Unik samverkan kring IT och artificiell intelligens - industritorget.com
SUNDAY, APRIL 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Unik samverkan kring IT och artificiell intelligens

Digital Impact North är en kraftsamling inom IT och AI i norra regionen.
Framtidens fabriker, smarta städer, digitala vårdtjänster och sociala robotar är några exempel på konkreta resultat som kraftsamlingen Digital Impact North ska bidra till. Satsningen invigs fredag 21 februari i MIT-huset, Umeå universitet, med bland andra Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet, och Peter Juneblad, näringslivschef, Umeå kommun.

Regionen är redan i dag stark vad gäller digitalisering och artificiell intelligens, något som kommer att förstärkas under de närmaste åren. Umeå universitet är ett av de ledande universiteten i Sverige inom digitalisering och AI, och storsatsar med rekrytering av över 100 nya AI-forskare, varav ett flertal internationellt välkända forskare redan har anlänt till Umeå. Digital Impact North, som invigs 21 februari, kommer att stärka satsningen med stort fokus på samhällsnytta och utveckling av framtidens teknologi i samverkan med regionala aktörer.

– Ambitionen med Digital Impact North är att skapa en extremt stark drivkraft för regionens utveckling. Ett syfte är att regionen som helhet ska kunna dra maximal nytta av de stora satsningar som många aktörer gör inom IT-området i stort och AI i synnerhet, samtidigt som vi på universitetet ser att det bidrar till att göra vår forskning och utbildning så stark och relevant som möjligt, säger Erik Elmroth, prefekt för Institutionen för datavetenskap.

Digital Impact North drivs av de tre IT-institutionerna Datavetenskap, Informatik och Tillämpad fysik och elektronik. I satsningen ingår en nära samverkan med externa partner, näringsliv och myndigheter som exempelvis Region Västerbotten, Umeå kommun, Sveriges Lantbruksuniversitet, RISE, samt IT-företag, industriföretag och andra organisationer.

Satsningen bygger på en kraftfull tillväxt inom AI, autonoma system och programvara, något som förväntas ge regionen en stark utgångspunkt för nya innovationer med AI-tillämpningar inom många prioriterade områden.

– Våra tre IT-institutioner kompletterar varandra väl. Tillsammans kan vi ännu bättre ta tag i samhällets digitaliseringsutmaningar, säger Katrin Jonsson, prefekt vid Institutionen för informatik, Umeå universitet.

– En bred samverkan innebär att vi kan formulera nya frågeställningar och anta nya utmaningar som ger unika och kanske oväntade lösningar, säger Per Hallberg, prefekt vid Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik.

Digital Impact North accelererar flera stora nationella satsningar vid Umeå universitet, där många är finansierade av Wallenbergstiftelserna. Ett exempel är WASP, en satsning på sammanlagt 5,5 miljarder kronor för hela Sverige inom AI, autonoma system och mjukvara. Umeå universitet har även fått ett särskilt uppdrag i att koordinera WASP-HS, som är ett tioårigt nationellt forskningsprogram på 670 miljoner kronor som fokuserar på AI och autonoma system ur ett humanistiskt och samhällsperspektiv.

Tid: 21 februari kl 09.30-15.00

Plats: MIT-Space, MIT-huset, Umeå universitet.

Program:
09:30 - 10:00 Kaffe och registrering
10:00 - 10:15 Inledning av Erik Elmroth, Katrin Jonsson, Per Hallberg, prefekter vid Umeå universitet
10:15 - 10:45 Invigning av Digital Impact North: Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet, och Peter Juneblad, näringslivschef, Umeå kommun
10:45 - 12:00 Presentationer av bl.a. Göran Ståhl, dekan, Sveriges lantbruksuniversitet, Magnus Rudehäll, IT-strateg, Region Västerbotten, Clas Ahlm, Forsknings- och utvecklingsdirektör, Region Västerbotten.
12:00 - 15:00 Lunchmingel med inslag av korta presentationer av forskare och industrirepresentanter

För detaljerat program och anmälan, se digital-impact-north.confetti.events/.

Journalister hälsas välkomna att delta i invigningen av Digital Impact North.

För mer information, kontakta gärna:
Mikael Hansson, kommunikatör, Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet
Telefon: 070-553 06 18
E-post: mikael.hansson@umu.se

LATEST NEWS

- News from the industry
3/31/2020
Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
3/30/2020
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
3/27/2020
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
3/26/2020
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
3/25/2020
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i Karlskrona
Advertisements