LATEST NEWS

- News from the industry

Generativ AI förändrar mjukvaruutvecklingen

Nytt forskningsprojekt från Solita och ISS
Teknikföretaget Solita och facility managementföretaget ISS, har inlett ett unikt projekt där två team ska utveckla samma digitala lösning, men med olika metoder – ett med moderna metoder för mjukvaruutveckling och det andra med hjälp av generativ AI under alla faser i utvecklingen. Syftet med projektet är att identifiera de faktiska nyttorna med generativ AI, generella tillämpningsområden för generativ AI, utforska dem i praktiska affärsmiljöer och jämföra olika utvecklingsmetoder. Detta är en av de första jämförande studierna i sitt slag. Resultaten kommer delas brett med företag och branschen.

Solita och ISS genomför projektet "GenAI Twin”, vilket syftar till att utforska användningen av artificiell intelligens i olika skeden av mjukvaruutveckling. Projektet undersöker bland annat AI:s påverkan på att effektivisera processer och förbättra kvaliteten i resultaten. Dessutom kommer projektet att resultera i en masteruppsats för Åbo universitet.

AI:s effekter i praktiken, inklusive påverkan på exempelvis effektivitet och kvalitet, IT-professionellas rollutveckling, strategisk integration av AI och etiska överväganden kommer att undersökas. Målet är att lära sig av användningen av AI i mjukvaruutvecklingsprojekt i praktiken och att öppet dela resultaten.

Generativ AI förväntas medföra betydande förändringar inom IT-branschen och mjukvaruutveckling globalt, samt inom många andra industrier.

- Projektet 'Gen AI Twin' av Solita och ISS är ett av världens första kundprojekt där resultaten och lärdomarna från användningen av generativ AI i mjukvaruutveckling observeras på en praktisk nivå: handlingar istället för ord. Experimentering är det snabbaste sättet att lära sig. Vi är mitt i en omvandling som kommer att påverka flera industrier och arbeten globalt, säger Solitas CEO, Ossi Lindroos.

- Utvecklingen av AI förändrar världen och representerar en enorm möjlighet för ISS. Dock måste övergången till en AI-assisterad värld hanteras och vara hållbar, vilket säkerställer att alla kan anpassa sig till förändringarna. Endast då kan vi verkligen skörda fördelarna med AI. Olika projekt hjälper oss att omfattande identifiera hur AI kan stödja verksamheten och medarbetarupplevelsen. Detta projekt kan bidra till båda, säger Jenni Heinisuo, CIO på ISS Services.

- Generativ AI fortsätter sin utveckling i en hisnande takt. Samtidigt pågår en tävling mellan företag, regeringar och till och med kontinenter om vilka industrier och tillämpningar som kan uppnå de största praktiska fördelarna från dess användning. Vårt projekt 'Gen AI Twin' är sällsynt även på global nivå, och vi ser fram emot resultaten av projektet", säger Lasse Girs, chef för Generative AI Enablement på Solita, och fortsätter:

- Med antagandet av nya modeller och AI-verktyg kommer det utan tvekan att finnas både genombrott och besvikelser. Vi vill öppet kommunicera våra observationer längs vägen eftersom det är viktigt att ha en öppen diskussion om ämnet.

Projektet är planerat att slutföras i september. Du kan följa projektet på Solitas sociala mediekanaler och på hemsidan: www.solita.fi.

Det finns ett stort kundintresse för generativ AI, och Solita har investerat resurser i utvecklingen av generativ AI för att betjäna både kunder och kontinuerligt förbättra Solita-medarbetares expertis inom området.

Läs mer:

Solita ökar investeringarna i generativ AI
Rapport om generativ AI: Top 500-företagen långsamma att implementera generativ ai

För mer information, vänligen kontakta:

Solita, Ossi Lindroos, CEO
ossi.lindroos@solita.fi, +358 040 750 7637

Solita, Lasse Girs, chef för Generative AI Enablement
lasse.girs@solita.fi, +358 40 591 8106

Solita, Sami Köykkä, senior konsult,
sami.koykka@solita.fi, +358 40 553 6962

ISS Palvelut, CIO Jenni Heinisuo, jenni.heinisuo@fi.issworld.com, +358 40 862 2044

ISS Palvelut, chef för AI-teknikutveckling, Sami Öfverberg, sami.ofverberg@fi.issworld.com, +358 44 088 8539

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Lanserar hållbara och effektiva värmelösningarFärgglad hotellfasad på Grönland WEG Scandinavia utökar verksamheten En av vinnarna i årets XL-HjälpenSamuel Sollenby återvänder
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI