LATEST NEWS

- News from the industry

Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spill

Att återanvända så mycket material som möjligt är viktigt
Weber har sedan länge arbetat med att minimera spillet i sina fabriker. Det handlar då om många olika material som används i allt från leverans, tillverkning och rengöring av maskiner.

- Vi försöker att alltid återvinna material som blir över eller av andra anledningar inte kan sälja. Det material som vi inte kan återvinna är vi noggranna med att sortera för att minska både spill och miljöpåverkan, säger Kenn Axberg, produktionschef på Weber i Vingåker.

Kenn, som arbetat på företaget sedan 1986, har gått hela näringskedjan från att jobba inne i produktionen, till driftchef och nu produktionschef. Han har sett fabrikens långa arbete med återvinning och minskat spill, vilket genererat både ett mer kostnadseffektivt arbetssätt, men också en minskad påverkan på vår jord.

– Bara de senaste fem åren har vi minskat vårt spill med 60 procent, och är nu nere på 1000 ton spill per år. Det låter mycket, men sett till den totala produktionen som omfattar 200 000 ton material så motsvarar spillet nu endast 0,5 procent, fortsätter Kenn.

De olika fabrikerna arbetar mot samma mål

Weber-fabrikerna i landet samarbetar även med varandra. Inte bara tar de hand om sitt eget spill i största möjliga utsträckning, de hjälps även åt genom att ta tillvara på varandras spill, så fort möjlighet ges. Till exempel har fabriken i Vingåker tagit in spill från fabriken i Tullinge och lyckats återvinna det i produktionen .

På Webers fabrik i Tullinge jobbar Tommy Jensen som produktionssupport. Även han har arbetat inom företaget sedan -86, och har innan sin nuvarande roll arbetat som både processoperatör och ställföreträdande driftschef.

En del av Tommys arbete är att utforma produktionsplaner, där inköp av råvaror är en viktig aspekt. Här ligger största fokus på återanvändning.

– Att återanvända så mycket material som möjligt är viktigt ur ett kostnadsperspektiv, men framförallt är det hållbarhetsaspekten som är bärande i vårt arbete, säger Tommy Jensen.

Användningen av sand - en utmaning

Vid produktionen i Tullinge används stora mängder sand för såväl tillverkning som för att städa maskiner mellan olika körningar. Genom att arbeta tillsammans med Webers R&D-avdelning har sandbalansen kunnat optimeras markant.

– För några år sedan kunde städning av en maskin kräva cirka två ton sand. Idag är den siffran nere på 150 kilo. Det i sin tur genererar att mycket mindre sand behöver slösas på deponi, berättar Tommy Jensen.

I Tullinge har även en så kallad nosslecleaner installerats i packmaskinen. Det har resulterat i både mindre spill och en minskad mängd damm i hela fabriken, vilket skapat bättre arbetsmiljö. Även i fabriken i Vingåker har man under de senaste åren arbetat mycket med att förbättra sina filter, och därmed skapa en bättre arbetsmiljö.

– Vi är noggranna med valet av leverantörer av just sanden. För grov sand ger nämligen mer spill, berättar Kenn Axberg.

– Alla de här åtgärderna leder dessutom till ökad produktionskapacitet, vilket innebär win-win för alla. Därigenom har vi på några år minskat kassationen av sand med 40% och förbättringsarbetet fortsätter, avslutar Tommy Jensen.

Anders Anderberg
Market Development Manager
anders.anderberg@weber.se
08-625 61 05

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
Säkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan