LATEST NEWS

- News from the industry

Världsunik bojortbåt säljs på Klaravik

Unik bojort i Kristinehamn söker ny ägare
Den världsunika bojorten i Kristinehamn letar nu ny ägare på Klaravik. Båten sjösattes under pompa och stått 2005 som ett stort kulturhistoriskt projekt. Sedan dess har den använts som charterbåt i Kristinehamns skärgård och satt avtryck med sitt iögonfallande segel och piratliknande utseende. Nu inleds jakten på nästa flyt(t).

Kristinehamnsprägeln på det historiska skeppet, som rymmer 55 passagerare, är stort. Bojorten som båttyp härstammar förvisso från Nederländerna men redan under 1600–1700-talet hade bojortar en stor del i tillväxten av Kristinehamn som stad. Det var nämligen med hjälp av bojortar som Kristinehamns skärgård, med frakt av järn via Göteborg, blev en internationell spelare för handel med båt som transportmedel. Och 1642 blev också bojorten en del av Kristinehamns stadsvapen som en direkt följd.

Agerat som piratbåt i VänerskärgårdenBåten som nu säljs på Klaravik är en replika av den gamla bojort-båttypen som annars helt dog ut för för hundratalet år sedan. Att båten är unik i sitt slag är därför ingen överdrift. Bygget av den nya bojorten drevs och sjösattes av Kristinehamns kommun som fram tills nu stått som ägare.

– Den har använts i chartersammanhang som en del av piratupplevelse till ön Saxholmen. De sista åren har båten dock inte använts då renovering har krävts, konstaterar Peter Eskebrink på Kristinehamns kommun och fortsätter:
– I nuläget är det framför allt däcket som är i behov av renovering. Skrov, segel, motor och livbåtar och annat som hör till båten är komplett och bättre i ordning.

Drömmer om återkomstDet politiska beslutet om att sälja båten togs av Kristinehamns kommun i fjol. Den senaste tiden har båten förvarats utanför Södertälje. En köpare skulle kunna ta båten vattenvägen, standarden på däcket till trots. Allra helst “hem” tillbaka till Kristinehamn om Peter Eskebrink får önska:

– Med tanke på Kristinehamnskopplingen vore det oerhört roligt om någon i trakten kunde föra kulturavet vidare. Att få se bojorten leva upp i ny regi i Kristinehamns skärgård är onekligen ett värdigt drömscenario, avslutar Peter Eskebrink.

För mer information, kontakta


David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31
Contact information
Mailing address
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Visiting address
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands county
Sweden
Organization id:
556881-8693
Founded: 2012
Employees: 190
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Klaravik - marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon.

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.

Välkommen att kontakta oss!

Latest ads from Klaravik

All 1500 objects by this company

Contacts

Åsa Albinsson
073-523 24 25
Klaravik Kundtjänst
054-151304
David Kvicklund
054-774 52 31

Videos

Klaravik - Så funkar det

LATEST NEWS

- News from the industry
4/8/2024
Heimstaden tar hjälp av AI-teknik tado° introducerar smart laddningslösning AlixLabs announces EU-wide APS TrademarkAlutrade fortsätter tradi­tionen med vinstdelning Automatisk biltvätt med smart teknik
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo
4/2/2024
Att välja rätt skyddsnätArmor™ PowerFlex® Den viktiga spridarplattan!IRC har fått sin största order hittills Besök Iscar Sverige på mässan
3/29/2024
Vad du behöver veta när du köper ny kompressorLaserskärmaskinernas kritiska roll Maskinsvärdens roll för effektivt skogsarbeteNyhet för massflödes­mätare och regulatorer Kabeltrumvagnar underlättar kabelarbetet