LATEST NEWS

- News from the industry

Clas Ohlsons använder energieffektiva trycklufts­lösningar från Atlas Copco Compressor

Lagerlösning där tryckluft spelar en avgörande roll för hela flödet
Clas Ohlson AB är idag ett av Nordens största detaljhandelsbolag med totalt 4 500 medarbetare i framförallt Sverige, Norge och Finland. På drygt 100 år har bolaget gått från ett litet familjeföretag till en koncern som omsätter mer än 8 miljarder om året. Framgångssagan innehåller givetvis bra produkter och nöjda kunder, men framförallt är det en berättelse om entreprenörskap, hållbarhet och en vilja att hela tiden förbättra och förenkla vardagslivet för människor. I den stora distributionscentralen i Insjön i Dalarna plockas, packas och skeppas varje dag mängder av varor som säljs till kunder som vill utveckla sitt hem, sin trädgård och sin fritid. Tryckluft från Atlas Copco Compressor är en av de komponenter som bidrar till att göra det möjligt.

Clas Ohlson AB är idag ett av Nordens största detaljhandelsbolag med totalt 4 500 medarbetare i framförallt Sverige, Norge och Finland. På drygt 100 år har bolaget gått från ett litet familjeföretag till en koncern som omsätter mer än 8 miljarder om året. Framgångssagan innehåller givetvis bra produkter och nöjda kunder, men framförallt är det en berättelse om entreprenörskap, hållbarhet och en vilja att hela tiden förbättra och förenkla vardagslivet för människor. I den stora distributionscentralen i Insjön i Dalarna plockas, packas och skeppas varje dag mängder av varor som säljs till kunder som vill utveckla sitt hem, sin trädgård och sin fritid. Tryckluft från Atlas Copco Compressor är en av de komponenter som bidrar till att göra det möjligt.

Med fokus på produkter för ett hållbart vardagsliv
Företaget Clas Ohlsons mission är att hjälpa och inspirera människor att förbättra sin vardag genom att erbjuda smarta, enkla och praktiska lösningar till attraktiva priser. Grundaren Clas Ohlson var en uppfinnare i själ och hjärta och han sökte ständigt efter nya lösningar och idéer som skulle göra vardagslivet lite enklare och lite roligare. Han var också något av en pionjär inom hållbarhet och de verkstäder för service och reparationer som han startade på 1950-talet var ett sätt att förlänga livet på olika produkter. Idag är dessa verkstäder en naturlig del i Clas Ohlsons hållbarhetsarbete och tillsammans med ett utökat sortiment av reservdelar och reparationssatser strävar företaget efter att fördröja inköpet av nya varor till förmån för de saker man redan har.

En komplex lagerlösning där tryckluft spelar en avgörande roll för hela flödet
För att effektivisera lagerhållningen och minimera lagerkostnaderna har Clas Ohlson valt en lösning med ett till stor del automatiserat centrallager i Insjön. Den första delen av lagret byggdes 1995 och under åren har nya byggnader tillkommit för att hantera det enorma flödet av in- och utgående varor som försörjer inte bara de ca 230 fysiska butikerna utan också den alltmer omfattande e-handeln. Idag upptar lagret en yta av 77 000 kvadratmeter där det 30 till 40 meter höga helautomatiserade kranlagret skapar förutsättningar för ett smidigt flöde där gods sorteras och plockas dygnet runt.

Logistiken inom centrallagrets väggar är mycket komplex och samspelet mellan medarbetarna, de förarlösa eltruckarna och transportbanden med tillhörande maskiner är mycket viktigt. En stor del av verksamheten är eldriven, men även tryckluften spelar en mycket stor roll för flödet. Exempelvis så används tryckluft för att reglera riktningen på rulltransportörerna och för att reglera flödet av kartonger och backar på transportbanden. Tryckluft används också i pallbytarmaskinerna, för att resa upp kartonger och för att trycka till den plast som viras kring backar och kartonger i inpackningsmaskinerna.

"Det är avgörande för oss att ha en tillförlitlig lösning med pålitliga maskiner och 100 % redundans så att leveranser till butiker och kunder inte drabbas vid eventuella störningar av tillförsel av tryckluft." Jan Vidin, Fastighetschef, Clas Ohlson

Atlas Copco levererar tillförlitlig tryckluft med varvtalsstyrda (VSD) skruvkompressorer...
Den tryckluft som används i Clas Ohlsons distributionscentral levereras av två stycken oljesmorda skruvkompressorer med varvtalsstyrning (VSD) Atlas Copco: en GA55VSDFF och en GA33VSDFF, båda med inbyggd tork. För att säkerställa driften har företaget valt att teckna ett förebyggande serviceavtal där en tekniker från Atlas Copco regelbundet besöker och servar maskinerna. I samband med att serviceavtalet skulle tecknas om under 2020 gjordes en behovsanalys med hjälp av data från SMARTLINK, ett fjärrövervakningssystem som samlar in specifika data kopplade till kompressorernas drift och prestanda. Där framgick det tydligt att maskinerna inte nyttjades på bästa sätt. Den lite större kompressorn var inställd på att gå under veckodagarna, medan den lite mindre var inställd på att gå under helgerna. Resultatet blev en ojämn drift där GA55VSDFF startade och stoppade ofta samtidigt som den mindre maskinen underutnyttjades.

... som regleras med hjälp av ett centralt styrsystem Optimizer 4.0
För att öka effektiviteten i tryckluftssystemet beslutade sig Clas Ohlson för att investera i Atlas Copcos centrala styrsystem Optimizer, 4.0 som nu balanserar den samlade kapaciteten mot behovet på ett bättre sätt. Styrsystemet skiftar kompressorerna när luftflödet förändras, vilket säkerställer att företaget alltid har den mest energieffektiva lösningen i drift. Till styrsystemet kopplades även en daggpunktsgivare som övervakar hur de inbyggda kyltorkarna fungerar och även två GA22 oljesmorda skruvkompressorer med fast varvtal som fungerar som back up.

Ytterligare en fördel som följer med det nya centrala styrsystemet är minskade servicekostnader. När kompressorerna nyttjas mer balanserat kan de servas samtidigt, vilket minskar antalet gånger som en servicetekniker måste vara på plats. Att antalet drifttimmar har minskat på den större samtidigt som de ökat på den mindre har också en positiv inverkan på driftkostnaderna eftersom servicen på den mindre maskinen är billigare.

"Efter att det nya styrsystemet från Atlas Copco Compressor installerades så märker vi att driften blivit mycket smidigare och växlar bättre från hög till låg förbrukning. Rent generellt har vi bättre kontroll på vår anläggning." Jan Vidin, Fastighetschef, Clas Ohlson

För mer information, varmt välkommen att kontakta:

Robert Aronson
Produktingenjör, Industrial Air Division, Atlas Copco Compressor AB
0706-29 21 19
robert.aronson@atlascopco.com

Alexandra Calgar
Marknadschef, Atlas Copco Compressor
0721-45 25 01
alexandra.calgar@atlascopco.com
Contact information

Atlas Copco Compressor AB

Mailing address
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Visiting address
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556155-2794
Founded: 1971
Employees: 158
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Atlas Copco Compressor AB!

Vi ingår i Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik och vårt ansvar är att marknadsföra och sälja kompressorer, vakuumpumpar, gasgeneratorer och rörsystem på hela den svenska marknaden. Sedan flera år tillbaka erbjuder vi även nulägesanalyser, energioptimering och riskbedömningar. Vårt uppdrag är att i varje försäljning erbjuda produkter och lösningar som adderar värde till applikationen, som förbättrar arbetsmiljön för människor på industrigolvet och som bidrar till ett minskat klimatavtryck.

Via vår rikstäckande eftermarknadsorganisation kan vi erbjuda förebyggande underhåll och akutservice på alla typer av maskiner – kompressorer, vakuumpumpar och gasgeneratorer. Oftast kan vi även hjälpa kunder med maskiner som inte sålts av oss. Alla servicejobb utförs av välutbildade och erfarna tekniker med lokal förankring och god kännedom om faktorer som kan påverka statusen och livslängden på er maskin. Servicen är snabb och effektiv och utförs vid en tidpunkt som passar er produktion. Potentiella problem som kan leda till effektivitetsförluster och driftsstopp lyfts fram och åtgärdas efter överenskommelse. Givetvis använder vi alltid originaldelar från Atlas Copco när maskinen levererats av oss.

Vi strävar efter att vara en pålitlig affärspartner och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder energieffektiva och unika lösningar inom en mängd olika applikationer. Genom att lyssna på våra kunder, och genom att dela idéer med våra kollegor, driver vi utvecklingen av nya innovativa produkter som skapar affärskritiska fördelar inom svensk industri.

Välkommen att kontakta oss!

Latest ads from Atlas Copco Compressor AB

All 15 objects by this company

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN 17020

Contacts

Alexandra Calgar
0721-452501

News related to the company

2021-11-24Sanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgas
2021-11-17Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per år
2021-11-16Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningar
2021-08-20Atlas Copco Compressor levererar tryckluften till Sveriges största bioraffinaderi
2021-08-13Turboblåsmaskiner från Atlas Copco renar Luleås avloppsvatten
2021-08-12Modul sparar närmare 300.000 kronor per år med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-08-10Kalasmat ökar effektiviteten med utrustning från Atlas Copco
2021-07-09Atlas Copco revolutionerar marknaden för syrgas on-site med den nya syrgas­generatorn OGP+
2021-07-09Atlas Copco introducerar UD+, DD+ / PD+, DDp+ / PDp+ och QD+ med inPass
2021-06-15Syntronic tillverkar kretskort med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-04-26Atlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhålla
2021-04-20Gör din tryckluftsinstallation mer energieffektiv
2021-01-22Atlas Copco introducerar G 2-7, den ideala kompressorn för mindre verkstäder och tillverkande företag
2020-10-29Innovativ teknologi skapar mer energieffektiva och flexibla tryckluftssystem som sparar både miljö och hälsa
2019-10-21Producerar charkuterivaror med hjälp av tryckluft, vakuum och nitrogen från Atlas Copco
2019-10-07Atlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskraven
2017-05-30Atlas Copco lägger till tre nya LED-belysningsmaster i HiLight-serien

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Zeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB