LATEST NEWS

- News from the industry

Verkissage – Vernissage i en verkstad!

En del av Valdemarsviks kultur & skördefest
För tredje året på rad så bjuder Stora Mossen Produktion AB in till Verkissage. Inför detta har industritorget intervjuat Johnny som är VD och initiativtagare.

SMP AB är lite unika, kan du inte berätta mer om er verksamhet?
Vi jobbar med legotillverkning och i huvudsak svarvning av detaljer.
Det som gör oss lite unika är att vi jobbar med människor som har psykiska eller fysiska förutsättningar. Man har kanske varit med om en bilolycka som gör att man har skador som är bestående eller så har man gått igenom en skilsmässa som har gjort att det är svårt att komma tillbaka till samma nivå som man varit på innan.
Vi jobbar alltså med människor som har lite andra förutsättningar. Vår filosofi är att ta tillvara på de människor som finns i samhället.
Att jobba med människor som har lite andra förutsättningar innebär att vi behöver vara mer lyhörda för den enskilda individen så rätt person klarar av att utföra olika uppgifter utifrån deras kapacitet.

Hur länge har ni varit verksamma?
Vi startade 2002 så nu i höst firar vi 20år. Vi sysselsätter idag 29 personer och har i dag kunder både i Sverige och i utlandet. Vi jobbar med allt från produktägande företag till systemleverantörer och tradingbolag. Vi håller till på Stora Mossen, 5 kilometer söder om Valdemarsvik.

Verkissage – en vernissage i en verkstad. Det är inte något man hör varje dag.

Hur kom denna idé fram?
”Det var en kväll i juni” – Det låter som en bit från Lasse Berghagen men det kom från att jag gick i våra lokaler under en kväll i Juni 2020. Då hade vi byggt till en ny del samt renoverat lokalen som gick ihop med den nybyggda.

Oförskämt nöjd gick jag runt och tyckte det blivit så pass bra. Men runt om och bakom maskinerna tyckte jag att väggarna var alldeles för kala.

Tankarna gick till att få upp lite affischer men när jag kom längre in i lokalen så har vi en anställd som på fritiden målade lite tavlor. Fråga gick till honom om inte han kunde måla lite tavlor som jag sedan skulle köpa av honom för att hänga upp. Något han gärna gjorde!

Tanken fick spinna vidare och tillsammans med att pandemin hade satt stopp för många lokala kreatörer att nå ut så värktes idén fram.

Efter ett utrop på Facebook med ett otroligt gensvar så var Verkissagen ett faktum.

Hur har det utvecklats de senaste åren?
Första året hade vi 13 konstnärer och cirka 150 alster. Samtidigt som vi bjöd in allmänheten för att komma och kolla. Pandemin innebar ju att vi bara kunde släppa in ett visst antal åt gången.
Vi ville göra någonting som är roligt och som sprider glädje och ger lust till liv. Att möta människor.
Förra året körde vi igen, med lite större spridning. Totalt 15 utställare. Vi hade bland annat fått in smideskonstnärer. Från verkissaget så har idén om Valdemasvik Skördefest kommit fram. Tanken är att ha en större del besöksmål av mindre hantverkare, mathantverkare etc.

I år kommer vi vara ungefär samma antal men i år är det ännu fler typer av hantverk. Vi har konstverk gjutna i betong. Vi kommer ha honung och hantverk utifrån detta. Det skall vara folkligt och man ska inte vara rädd för att komma hit utan känna igen sig och förstå det som finns.

Nu är ni en del av Valdemarsviks kultur & skördefest. Kan du berätta med om just detta evenemang?
I år kommer det att vara 26 olika besöksmål. Vi är en stor men liten kommun. Stor till ytan men små till invånarantal. Det finns ett syfte att berika Valdemasviks kommun. Även att locka andra som bor utanför kommunen att här kan man bo, leva och vara.

Allt detta är en del av Visit Valdemasvik.

Finns det några fler saker än just Verkissagen som du vill lyfta fram?
Jag personligen skulle ha åkt till Elisabeth Ljungstorp på Holmtebo Gårdsbutik som sysslar med mathantverk. Så som marmelader, kolasåser och saft.
Sedan skulle jag åkte till Fänge gård som odlar majs och potatis.
Grålle klubben kommer vara med och visa upp sina traktorer.

Mixen är det som är den stora charmen. Det finns någonting för alla!
Vi har någonting som heter Kärlekens trädgård med blommor och konstverk som är jättefint.

Man ska som familj kunna ge sig ut på en heldag där man besöker två ställen på förmiddagen och sedan åker äter på något ställe för att sedan besöka två ställen på eftermiddagen!

Vilka datum sker detta?
Valdemasvik kultur och skördefest är 1te och 2de oktober.
Verkissage är 27de september till 2 oktober.

Behöver man föranmäla sig?
Ingen föranmälan krävs utan det är bara att dyka upp.

Hur kan man läsa mer om Verkissagen och skördefesten?
Det finns hemsidor för båda delarna.
Verkissagen kan ni läsa mer om här: https://www.verkissage.se/

Kultur och skördefestivalen läser ni mer om här där ni också kan se alla besöksmål: https://www.skordefest.se/

Har du något mer du vill lyfta fram?
Ta nu chansen efter pandemin och upplev Valdemasvik och alla utställare!
Contact information

Stora Mossen Production AB

Mailing address
Stora Mossen
61595 Valdemarsvik
Visiting address
Stora Mossen
61595 Valdemarsvik
Region
Valdemarsvik
Östergötlands county
Sweden
Organization id:
556757-7399
Founded: 2008
Employees: 18
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Stora Mossen Production AB

Vi erbjuder hjälp och kompetens från den första skissen till den första prototypen och vidare till slutlig produkt. Tillsammans kan vi komma fram till hållbara lösningar och alternativ. Vi ser aldrig glaset som halvtomt utan alltid halvfullt, men vi ser möjligheter och inte problem.

För att kunna erbjuda fler möjligheter och alternativ har vi en stor maskinpark, som utgörs av märken som Dugard, Index, First, Haas, Leadwell och Storebro.

Våra maskiner kan utföra fräsningar, borrningar, svarvningar, svetsningar, spårningar och fleroperations arbeten. Även montage, packning och kantbockning kan vi hjälpa till med.

Detaljer tillverkar vi oftast i metall och plast genom bland annat fräsning, borrning och gängning. Vi har kunder inom en rad olika branscher så som sjukhusindustrin, skogsindustrin och fritidsindustrin.

Utanför Valdemarsvik, på sina föräldrars gård, startade Johnny Nilsson företaget Stora Mossen Producion AB (SMP AB). Året var 2002 och Johnny arbetade då på ett verkstadsföretag och drev Stora Mossen Production vid sidan om, men 2007 hade han så mycket jobb att han bestämde sig för att satsa på företaget fullt ut.

Under åren har företaget både utökat med personal och maskiner. SMP hjälper även människor tillbaka till arbetsmarknaden, så kallat socialt företagande.

Det kan vara människor med långtidsarbetslöshet, långtidssjukskrivning eller funktionsnedsättning, som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Hos SMB får de en chans att visa vad de kan bäst och många har hittat en permanent plats i företaget.

Har du några frågor är det bara att höra av sig!

Files

Bild 1Bild 2

Contacts

Johnny Nilsson
0708-88 54 62

Videos

Visa Vägen! Visa vägen SMP AB! Stora Mossen Production AB!

LATEST NEWS

- News from the industry
11/25/2022
Städfirma Helsingborg Eitech installerar ny laddningsinfrastruktur Peab först i Sverige med smarta sensorer Upptäck LEMO:s banbryt­ande High speed-kontakterSå vinner du det psykologiska spelet
11/24/2022
PS Auction säljer stor maskinpark på auktionAJ Produkter fortsätter tillväxtresanPress & Metall i Hjo investerarABB lanserar ett Energy Management-system för grön vätgasIndustrijobb utomlands
11/23/2022
Trygg plåt fortsätter att växaABB investerar i TallarnaClemondo ställer ut på AutomässanEn mässa i hållbarhetens teckenNya testkablar från Stäubli
11/22/2022
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
11/21/2022
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen