterial som kan återanvändas i sin ursprungliga form utan att tappa i funktion eller estetik. Trots det krossas dagligen stora mängder fullt brukbart tegel vid rivningar runt om i Sverige. Genom selektiv rivning, noggrann sortering och varsam rensning kan teglet i stället få nytt liv i moderna byggprojekt – med stora vinster för klimat, kulturmiljö och ekonomi.

- Vi ser ett växande intresse från arkitekter, byggherrar och entreprenörer som vill använda återbrukade material. Att fasadtegel nu blir tillgängligt som ett spårbart och kvalitetssäkrat alternativ är ett viktigt steg för hela branschen, säger Martin Persson, VD för wienerberger Sverige.

Material med historia – byggnader med framtid
Samarbetet med NordSten innebär att tegel från rivningsprojekt nu kan tas tillvara, rensas och återföras till marknaden med samma tekniska specifikationer som nytt tegel – men med ett betydligt lägre klimatavtryck. Enligt beräkningar har återbrukat tegel ett klimatavtryck som kan vara mer än 10 gånger lägre än nyproducerat naturgasbränt tegel.

- Återbruk av byggmaterial är inte bara ett hållbarhetsinitiativ, utan en strategisk nödvändighet för att kunna möta kommande lagstiftning, nå uppsatta klimatmål och främja en mer cirkulär ekonomi inom byggbranschen, säger Martin Persson och fortsätter:

- Vi är glada över att ha hittat en bra samarbetspartner i NordSten. De har gedigen expertis inom cirkulära byggprocesser samt en tydlig vision om att designa och producera byggmaterial genom innovativa metoder som minimerar avfall och resursanvändning. Med fokus på kvalitet och arbetsmiljö har de utvecklat en skonsam process för återbruk av tegel, där varje sten CE-märks efter rensning.

Ett steg mot en cirkulär byggbransch
Initiativet möter flera av de krav och förväntningar som nu växer fram inom byggsektorn. Sedan 2022 ställer Boverkets regler krav på klimatdeklarationer för nya byggnader och inom ett par år kommer gränsvärden för utsläpp av växthusgaser att införas. Samtidigt efterfrågar allt fler beställare dokumenterade åtgärder för att minska klimatpåverkan och resurseffektivitet.

- Tegel har en livslängd på flera hundra år, men rivs ofta långt innan dess. Det är ett resursslöseri vi inte har råd med. Genom att integrera återbruk i både rivningsprocesser och produktutbud tar vi ett gemensamt ansvar för att förändra hur vi bygger – och river – i Sverige, avslutar Martin Persson.

Genom att bredda sortimentet och inkludera återbrukat tegel hoppas wienerberger kunna inspirera fler aktörer att se potentialen i byggmaterial som redan finns - och att driva på utvecklingen mot en verkligt cirkulär byggbransch.

LATEST NEWS

- News from the industry
4/29/2025
SUTO iTEC hos Kompauto Helhetslösningar inom gummi och silikon Hålslipning – precision som räddar maskindelar Kuggfräsning för precision och hållbarhet
4/28/2025
Scantruck AB ställer ut på Train & Rail Järpås Verkstad satsar på ny kantpressBetning Skapa ett ergonomiskt kontor Säkerhet i det lilla
4/25/2025
Fuktmätning VCI-plast skyddar mer än vanlig plastpåseSfäriska rullager – Nitrilhandskar – vid hantering av kemikalier Handverktyg
4/24/2025
Elektrisk kantpress Luftkvalitet nyckel till bättre hotellmiljö Riksintag kvar för rörmontörsutbildningEnpelarlyftar från Nimo-KG Lyftmagneter
4/23/2025
Förbättra greppet och säkerheten Möt experterna på platsInspektera med en Ferret!Maskinmässan i ArlandastadVerizon cybersäker­hetsrapport 2025