LATEST NEWS

- News from the industry

Redo att växa ytterligare med lasersvetsning

Beredda att ta de investeringar som krävs
Med nyutvecklad organisation och nya laserkällor står Lasertech beredda att möta kundernas behov – från design till färdig detalj och med de nya maskininvesteringar som krävs.

På Lasertech är lasersvetsning en av huvudsysselsättningarna och står idag för största delen av omsättningen. Fordonsindustrin och försvaret är viktiga segment, men kundbredden är stor och Lasertech tillhandahåller allt inom lasersvetsning, från enstyckt till höga volymer. Fler och fler upptäcker nu de oändliga möjligheterna med lasersvetsning. ”Styrkan hos oss är att vi har kompetensen att utbilda eller guida kunden hela vägen från design till färdig svetsad detalj,” säger Jonas Spalin, VD på Lasertech. Dessutom är vi öppna för att växa med våra kunder - vill man lägga volym hos oss är vi beredda att ta de investeringar som krävs.”

Jonas tillträdde hos Lasertech som platschef 2017 och gick in som VD i början av 2021. ”Mitt fokus har varit att stärka oss organisatorisk - se över våra processer, säkerställa att vi nyttjar vår kompentens och utrustning optimalt” berättar han. Man bygger nu en organisation för att ta emot mer produktion och tillhandahålla en ännu högre teknisk nivå. Vi satsar för att nyttja utrustningen optimalt och att vi ska möta alla behov inom lasersvetsning. TRUMPF har funnits med hos Lasertech sen första början för drygt 20 år sedan. ”Jag upplever att relationen bara blir bättre” säger Jonas. ”Vi köper mer service och underhåll nu, får snabb respons när vi behöver det och samarbetet fungerar bra. TRUMPF står för hög kvalitet och är övertygad om att vi är där vi är också tack vare att vi valt bra produkter.”

Fem lasersvetsceller
Dagens laserutrustning består av från TRUMPF –en märklaser, fyra laserkällor, och tre lasersvetsceller - den mindre TruLaser Cell 3000 och två större svetsceller med robot - TruLaser Robot 5020. ”3000 cellen är ett oerhört bra komplement till de större, säger Jonas. ”Med den blir maskinparken en flexibel setup och vi kan ta oss an i stort sett allt inom svetsning” TruLaser Robot 5020 är en standardiserad och modulärt uppbyggd robotcell för 3D bearbetning. Det här nyckelfärdiga systemet levereras med både laser, optik såväl som robot, positioneringsutrustning och skyddskabin. En av 5020 Robot cellerna använder Lasertech dessutom för laserpåsvetsning (LMD - Laser Metal Deposition).

Med den kompakta och mycket exakta femaxlade laserbearbetningsmaskinen TruLaser Cell 3000 kan man svetsa och skära två- och tredimensionellt. Dessutom är 3D-lasermaskinen lämplig för laserpåsvetsning (LMD). 3000 cellen köptes som ett komplement till de andra robotcellerna på Lasertech. ”Den har specifika egenskaper utan robot som passar väldigt bra till vissa vanligt förekommande produkter samt så svetsar vi mycket rotationssymmetriskt och mindre komponenter.”, säger Jonas. En annan fördel är hög tillgänglighet till maskinen och operatören kommer nära samt vid större antal kan maskinen enkelt automatiseras efter behov. ”Det är det vi önskar utveckla mer nu, säger Jonas” Om så önskas kan robotar även ta hand om in- och utlastningen av delar.

Lasersvetsning ger mervärde
Lasertech arbetar mycket med mekaniska komponenter där lasersvetsning verkligen kan tillföra mycket för att exempelvis få väldigt lite rörelse i materialet och så lite efterbearbetning som möjligt. Lasersvetsning kommer mer och mer nu och fler får upp ögonen för de möjligheter som finns samt ser att det inte behöver vara en så dyr metod. ”Lasersvetsning är en oerhört effektiv och flexibel process som skapar en mängd möjligheter inom sammanfogning av material” säger Jonas. Utmaningen inom lasersvetsning är att det ska gå snabbt att hitta rätta lösningen. ”Här är vi duktiga, säger Jonas, och det kommer både från erfarenhet från andra projekt och hög kompentens. Vår styrka är också att vi kan stötta kunden tidigt i processen med rätt kompetens, och på så sätt ta hand om hela kedjan från att hjälpa kunden med bäst konstruktion och design för lasersvetsning.”

Två nya disklasrar är just nu på ingång från TRUMPF för två av svetscellerna. Innan man tagit beslutet helt vilken ny lasermaskinutrustning man ska satsa på har man valt att lyfta laserkapaciteten i den befintliga utrustningen. Uppgraderingen med nya laserkällor är även ett led i Lasertechs satsning på hållbarhet. ”Det är en stor fördel med nya laserkällor, både vad tillskott på ny teknik och funktionalitet men också mycket viktig med avseende på energieffektivitet” säger Jonas. ”Fördelen med maskinerna i sig är ju att utrustningen gör ett otroligt bra jobb fastän de har ett par år på nacken. Vi har behövt väldigt lite underhåll och stått inför mycket lite problematik – de är tillförlitliga och håller vad de lovar.” Det här är anledningen också att man har fortsatt med TRUMPF.

Växer med LMD och metall 3D printing
I övrigt erbjuder Lasertech även 3D printing, LMD, lasermärkning, härdning och oförstörande provning. Det sistnämnda innefattar att studera svetskvaliteten och identifiera svetsdefekter. Det gör man internt på egna detaljer samt erbjuder tjänsten till kund av certifierade operatörer som en kompletterande del till verksamheten. Lasertech kommer att växa både inom lasersvetsning, 3D printing och LMD men man har inte spikat exakt vad som blir nästa investering och i vilket segment man ska satsa ”Det bestämmer efterfrågan, säger Jonas. ”Vi ser mycket möjligheter framöver inom försvar och fordon i och med e-mobilitet exempelvis med batterisvetsning eller komponenter till drivlina.” Lasertech är redan involverade i forskningsprojekt inom e-mobilitet.

Tidiga med ny teknik
Lasertech startade runt millenieskiftet och var därmed väldigt tidiga med lasersvetsning. Det var tack vare att man fick in en stor viktig produkt som finns kvar fortfarande. Idag är kundbasen bred, maskinparken nyligen uppdaterad med nya lasrar och man svetsar i stort sett i alla material med allt från mikrosvetsning till tung svetsning. Trenden för Lasertech har länge varit uppåtgående där man stadigt fått in nya kunder. En orsak är högst trolig just att man vågat satsa tidigt på ny teknologi. Vi var även väldigt tidiga inom metallprinting, berättar Jonas, nu tar vi oss an serieproduktionsuppdrag inom det också. Sedan slutet av 2020 ingår Lasertech i XANO Group och bildar där tillsammans med sex andra bolag affärsenheten Precision Technology.

Lasertech med sitt högteknologiska utbud står nu redo för mer högvolym, enstyckproduktion eller prototyp. Man har även ett bra nätverk och kan många gånger därmed erbjuda kunden mer tillverkningsprocesser. De olika satsningar vi tänker oss inom kort kommer att innebära mer spännande investeringar i ny teknik och automatisering, avslutar Jonas.
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
2/26/2024
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2/23/2024
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2/22/2024
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2/21/2024
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2/20/2024
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar