SATURDAY, FEBRUARY 27 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Vakuumpumpar för pneumatisktransport

Numera är pneumatisktransport en viktig teknik för matning av bulkmaterial genom rörledningssystem till olika processer. Inom livsmedelsteknisk bearbetning, läkemedelsindustri och kemisk industri samt inom plastindustrin ingår pneumatisktransport som ett ovärderligt moment för transport av pulver och granulat.
Rätt val av vakuumpump är avgörande för driftskostnaderna för ett pneumatiskt transportsystem. Modern vakuumteknik möjliggör ekonomisk och miljövänlig drift av pneumatiskatransportsystem.

För att kunna välja den effektivaste metoden av vakuumgenerering är det viktigt att känna till transportsystemets driftsvillkor samt hur du tillämpar denna kunskap vid val av vakuumpump. Dessa parametrar är av största vikt för att kunna välja den lämpligaste vakuumlösningen. Å ena sidan är det viktigt att känna till materialets egenskaper, ytterligare parametrar som påverkar valet är rördragning, längd och diameter samt typ av transport (fig. 1). Dessa parametrar kan användas för att fastställa det erforderliga differentialtrycket (∆p). Differentialtrycket och volymflödet är de primära parametrar som påverkar det tekniska valet av vakuumpump eller vakuumsystem. För den ekonomiska effektivitetsberäkningen måste driftskostnaderna beaktas utöver själva investeringskostnaderna.

Olika principer för vakuumpumpar
Följande mekaniska vakuumpumpar, som uppnår olika differentialtryck eller vakuumnivåer, används framförallt för pneumatisktransport (fig. 2):

• Sidkanalfläktar
• Blåsmaskiner med roterande lober
• Lamellvakuumpumpar
• MINK klovakuumpumpar

Sidkanalfläktar
Små sidkanalfläktar uppnår höga volymflöden, vilket gör dem lämpliga för användning i korta transporter som kräver låga differentialtryck och höga volymflöden. Sidkanalfläktar komprimerar oljefritt och är relativt billiga att anskaffa. Sidkanalfläktarna har däremot ingen stabil kurvkaraktäristik och är därför inte stabila när det gäller volym. Om de används till sina respektive prestandagränser har de ett energibehov över genomsnittet.

Blåsmaskiner med roterande lober
Blåsmaskiner med roterande lober (fig. 3) arbetar beröringsfritt och därmed utan olja i kompressionskammaren. De kan användas för differentialtryck på upp till 500 hPa (mbar). På grund av dessa relativt låga differentialtryck är användningen av blåsmaskiner med roterande lober i pneumatisktransport begränsat till applikationer som kräver höga volymflöden vid låga differentialtryck. I detta användningsområde kännetecknas blåsmaskiner med roterande lober av sitt låga effektbehov.

Lamellvakuumpumpar
Lamellvakuumpumpar (fig. 4) är de perfekta vakuumpumparna för pneumatisktransport som kräver höga differentialtryck och där det krävs långa transporter. Lamellvakuumpumpar är alltid lämpliga där produkter måste transporteras långsamt (pluggad transport, fig. 1).
Sluttryck på upp till 0,1 hPa (mbar) kan uppnås med lamellvakuumpumpar, vilket motsvarar ett vakuum på 99,99 procent. Ingen annan vakuumpump för pneumatisktransport uppnår ett lika högt vakuum (fig. 2) och kan dessutom arbeta vid lägre differentialtryck. Detta garanterar en stabil kurvkaraktäristik över hela tryckområdet från atmosfärstryck till driftstryck. Lamellvakuumpumpar smörjs med cirkulerande olja. Detta innebär att de har en intern oljekrets, vilket ställer krav på regelbundet underhåll.

MINK klovakuumpumpar
MINK klovakuumpumpar (fig. 5) från Busch Vacuum Solutions har under många år varit en standard inom pneumatisktransport. Detta är en utveckling som har motiverats utifrån deras energieffektivitet, det faktum att de är så gott som underhållsfria och kan behovstyras. MINK klovakuumpumpar är tillgängliga i olika versioner och storlekar från 60 till 1 200 m3/h med möjlighet till frekvensstyrning. Busch erbjuder också separata centralvakuumsystem för ett flertal transportlinjer eller hela anläggningar.
MINK klovakuumpumpar komprimerar olje- och beröringsfritt. Detta gör dem så gott som underhållsfria och extremt energieffektiva.


Sammanfattning
Vakuum för processer med pneumatisktransport kan genereras av olika mekaniska vakuumpumpar. Vilken vakuumpump som passar beror på transportsystemets tekniska parametrar. Det är viktigt att känna till alla dessa parametrar för att kunna välja den lämpligaste vakuumpumpen. I ekonomisk effektivitetsberäkning behöver man ta hänsyn till investeringskostnaderna för vakuumpumpen, driftstiden samt underhållsbehovet.
Busch Vacuum Solutions har ett bredd utbud av pumpar och våra vakuumexperter kan hjälpa till och välja den bästa lösningen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Irene Jepsen
Marketing and Quality Coordinator
Mobile/Direct: +46 31 338 00 97
Switchboard: +46 31 338 00 80
irene.jepsen@busch.se
Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2, 435 33 Mölnlycke, Sweden
www.busch.se
Contact information
Mailing address
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Visiting address
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands county
Sweden
VAT number:
556198-1308
Founded: 1978
Employees: 18
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke och Uppsala.

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Latest ads from Busch Vakuumteknik AB

All 5 objects by this company

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Contacts

Irene Jepsen
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

News related to the company

Videos

Busch Vakuumteknik AB

LATEST NEWS

- News from the industry
2/16/2021
Nu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2/15/2021
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2/12/2021
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2/11/2021
POWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2/10/2021
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2/9/2021
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner AB
Advertisements