LATEST NEWS

- News from the industry

Välkommen till Elmia Lastbil 2022

Den 24–27 augusti arrangeras Elmia Lastbil i Jönköping
Under fyra dagar samlas en hel bransch för att diskutera de absolut viktigaste frågorna och skapa möten för de riktigt tunga affärerna. Vi hälsar alla från media hjärtligt välkomna att bevaka mässan – som i år arrangeras för 20:e gången sedan 1983.

Äntligen är det dags igen att träffas på Elmia Lastbil. Här samlas åkeri- och transportbranschen från hela Norden för att se de senaste lanseringarna och upptäcka de häftigaste innovationerna som tar den tunga lastbilsnäringen in i framtiden.

Elmia Lastbil är mässan för hela branschen och bland utställarna finns företag med alla typer av produkter och tjänster som ett åkeriföretag behöver för att bedriva sin verksamhet. Nya lanseringar från de stora lastbilstillverkarna, innovativa påbyggnationer och all form av kringutrustning är bara några av de produkter och tjänster som de 320 utställarna från 17 länder erbjuder.

Förutom alla utställare bjuds det även på flertalet aktiviteter och arrangemang under mässans alla dagar. Några exempel är klassiska Nordic Trophy, SM i kran- och manöverkörning och den uppskattade historiska utställningen i veteranhallen.

Fullspäckat scen- och seminarieprogram
I scen- och seminarieprogrammet får de politiska frågorna i år ett stort utrymme, två veckor innan valet. På plats finns bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) samt representanter från riksdagens trafikutskott. Ämnena i programmet tar upp såväl dagens som framtidens utmaningar kring transport, distribution och logistik, vilket gör Elmia Lastbil till en angelägenhet för alla som jobbar inom åkeri- och lastbilsnäringen.

– Styrkan med vårt program på Elmia Lastbil är bredden – här tar vi upp utmaningar som påverkar hela den tunga lastbilsbranschen. Allt från åkerinäringens arbetsvillkor till framtidens högteknologiska fordon. Det är dessutom extra roligt att vi har alla Sveriges stora lastbilstillverkare på plats – Scania, Volvo Lastvagnar och Mercedes-Benz – som bjuder på häftiga lanseringar och demokörningar. Mycket har hänt sedan Elmia Lastbil arrangerades 2018 och det kommer verkligen att synas på årets mässa, säger Emilott Lantz, mässansvarig för Elmia Lastbil.

Välkommen till årets största transporthändelse i Norden!

Ackreditera dig som press här:
Pressackreditering till Elmia Lastbil 2022

Höjdpunkter i scenprogrammet
• Invigningstal av infrastrukturminister Tomas Eneroth
Onsdag 24 augusti kl. 10:00-10:15. Tid för frågor efteråt.

• EU:s Mobilitetspaket på riktigt
Onsdag 24 augusti kl. 13:00-13:30

Medverkande:
Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister
Mattias Andersson, Transportstyrelsen
Jimmy Ovesson, Transportarbetareförbundet
Ulf Emilsson, Polisen UC Mitt
Per Broholm, Sveriges Åkeriföretag Värmland

Moderator:
Charlotta Nilsson, Sveriges Åkeriföretag

Politisk debatt: Vägval och färdplan för åkerinäringen
Onsdag 24 augusti kl. 15:00-15:45

Medverkande:
Anders Åkesson (C)
Maria Stockhaus (M)
Teres Lindberg (S)
Thomas Morell (SD)
Helena Gellerman (L)
Magnus Jacobsson (KD)
Emma Beringer (MP)

Moderator:
Ulric Långberg, samhällspolitisk chef, Sveriges Åkeriföretag

• Seminarium: Framtidens elektrifierade transportsystem – hur kommer vi dit?
Torsdag 25 augusti kl. 11:00-12:30

Medverkande:
Gustav Länn, Energimyndigheten
Jessica Björkquist, Scania Sverige
Ebba Bergholm Wallin, Volvo Lastvagnar
David Mowitz, Powercircle
Joakim Attoff, Caverion
Moderator:
Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig, Sveriges Åkeriföretag

• Politisk debatt: Valfrågor direkt från branschen
Fredag 26 augusti kl. 14:00-14:45

Medverkande:
Åkare:
Ingrid Skoog Bengtsson, Skoogs Åkeri
Morgan Stahlgård, Gert Stahlgårds Åkeri
Representanter från Trafikutskottet:
Teres Lindberg (S)
Anders Åkesson (C)
Maria Stockhaus (M)
Thomas Morell (SD)
Magnus Jacobsson (KD)
Emma Berginger (MP)

Moderator:
Charlotta Nilsson, Sveriges Åkeriföretag

Programmet är framtaget i samarbete med Sveriges Åkeriföretag.

Detta händer också på Elmia Lastbil
Framtidens arbetskraft samlas på Elmia Lastbil
Torsdag 25 augusti sätter vi fokus på framtidens yrkesproffs när vi välkomnar 2000 elever med sina lärare till en heldag på denna branschmässa, med en inspirationsföreläsning att rivstarta besöket med. De får träffa influencern och chauffören Angelica Larsson, vinnaren av yrkes-SM i lastbilsteknik Emil Didriksson och våra största lastbilstillverkare. Vi pratar om hur det är att jobba i branschen och spanar framåt: framtidens fordon, elektrifieringens påverkan och vad som förväntas av framtidens arbetskraft.

SM i kran- och manöverkörning
Under lördagen den 27 augusti kan besökare tävla i kran- och manöverkörning på tävlingsområdet utomhus på mässan. Tävlingen pågår klockan 09.30–15.30.

Nordic Trophy
Nordic Trophy är ett inofficiellt nordiskt mästerskap för customiserade lastbilar där kreativitet och hantverk visas upp i form av fräcka lacker, schyssta motiv, blänkande krom och inredningar man bara drömmer om. Tävlingen arrangeras av Trailer Magazine och årets vinnare koras på lördagen under Elmia Lastbil.
Contact information
Mailing address
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Visiting address
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
English description is missing, swedish description below.

Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Contacts

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Videos

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance