LATEST NEWS

- News from the industry

Nödvändig teknik för elektriska installationer

Kunskap värd att veta gällande isolationstestare
Isolationstestare är avgörande för att säkerställa säkerheten och pålitligheten hos elektriska installationer. Denna teknologi används inte bara vid idrifttagning utan fungerar även som ett effektivt verktyg för förebyggande underhåll, vilket möjliggör tidig diagnos och åtgärd vid isolationsfel.

Vad är en isolationstestare?


En isolationstestare är ett instrument som används för att mäta isolationsresistansen i elektriska installationer. Genom att applicera en lämplig testspänning kan man utvärdera kvaliteten på isolationsmaterialet och identifiera potentiella fel som kan ha uppstått under produktion, transport eller installation.

Varför är det så viktigt?


Isolationstestaren spelar en kritisk roll vid säkerställandet av elektriska installationers integritet. Testet genomförs på en spänningslös anläggning och innan förbrukarna ansluts för att undvika skador och fel på isolationsmaterialet. Dess användningsområde sträcker sig från förebyggande underhåll till identifiering av fel efter olyckor, vilket möjliggör noggrann felsökning och lokalisering.

Olika testobjekt


Isolationstester utförs huvudsakligen på två huvudtyper av testobjekt:

Korttidstest för installationskablar:
Snabba tester ger stabila resultat inom några millisekunder till sekunder. Denna metod passar för elinstallationer i bostäder, kontor och industri, där kapacitansen är försumbar. Resultat tolkas omedelbart som "OK" eller "icke OK".

Långtidstest för installationer med hög kapacitans och absorption:
Efter påtryckt testspänning byggs en laddning upp under en längre tid, särskilt relevant för långa distributionskablar och motor- och generatorlindningar. Innan testet måste installationen göras spänningslös, och eventuell kapacitans måste laddas ur. Valet av en isolationstestare med automatisk urladdning är viktigt för att undvika farliga situationer med hög kapacitans i långa matningskablar. Vid höga spänningstester i spänningslöst tillstånd är det viktigt att notera att installationen ändå kan påverkas av en hög och potentiellt farlig DC-spänning under test, vilket kräver att testspänningen påtrycks tillräckligt länge för att stabilisera resultatet. Temperaturen och föroreningar på isolationsmaterialet kan också påverka isolationsresistansen och bör beaktas vid förebyggande underhåll över tid.

Urval av testtyper


Isolationstest: Snabbt test av mindre installationskablar, visar isolationsresistansen direkt, vanligtvis som ">999MΩ" eller "OL."

PI (Polarization Index) och DAR (Dielectric Absorption Ratio) Analys: Tidsbaserade tester som mäter förändringar i isolationsresistansen över tid. PI fokuserar på absorptionsströmmen, medan DAR använder ett 60-sekunderstest för isolationsmaterial med låg absorption.

DD (Dielektrisk urladdning) test: Mäter avpolariseringsströmmen och kapacitiv urladdning efter test för att identifiera defekta lager i isolationsmaterial med flera lager.

Guard/Mantelterminal: Används vid mätning av mycket höga isolationsresistanser för att eliminera små ytströmmar genom anslutning av en guard-kabel.

Elma Instruments


Utforska Elma Instruments breda utbud av isolationstestare och el mätutrustning på deras hemsida. Från enkla varianter till mer avancerade och digitala instrument. De erbjuder säkerhet och professionell funktionalitet.

Kontakta dem för att hitta den bästa lösningen för dina behov och säkerställ pålitligheten hos dina elektriska installationer idag!
Contact information
Mailing address
Peppar­vägen 27
12356 Farsta
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556521-2890
Founded: 1969
Employees: 50+
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Elma Instruments AB !

Vi har mer än 40 års teknisk know-how och är Skandinaviens största distributör av test- och mätutrustning. Vårt breda program av mätinstrument vänder sig till många olika branscher. Här hittar du instrument vare sig du arbetar inom el-vvs-ventilation-kyl-tele/data-klimat-termografering-miljö-eller bilbranschen.

Vårt mål är också i framtiden att vara den ledande leverantören av mätinstrument. Vår målsättning är att kunna presentera ett brett program av mätinstrument med hög kvalitet och mycket konkurrenskraftiga priser.

Välkomna att kontakta oss !

Contacts

Louis Svane
08-447 57 71
Elma Instruments AB
08-447 57 70

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Lanserar hållbara och effektiva värmelösningarFärgglad hotellfasad på Grönland WEG Scandinavia utökar verksamheten En av vinnarna i årets XL-HjälpenSamuel Sollenby återvänder
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI