LATEST NEWS

- News from the industry

Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar

Den moderna arbetshandsken såg ljuset på 70-talet då arbetarskyddslagen trädde I kraft och övervakades av arbetsmiljöverket.
Idag är skydds- och arbetshandskar designade med olika egenskaper med det gemensamma målet att skydda händerna från specifika risker.

På 80-talet introducerades de första stickade arbetshandskarna med helt nya egenskaper som att de var stickade i en enda tråd utan sömmar med oöverträffad stretch och passform som följd vilket gjorde handskarna mycket bekväma att bära.

Med ett adderat lager skydd i form av en gummibeläggning öppnades helt nya möjligheter upp med väldigt specifika skyddsegenskaper för olika ändamål och typer av jobb. På grund av detta är det väldigt viktigt att välja rätt typ av beläggning helt beroende på vilket jobb du har.

Som hjälp I att välja rätt har vi brutit ner stickade handskars gummibelägningar i sektioner. Beläggningsmaterial, Beläggningtyper och Beläggningslager.

1. Beläggningsmaterial

De vanligaste materialen på marknaden idag är nitril, PU (polyuretan) och latex.

Nitrilbeläggning

Nitrilbeläggning är den vanligaste och mest populära beläggningen på stickade arbetshandskar. Nitril har naturliga egenskaper som nötnings-, punkterings- och kemisk resistens. Materialet kan dessutom brytas ner i två olika typer av beläggning:
Slät nitril
Denna typ av handflatebeläggning har en slät yta. Den ger utmärkt resistens mot nötning, punktering och rivmotstånd. Den står sig bra i våta och oljiga förhållanden och har utmärkta greppegenskaper i torra förhållanden. Den står också emot en rad olika temperaturer. Släta nitrilbelagda arbetshandskar är extra lämpliga för generellt bruk som kräver smidighet såsom elektronisk industri, montering, bygg och liknande lätt till medeltung industri.

Micro-foamad nitril

Micro-foamad nitrilbelagda handskar använder antingen en kemisk eller vattenbaserad process för att skapa små porer på gummiytan. Detta resulterar i en fjädrande yta som ger hög komfort. Denna yta kan också absorbera vätska och ger ett mycket säkrare grepp än slät nitril. Däremot klarar de öppna porerna endast en begränsad mängd vätska och blir snabbt saturerad om den exponeras för stora mängder vatten eller olja. Med anledning av detta fungerar denna typ av beläggning bäst i torra eller lätt våta eller oljiga förhållanden. Micro-foamade nitrilhandskar är lämpliga för bygg, verkstad, tillverkningsindustrin och lättare oljiga miljöer .

Micro-foamad nitril, med Sandy Grip finish

Detta är en efterbehandling av den micro-foamade nitrilbeläggningen som ger ett utökat grepp på de flesta ytor. Den ger också ökade barriäregenskaper mot vätskegenomträngning. Ytans struktur skapas genom att använda en speciell etsning som skapar små gropar och förhöjningar som ger mer yta och friktion i greppet. Resultatet blir en bättre greppyta som även fungerar i mer oljiga miljöer.
Latexbeläggning

Latex eller naturgummi är det enda naturliga råmaterial som används som beläggning på arbetshandskar. Även om det inte är lämpligt för personer som är känsliga mot latexproteiner är det fortfarande ett populärt val på grund av dess egenskaper som hög elasticitet och extremt fast grepp på både våta och torra ytor. Latex har hög rivhållfasthet, högt nötningsmotstånd, hög slitstyrka och står emot höga temperaturer. Latex står emot alkoholer men är mindre lämpliga mot organiska lösningsmedel som exempelvis bensin. Latex har viss oljeresistens på grund av att beläggningen ofta är tjockare än på andra typer av arbetshandskar. Det finns tre vanliga typer av latexbeläggningar på marknaden:
Slät latex

Slät latex har en yta som står emot vätskor bra och har ett fast grepp i både torra och våta förhållanden. Den håller sig mjuk även i lägre temperaturer. Beläggningen har även både god slitstyrka och nötningsmotstånd.
Slät latex med Sandy Grip finish

Arbetshandskar med Sandy Grip behandling på greppytan har ett bättre grepp på i princip alla ytor. Med den ruggade ytan med små gropar och förhöjningar ger beläggningen mer yta och friktion i greppet. Detta gör den mycket lämplig för fast grepp på hala ytor, utom i oljiga förhållanden.
Micro-foamad latex, med Sandy Grip finish

Micro-foamad latex med Sandy Grip ger högre dämpning med fjärdring i handen för ökad komfort. Den ruggade ytan ger ett exceptionellt fast grepp i både torra och våta miljöer. Micro-foamad latexbelagda handskar anses vara den mest vätsketäta handsken så länge det inte är oljiga vätskor.

Skrynklad latex

Skrynklad latexbeläggning delar många egenskaper med micro-foamad latex. Beläggningen är designad att öka greppförmågan i torra och våta förhållanden samt öka slitstyrkan och nötningsmotståndet. Den skrynklade ytan behåller flexibiliteten i handsken men gör den något tjockare vilket gör den mer lämplig för grövre arbeten som inte kräver hög precision. Denna typ av beläggning är utmärkt för bygg och virkesupplag, glastillverkning och andra jobb inom medeltung till tung industri.

PU beläggning (Polyuretan)

Polyuretan också känt under förkortningen PU är det lättaste, tunnaste och mjukaste alternativet för gummibeläggning, men finns endast som slät beläggning. Den ger egenskaper som exceptionell fingertoppskänsla med förhållandevis god slitstyrka. PU belagda handskar har hög andningsförmåga vilket gör dem väldigt bekväma, särskilt under sommartider. Det har det överlägset bästa greppet i torra förhållanden, men det omvända gäller för våta och oljiga förhållanden där de andra beläggningarna fungerar bättre. PU anses vara en kostnadseffektiv lösning för generellt bruk och montering med goda skyddsegenskaper. Dessa handskar är lämpliga för legotillverkning, flygindustri eller alla industrier där precision är ett krav.
Lösningsmedelsbaserad PU

Majoriteten av alla PU belagda handskar görs genom att lösa upp polyuretan i ett lösningsmedel, dimetylformamid eller DMF. De stickade handskarna doppas i blandningen och blötlägges i ett hett vattenbad och torkas sedan i en ugn. Även om all DMF försvinner i vattenbadet eller evaporerar i ugnen finns ändå spår kvar av ämnet i många PU belagda handskar. För mycket känsliga personer kan därför vattenbaserad PU vara att föredra. I gengäld är dessa handskar mer kostnadseffektiva.
Vattenbaserad PU

Vattenbaserad PU ersätter lösningsmedlet DMF med vatten. Denna typ av beläggning är säkrare för känsliga personer och eliminerar risken för allergiska reaktioner more DMF. Den har samma egenskaper och fördelar som den lösningsmedelsbaserade PU beläggningen men är mer miljövänlig. Den vattenbaserade PU beläggninen är även mer smutsresistent vilket gör att den håller sig ren längre.

2. Beläggningstyp

Gummibeläggningar finns I flera olika typer som skyddar olika delar av handen. Här följer en sammanfattning av de typer som finns på marknaden:

Handflatedoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och upp över de övre fingertopparna. Beläggningstypen skyddar framförallt i greppet, med överlägsen ventilationsförmåga. Detta är den vanligaste typen för stickade handskar på marknaden.

Halvdoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och fingrar upp över knogarna. Beläggningstypen ger utökat skydd för större del av handen med ventilation för ovanhanden. Denna typ skyddar även bättre mot vätskor jämfört med den handflatedoppade typen.

Heldoppad

Gummibeläggningen täcker hela handen upp till handleden. Denna typ ger det bästa skyddet för hela handen med det högsta vätskeskyddet på grund av att handsken är mer tät. Detta ger även isolerande egenskaper då värme från händerna behålls inuti handsken. Handsken blir i de allra flesta fall även vattentät.

Fingerdoppad

Gummibeläggningen täcker endast fingertopparna. Denna typ ger maximal smidighet och ventilation men med fördelen av ett fastare grepp för fingertopparna. Lämplig främst vid hantering av små föremål som exempelvis inom elektronikindustrin.

3. Beläggningslager

Ett lager gummibeläggning är den vanligaste förekommande arbetshandsken på marknaden. I de flesta fall ger det ett fullgott skydd, men med ny teknologi för att förbättra skyddsegenskaperna finns även arbetshandskar med flera lager gummibeläggning.

Det kan låta enkelt men det är inte helt lätt att hitta en balans mellan handskens prestationsförmåga och livslängd med bibehållen smidighet, fingertoppskänsla och komfort.

Dubbeldoppad

Dubbeldoppade arbetshandskar börjar bli vanligare på marknaden. En handske med ett extra lager gummi får förbättringar i form av livslängd, vatten och oljeresistens och framförallt slitstyrka. Denna typ av handske är dessutom oftast vattentät.

Trippeldoppad

Med tre lager gummibeläggning på handsken förbättras skyddsegenskaperna avsevärt. Med ökat nötningsmotstånd och exceptionell slitstyrka förlängs livslängden på handsken markant. Endast en handfull modeller finns tillgängliga på marknaden då tekniken för att skapa denna typ av arbetshandskar är relativt ny.

Grepp-prickar

Vissa arbetshandskar har ett extra lager skydd i form av gummiprickar. Dessa ger egenskaper för handflatan i form av ökat nötningsmotstånd och högre slitstyrka samtidigt som prickarna ger viss form av dämpning för ökad komfort.

Ta hand om händerna

Du har bara ett par händer och vårt mål är att du ska hålla dem oskadda. Vi hoppas att denna guide har gett lite vägledning i ditt arbete med att välja rätt handskar för ditt jobb.

Håll dig säker på jobbet.
Har du frågor, eller behöver hjälp?

Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna, ring (031-54 80 50), maila in (Kontaktinformation) eller skicka meddelande på våra sociala media: Facebook och LinkedIn.
Contact information
Mailing address
Box 209
43338 Partille
Visiting address
Gamla Alingsås­vägen 24
43338 Partille
Region
Göteborg
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556723-4736
Founded: 1913
Employees: 12
English description is missing, swedish description below.

Skydd.com säljer och lagerhåller handskar för alla situationer med en unik kombination av kunskap och en modern e-handel så att du kan känna dig trygg att handla på ett kostnadseffektivt sätt. En varumärkesoberoende handskspecialist som finns till för både företag och privatkunder.

Latest ads from SKYDD.COM AB

All 222 objects by this company

Contacts

Michael Cederkvist
031-7851141
070-592 05 90

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning