Vi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknik - industritorget.com
SUNDAY, APRIL 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Vi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknik

Jämställdheten är i fokus när Beatrice Silow intervjuas av Cinode om teknikbranschens framtid och hur Sverige ska behålla sin status som framgångsrik IT-nation.
Att det råder kompetensbrist inom IT- och teknikbranschen är ingen nyhet. Samtidigt visar paradoxalt nog Sigma IT:s nyligen publicerade Tomorrow Report att en miljon svenskar är intresserade av att jobba inom IT och teknik och att hela 40 procent av dem skulle kunna tänka sig att skola om sig för att jobba i teknikbranschen. Så, hur tar vi vara på alla dessa potentiella talanger?

Beatrice Silow, Kommunikations- och kulturchef på Sigma IT, är en av initiativtagarna bakom Sigma Smart Women Society – mötesplatsen för kvinnor inom IT och teknik som vuxit explosionsartat och idag lockar kvinnor från hela branschen till att flera gånger om året träffas, nätverka och inspireras av andra eldsjälar. Att locka fler kvinnor till branschen menar Beatrice är avgörande för att möta kompetensbristen.

– För att få fler kvinnor intresserade av IT-branschen krävs förebilder. Förebilder som kan visa att det här verkligen är en framtidsbransch. En bransch där man kan göra skillnad och där vi arbetar fram morgondagens lösningar.

Att branschen börjar bli mer jämställd är tydligt. Andelen kvinnor inom IT och teknik ökar och det är idag också betydligt fler kvinnor som uppger att de vill arbeta inom IT och teknik. Men vi är inte framme vid målet än.

– Det viktiga är att trenden fortsätter. Många unga tjejer och kvinnor med teknikintresse möter idag motstånd och skepsis från omgivningen. Vad de behöver är uppmuntran, pepp, stöd och fler utbildningsmöjligheter. Det behöver skapas utrymme för dessa nya talanger.

Beatrice fortsätter med att rikta en uppmaning till andra företag som vill attrahera fler kvinnor.

– Det är dags att gå från ord till handling och för ledningen ute på företagen att våga ta beslut som gör skillnad. Man måste också ta hand om alla eldsjälar och jobba med värderingsfrågan hela vägen ut i organisationen för att få till förändring.

På Sigma IT jobbar vi aktivt med jämställdfrågan eftersom vi är övertygade om att det behövs olika kompetenser och personligheter för att ta fram de bästa tekniklösningarna.

– Om Sverige ska behålla sin position som framgångsrik IT-nation och välfärdsland behöver vi ta vara på alla talanger vi har. Och det är inte bara upp till oss som företag. Vi behöver också se konkreta åtgärder från akademin och politiken, säger Beatrice.

Julia Thelin på Cinode intervjuar Beatrice Silow, se hela intervjun här.
vimeo.com/392162938/6b046faf0a

LATEST NEWS

- News from the industry
3/31/2020
Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
3/30/2020
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
3/27/2020
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
3/26/2020
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
3/25/2020
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i Karlskrona
Advertisements