Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize - industritorget.com
WEDNESDAY, MAY 27 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize

Tonåring tilldelas Stockholm Junior Water Prize för en uppfinning som hjälper till att lösa det globala vattenproblemet
Stockholm Junior Water Prize delas ut varje år till studenter mellan 15 och 20 år som har genomfört enastående vattenrelaterade skolarbeten med fokus på miljömässiga, vetenskapliga, sociala och teknologiska aspekter.

Xylem har varit global sponsor för priset sedan starten 1997. Vinnaren 2019 utsågs av en internationell jury bestående av både yrkesverksamma och forskare inom vattenindustrin.

I dag använder drygt fyra miljoner människor solljus för att desinficera sitt dricksvatten, men inte förrän nu har det funnits något enkelt sätt att veta exakt hur mycket solljus som behövs för detta. Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize 2019, Macinley Butson, har uppfunnit en dekal som ändrar färg när tillräckligt med UV-ljus har tagits emot för att patogener som finns i vattnet och som orsakar sjukdomar ska dö. Uppfinningen har potential att göra det enklare och säkrare för miljontals människor att få tillgång till rent dricksvatten.

Världshälsoorganisationens rekommendationer för hur mycket ljus som behövs för att ta död på patogener i vatten är för närvarande baserad på tid. Enligt dem ska vattnet exponeras för solljus mellan 4 och 48 timmar. Det är ett brett tidsspann vilket leder till att många gör fel. UV-exponeringen påverkas bland annat av var man befinner sig i världen, om det är soligt eller mulet ute, vilken årstid det är och på vilken höjd man befinner sig, säger Macinley.

McKinleys uppfinning, som kallas SODIS-dekalen, kan sättas direkt på eller bredvid PET-flaskor fyllda med vatten för att mäta exakt hur mycket UV-ljus som tagits emot. När dekalen ändrar färg från grönt till mörkblått är vattnet klart att användas. Dekalen kostar mindre än en amerikansk penny att producera.

– Jag började intressera mig för vattenfrågor när vi hade geografi i nian, berättar Macinley. Problemen med vattenbristen i världen är något alla är medvetna om, men först när jag började forska på området gick det upp för mig hur omfattande krisen verkligen är. Denna insikt inspirerade mig att använda mitt stora intresse för vetenskap, teknik, konstruktion och matematik.

Macinley är 18 år och kommer från Australien och har uppfunnit saker sedan hon var sex år.

– Jag tycker det är kul att lösa problem. Stöter jag på ett problem vill jag hitta en lösning. Jag försöker hjälpa människor på alla tänkbara sätt, säger Macinley.

Det är andra gången som Macinely har nått finalen i Stockholm Junior Water Prize. Hon vann uttagningen i Australien 2017 med sin självförsörjande vatten renare som drevs med hjälp av solenergi och kunde filtrera vatten så att det blev säkert att dricka och till och med medicinskt sterilt. Allt paketerat i ett platt paket enligt IKEA-modell.

– Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vilket land du kommer från eller vilket språk du talar, tillgång till rent vatten är lika viktig för alla på jorden. Det är något vi alla har gemensamt. Därför behöver vi samarbeta för att lösa problemet, säger Macinley.

Macinelys plan just nu är att studera till ingenjör på universitet och få ut sin uppfinning på marknaden.

– Jag vill först och främst att dekalen sprids och används. Jag vill se hur den kan komma till nytta. Många gånger tänkte jag under utvecklingsarbetet av dekalen att jag aldrig skulle lyckas få den att fungera. Men jag gav mig inte. Nu kan jag luta mig tillbaka och säga: ”Wow, min uppfinning kan verkligen göra skillnad!” Just nu känns allt så spännande och hoppfullt, säger hon.
Contact information

Xylem Water Solutions Sweden AB (FS)

Mailing address
Gesäll­vägen 33
17453 Sundbyberg
Region
Sundbyberg
Stockholms county
Sweden
VAT number:
556906-0899
Founded: 1901
Employees: 183
Om oss - det här är Xylem!

Med 17 000 engagerade medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv - hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.

Vi arbetar också aktivt för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.

Här i Sverige startade verksamheten redan 1901 som en liten bysmedja i småländska Emmaboda. Senare utvecklades vi till att bli företaget Flygt, som sedermera blev en del av den världsomspännande koncernen ITT. 2011 ombildades den del av ITT som sysslade med vatten och pumpning till att bli Xylem.

Contacts

Reine Lindholm
08-4756085
070-9706085

Videos

Xylem Sverige presentation

LATEST NEWS

- News from the industry
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljerna
Advertisements