LATEST NEWS

- News from the industry

Batteritelematik har en nyckelroll i elfordonsflottor

Övervakar, samlar in och analyserar data
Att priset på nya elbilar generellt är högre än på motsvarande dieselbilar känner de flesta till. Faktum är att endast batteriet kan utgöra så mycket som 30-50% av kostnaden för en ny elbil. Det är därför viktigt att förstå hur batteriet fungerar och hur det ska behandlas, vilket kan vara en utmaning för såväl tillverkare som konsumenter. Men varför är det så?

Den främsta anledningen är att bilens batterihanteringssystem (BMS) - batteriets hjärna - vanligtvis är offline och lagrar inte några data. Därför det är svårt att i realtid veta hur batteriet mår och hur tidigare händelser har påverkat det.

Lyckligtvis finns det telematikmjukvara som kan erbjuda en lösning. Telematiksystem övervakar, samlar in och analyserar data kring dess prestanda, tillstånd, användning och hälsostatus. Molnbaserad batteritelematik samlar in data i realtid. Avancerade system kan till och med göra det varje millisekund medan de säkerhetskopierar data online och därigenom skapar en digital tvilling av varje batteri. Sådana system ger flera fördelar, som exempelvis förbättrad batteriprestanda och förebyggande underhåll. Men låt oss utforska de sex viktigaste nedan.

Färre batterirelaterade incidenter
En av de viktigaste anledningarna till att batteritelematik är avgörande för både vagnparkstillverkare och konsumenter är att de hjälper till att minska antalet batterirelaterade incidenter. Realtidsövervakning av kritiska aspekter som batteriets temperatur, spänning och genomströmning ökar sannolikheten att avvikelser eller säkerhetsrisker upptäcks i tid. Denna proaktiva strategi garanterar en säker drift och minskar risken för olyckor.

Förbättrad batteriprestanda
Batteritelematik erbjuder också en betydande förbättring av batteriprestandan. Den direkta insynen i batteriets status och prestanda, samt varningsmeddelanden om specifika incidenter ger användare möjlighet att agera i förväg. Med förebyggande underhåll och trendanalyser av batteriets prestanda kan tidiga tecken på potentiella fel snabbt identifieras och åtgärdas.

Förutom ökad säkerhet kan antalet driftstopp minimeras och batteriprestandan optimeras. Med batteritelematik kan vagnparksansvariga ligga steget före och se till att deras elbilar alltid är redo att köras. Samtidigt kan även originaltillverkarna (OEMs) hålla ett öga på hur deras batterier fungerar och få värdefulla insikter om dess egenskaper och påverkan.

Sänkta kostnader
Kostnadsreduktion är en betydande fördel som batteritelematik erbjuder såväl originaltillverkare som slutkonsumenter. Tillverkare kan undvika kostsamma batteribyten genom att identifiera problem ända ned på cellnivå. Därmed kan de fokusera på att endast ersätta felaktiga celler och spara betydande resurser.

Med batteritelematik kan användare och tillverkare förutse kommande batteribyten och kommande kostnader tack vare gedigna batterirapporter, inklusive information om batteriets åldrande och återstående kapacitet. Det möjliggör välgrundade beslut och kostnadseffektiva underhållsstrategier, vilket gynnar hela ekosystemet av vagnparkstillverkare och konsumenter.

Förbättrad kundnöjdhet
Batteritelematik är inte bara bra för säkerhet, prestanda och kostnadsbesparingar, utan bidrar också till förbättrad kundnöjdhet. Det gör det också möjligt för tillverkare att förse sina kundsupportteam med realtidsbaserade och historiska batteridata, för att snabbt upptäcka batteriproblem och felsöka dem på distans.

Med tillgång till omfattande data kan kundsupportteam hjälpa kunderna mer effektivt. Möjligheten att proaktivt övervaka och lösa batterirelaterade problem säkerställer en smidig och problemfri upplevelse för konsumenterna, vilket stärker deras förtroende för varumärket.

Transparent stöd för garantianspråk
Batteritelematik ger konsumenter och tillverkare molnbaserade data för att utvärdera garantianspråk, spåra batteriets prestandahistorik, samt skilja mellan normalt slitage och handhavandefel, vilket ökar processens transparens och noggrannhet. Det gör att garantianspråk hanteras effektivt och inte lämnar något utrymme för oklarheter eller tvister.

Kontinuerlig datastyrd innovation
En fördel med telematik som ofta glöms bort är stödet det ger tillverkare att kunna vidareutveckla sin teknologi. Som vi såg tidigare kan användningen av batteritelematik hjälpa dem att få insikter i prestandan hos olika batterimodeller och konfigurationer. Det hjälper dem att optimera batteridesignen, utveckla effektivare batterikemi och förbättra framtida elbilmodeller genom att fatta informerade beslut.

Telematikmjukvara kan bidra med allt från att förbättra säkerheten genom att snabbt upptäcka avvikelser till att öka batteriprestandan genom proaktivt underhåll. Därigenom kan tillverkare säkerställa de högsta säkerhets- och prestandastandarderna för sina elbilar, medan konsumenter får en optimerad batterilivslängd, minskad driftstid och långsiktiga kostnadsbesparingar.

Av: Jayson Dong, Senior Manager, Public Policy – EU, ChargePoint
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

LATEST NEWS

- News from the industry
2/20/2024
En väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningarTvå effektiva och testade svetsmetoder
2/19/2024
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2/16/2024
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2/15/2024
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2/14/2024
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?