LATEST NEWS

- News from the industry

Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten

Med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina kunder.

Wermlands Tunnplåt är sedan 1997 ett väl tablerat varumärke i landskapet med samma namn. Deras maskinpark gör dem till specialister på tunnplåt – som andra delen av namnet styrker. Företaget tillhandahåller allt från stansning, kantpressning och svetsning till kompletterande processer som fräsning, avgradning och montering. De senaste maskininvesteringarna under våren 2022 var efterlängtade, berättar ägarna Stefan Larsson och Peter Nilsson; En ny manuell kantpress som gick i skift redan inom en månad och en kombinerad stans- och laserskärmaskin som redan nu minskat produktionstiden av ett antal artiklar.

Nu erbjuder Wermlands Tunnplåt även laserskärning
I mars 2022 installerades den kombinerade stans- och laserskärmaskinen. Det är en TRUMPF TruMatic 7000. Det är verkligen en styrka att ha kombinationen stans och laser i en och samma maskin, menar Stefan och Peter. Under senare år har blir det mer och mer vanligt med förfrågningar på detaljer som helt eller delvis behöver laserskäras. Maskinen ger dem därmed en rejält utökad kapacitet. ”Det har varit en dröm i flera år att ha just en kombimaskin och komma igång med laserprocessen”, säger Stefan. Till kombimaskinen har de även valt att installera automatiseringskomponenten SheetMaster för snabb och processäker inlastning och utlastning, stapling och sortering av dina färdiga detaljer.

Nya möjligheter med kombibearbetning
Tack vare investeringen i TruMatic 7000 ser Wermlands Tunnplåt stora och många möjligheter framöver. Med den nya maskinen kan de erbjuda nya lösningar till sina kunder och ta hem flertalet jobb de tidigare lagt ut. TruMatic 7000 har en oslagbar hastighet och för Wermlands Tunnplåt har maskinen överträffat förväntningarna. ”Vi spänner musklerna ordentligt som legoleverantör genom att äga en kombimaskin”, säger Peter. Verktygsportföljen kommer på sikt att breddas betydligt också, ”bland annat med avgradning”, säger Peter. ”Det är fortfarande mycket att sätta sig in i men redan på så här kort tid har maskinen genererat många nya möjligheter och vi är vi ser fram emot att öppna ännu fler dörrar.”

Kombinerar alla fördelar till oslagbar hastighet
TruMatic 7000 kombinerar fördelarna med stans- och laserbearbetning mycket kostnadseffektivt. High end maskinen uppfyller höga krav på produktkvalitet och flexibilitet. Det spelar ingen roll om det är små partier eller stora serier. ”Stansning är en mångsidig och kostnadseffektiv metod som kan utvecklas i det oändliga med rätt verktyg och påhittighet och lasern fixar alla konturer och är en jättestyrka att ha därutöver”, säger Peter. Standardkonturer och omformningar som flikar och gängor bearbetas av stanshuvudet. Ytterkonturer av hög kvalitet och fina innerkonturer skärs med lasern.

Flexibilitet och korta beslutsvägar
Verksamheten har precis som ägarna Peter och Stefan sitt ursprung i elektronikindustrins plåtbearbetning. Stefan kommer från elektroniksidan och Peter har arbetat med plåt i många år. Sedan 2013 är de gemensamma ägare med Stefan som VD och Peter Produktionsansvarig. Sedan de tog över har företaget nästan tredubblat omsättningen. Idag tillverkar de både kompletta detaljer och komponenter och är ett traditionellt legoföretag. ”Vi producerar rätt och slätt plåtartiklar till industrin med en stor variation på kunder,” berättar Peter. De är stora på ventilationsaggregat och värmepumpar, en marknad som vuxit rejält de senaste åren. ”De flesta kunderna finns regionalt, säger Stefan, och en större kund har vi i Norge”. I dag är de totalt 28 anställda i företaget.

På Wermlands Tunnplåt är man stolta över den erfarenhet och kompetens som deras operatörer besitter. I verksamheten finns en gedigen erfarenhet av produktionsanpassning och smarta lösningar. Företaget har som drivkraft att träffa sina kunders konstruktörer och vara med i tidigt i processen. På så sätt kan de hjälpa sina kunder till effektiva, produktionsvänliga och därmed de mest lönsamma lösningarna. ”Ofta kan vi produktionsanpassa både till det billigare och bättre,” säger Peter. Flexibiliteten förstärks av ett omfattande sortiment av produktionsverktyg och stor ordning och reda i verkstaden. Det höjer effektiviteten, ger bättre flöde i drift och minskar stillestånd i produktionen. Styrka i företaget är också korta beslutsvägar och snabba besked till kund. ”Det är fördelen i en mindre organisation”, säger Stefan, ”vi är oerhört snabba på allt”.

Aktiv dyna för repfri bearbetning
En funktion i kombimaskinen som gett företaget möjlighet att ro hem ett helt nytt jobb är den aktiva dynan. Med den aktiva dynan producerar du repfritt och drar dessutom fördel av högsta tänkbara kvalitet vid omformning. Dynan arbetar underifrån som ett andra stanshuvud. Vid positionering eller förflyttning kan den sänkas ner utan att röra plåten. Så även under stansning och formning repas inte plåten på undersidan. Den aktiva dynan möjliggör mer flexibilitet för användaren genom att större och högre omformningar erbjuds med helt nya verktyg. ”Det är riktigt bra med helt repfria baksidor och framförallt att du kan pressa underifrån”, säger Peter och har själv konstruerat ett verktyg som används underifrån. ”Här kan vi ställa in dynan på hundradelar och det fungerar perfekt, så vi får en multiperforerad plåt i det närmaste helt plan”

I framkant med nya processer
I maj 2022 installerades även en ny manuell kantpress – en TruBend 5130. Innan dess köptes det in två nya manuella kantpressar 2016. Den senaste klarar 3 meter i längd, har en presskraft på 130 ton och är styrd i 6-axlar. TruBend 5000 maskinerna är kända som oerhört produktiva allroundmaskiner med ett stort antal bra funktioner. ”Vi valde att utrusta rikligt, säger Peter, för att ligga steget för och vara redo för framtida efterfrågan. Vi valde även att ta en höglyftande modell, det vill säga med ett djupare öppningsmått”. ”Maskinen går redan i skift nu”, tillägger Stefan.

Wermlands Tunnplåts filosofi är att i sina investeringar se till att utrusta maskinerna så mycket som möjligt. Framför allt nya processer är viktigt att alltid ta med på nya maskiner. På kantpressidan har de alltid varit tidiga på nyheter. De var till exempel bland de tre första i Sverige under tidigt 2000 tal med den automatiserade kantpressen med roboten BendMaster. ”Vi är så nöjda med den, den är fantastiskt bra och går fortfarande dygnet runt,” säger Peter. ”Är det något som är säkert så är det att vi snart ska ha en till.”

Regelbundna TRUMPF investeringar
Över tiden har regelbundna investeringar genomförts i moderna bearbetningsmaskiner. TRUMPF har man varit nöjda med och därför har det blivit ett antal maskiner i samma fabrikat. En stor fördel är samma mjukvara i produktionen som gör det både kostnadseffektivt och användarvänligt. ”Det underlättar för personalen att smidigt ta sig an en ny maskin med en mjukvara de känner till”, säger Stefan. ”Den äldsta stansmaskinen vi har är från 2007, den har allt varit med ett tag, skrattar Peter. Men det är väl också en anledning till att vi fortsätter med TRUMPF – det är grejer som håller.”
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance