LATEST NEWS

- News from the industry

Utan kvinnor stannar industrin

Beteendevetaren som blev ingenjör
Nina Wali, 37, personifierar hoppet för den svenska industrin. Hon bytte spår i livet, trotsade normen och höjer nu rösten för att fler kvinnor följer efter.

- Branschen är i ett enormt stort behov av kompetens och den finns redan. Det handlar egentligen bara om att se möjligheterna från båda sidor.

På Arnons nyöppnade svenska kontor i Österhaninge utanför Stockholm finns det en vision om att göra om och bygga nytt. Detta som en gång var B.O. Parks gamla lokaler representerar fortfarande till mångt och mycket normen då mansdominansen är, som på de flesta svenska automationsindustrier, synnerligen påtaglig, men visionen och strategin säger annat. Nina Wali är en viktig del av den planen.

- Jag känner mig välkommen och behövd och det är en fantastisk känsla. Dessutom så vill jag verkligen bana väg och visa andra kvinnor att detta är ett yrke för alla. Det är kunskap och intresse som styr, inte kön, säger Nina Wali.

Den svenska industrisektorn har sedan många år brottats med en problematisk kompetensförsörjning. Detta understryks av bland annat Underleverantörsbarometern som är signerad arbetsgivarorganisationen Sinf och som presenteras fyra gånger per år. I rapporten för det andra kvartalet 2021 uppger 58 procent av de tillfrågade medlemsföretagen att man har problem med kompetensförsörjningen. 37 procent av företagen menar att man har för avsikt att öka personalstyrkan under nuvarande kvartal – om man hittar rätt arbetskraft vill säga. Detta är ekvationen som leder fram till kärnfrågan; hur ska man attrahera den kvinnliga arbetskraften?

- Det är egentligen två frågor. Dels att nå ut, dels hur vi ska få dem att stanna. För att locka nya målgrupper behöver företagen vara mer moderna i sin framtoning. Kvinnor har överlag ett stort intresse för teknik och använder sig av den minst lika mycket som män men ofta på ett annat sätt, tag vara på det. Det är också viktigt att vi vågar vara öppna och tala om vikten av hur olika människor ska kunna trivas på arbetsplatsen. För att få kvinnor att trivas behöver ledarskapet och tonalitet anpassas, säger Sanna Arnfjorden Wadström VD på Sinf.

Nina Wali är uppvuxen i en familj där teknik och elektronik genomsyrat vardagen. Pappa Meer drev eget företag i belysningsbranschen och fick 2001 det av Internationella Företagarföreningen instiftade priset som Årets Nybyggare i Sverige, men Nina valde ändå att studera beteendevetenskap och tog examen vid Umeå universitet. De tidigare arbetsplatserna skiljer sig markant från dagens; allt från kriminalvården till socialkontor.

Det var först 2017 som hon började på Nackademins elkraftingenjörsprogram i Stockholm. En av anledningarna var att ville jobba med både händer och huvud – och göra verklighet av en dröm.

- Teknikintresset har alltid funnits där, men jag ska erkänna att jag hade fördomar att detta var en miljö vikt för män. Idag är jag både stolt och glad över att jag vågade trotsa dessa fördomar. Förmodligen berodde de på ren okunskap kring yrkets olika moment. Nu vet jag bättre och med tanke på den kompetensbrist som råder vågar jag påstå att industrin komma stanna av och få betydligt större utmaningar om inte kvinnor slussas in. Jag har jag en arbetsgivare som prioriterar den här frågan väldigt högt vilket kommer ge positiva effekter i framtiden. Det är jag säker på.

På Arnon är Nina än så länge ensam kvinna i produktionen. Hon är dessutom den första på sin position som bland annat omfattar montering av ställverk som är framtagna i samråd med samarbetspartners och dessa exporteras över hela världen. På moderbolaget i Finland har man hunnit betydligt längre och kvinnor på produktionsenheten är en tämligen vanlig syn.

- I Sverige finns ju än i dag ett tänk och resonemang om hur killar och tjejer ska vara och i vilka läger man hör hemma, men jag vill ändå tro att just inom teknik så blåser det förändringens vindar. Likväl som företagen måste spänna bågen för att nå ut till ny potentiell arbetskraft så måste även vi kvinnor ta steget och verkligen våga söka jobben och utbildningarna. Ett problem löses sällan av bara en part.

Sanna Arnfjorden Wadström håller med:

- Absolut är det så. Vi är alla beroende av tekniken och i pandemin har de tekniska möjligheterna exploderat. Vi kanske använder tekniken på olika sätt, men likväl är den en av grundstenarna för att våra liv ska fungera. Den ger enorma möjligheter framåt.

Siffror från SCB (Statistiska Centralbyrån) understryker hur skev könsfördelningen är inom flera av industrins primära yrkesgrupper.

- Installations- och serviceelektriker – 2 procent kvinnor
- Maskinställare och maskinoperatörer – 15 procent kvinnor
- Civilingenjörsyrken inom elektronik – 16 procent kvinnor.

- Jag tror helt klart att kvinnor kan vara en katalysator för att stärka den svenska industrin. Sverige behöver en välfungerande industri med starka arbetslag bestående av både män och kvinnor. Det vinner alla på, säger Nina Wali.

Namn: Nina Wali
Ålder: 37 år
Yrke: elmontör och elkraftsingenjör på Arnon AB i Österhaninge
Utbildning: fil. Kand i beteendevetenskap vid Umeå universitet, utbildad elkraftsingenjör på Nackademin.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!