LATEST NEWS

- News from the industry

Volvomaskiner viktiga hos Gamleby Entreprenad

Från berg till biogas
När Andreas Klingstedt startade Gamleby Entreprenad 2008, var tanken att köra själv och inte anställa. I dag har han tio anställda, är spindeln i nätet för ytterligare ett 25-tal underentreprenörer och är delaktig i Ogestad Biogas med en planerad årsproduktion på 70 GWh biogas.

Redan 2010, två år efter starten av Gamleby Entreprenad, bröt Andreas Klingstedt löftet till sig själv och började anställa medarbetare. Ytterligare fyra år senare, 2014, hörde en entreprenör av sig och ville köra för Andreas.

– Nu har vi ett 25-tal underentreprenörer som kör för oss och det ramlar på ett par nya varje år, säger Andreas som bara ser en nackdel med den snabba utvecklingen.

– Nuförtiden hinner jag nästan aldrig köra själv, det är lite tråkigt.

I starten hade han en begagnad grävmaskin, men redan år två köpte han en ny EW160C av Swecon i Kalmar. Sedan dess har det blivit många fler, för Andreas vill bara ha Volvo, tecknar alltid serviceavtal och byter efter cirka fem år.

– Ja, jag amorterar hellre än reparerar på en maskin. Och jag vill att mina underentreprenörer kör Volvo också. Jag försöker övertala dem och har lyckats ganska bra, skrattar han.

Stora tillsammans

I kraft av de många underentreprenörerna kan Gamleby Entreprenad räkna på stora entreprenader. Just nu gräver de för VA i anslutning till ett villaområde med 68 tomter i Västervik. Andra stora jobb är markarbetena i samband med utbyggnaden av fängelset och sjukhuset i Västervik.

– Tillsammans blir vi både starka och flexibla. Eftersom nästan alla kör Volvo, fungerar även servicen från Swecon extra bra. De får en relation till oss och tvärtom.

Senast köpte Andreas en ny Volvo EW160E hjulgrävare med Dig Assist samt en L180H hjullastare. Båda levererades i början av året, men om planerna för Ogestad Biogas blir verklighet, så kommer Gamleby Entreprenad att behöva fler maskiner.

– Det stämmer, miljötillståndet är inlämnat, men byggstarten ligger ett drygt år framåt i tiden. Tanken är att vi ska stå för transporterna av gödsel till anläggningen.

Biogasprojekt

Ogestad Biogas är ett samarbete mellan Ogestad Egendom, en av Sveriges största mjölkproducenter, och Andion Scandinaivia med lång erfarenhet av att bygga och drifta biogasanläggningar. Ytterligare ett tiotal jordbruk samt Västerviks kommun ska leverera gödsel och kompost till anläggningen.

Anläggningen ska ligga i anslutning till Heda bergtäkt utanför Gamleby, som Andreas tog över efter Skanskas nedläggning för tre år sedan.

– Bergtäkten av ett bra komplement och biogasen är ett riktigt roligt projekt som ligger helt rätt i tiden.

Inte illa av killen som bara skulle köra själv och aldrig anställa.

Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
Swecon Anläggningsmaskiner AB
fredrik.rigo@swecon.com
+46105563462

LATEST NEWS

- News from the industry
9/25/2023
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
9/22/2023
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
9/21/2023
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
9/20/2023
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
9/19/2023
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso