Tillväxtsatsning i Bohuslän en succé - industritorget.com
FRIDAY, JUNE 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Tillväxtsatsning i Bohuslän en succé

Från vänster Renée Daun, Anna Sanderoth Vilkas och Lena Johansson
Inom ramen för projektet Maritim Utveckling i Bohuslän beslutade man i 6 kommuner i Fyrbodal att testa Coaching som metodik för att skapa tillväxt för företag i regionen. Effekterna bland de 30 företag som deltog i testet är mycket stora och på rekordtid. Testet pågick under perioden april till maj i år. Utvärderingen gjordes i augusti. Resultatet som presenterades för häpna regionpolitiker ägde rum fredagen den 13 september på ett välbesökt möte i Kungshamn. Med på mötet var också flera av de entreprenörer som varit med i testet.

”Trodde aldrig att jag skulle få höra kommunpolitiker lovorda coaching som metod så unisont, men det hände idag! De sa även att de NU såg coaching som ett potentiellt sätt att öka skatteintäkterna i kommunerna genom ökad tillväxt i företagen. De var mäkta imponerade av resultaten som uppnåtts på endast 5 timmar coaching per företag. Före mötet kände de inte till vad Katalyserande coaching® var säger Anna Sanderoth Vilkas, ansvarig hos leverantören Sumo Team som genomförde testet.”

Flera av entreprenörerna vittnade om att man tack vare coachen kunnat lyfta blicken och fokusera på det strategiska arbetet med sin verksamhet, istället för att fastna i det dagliga. Flera jämförde coachingen med att ”storstäda” hjärnan, få ändan ur vagnen, sätta fokus och skapa attraktiva målsättningar. Resultaten är betydande:

• Omsättningsökningar på mellan 30-40%
• 5 nyanställningar (hittills, fler på gång)
• Genomförda större investeringar för framtiden
• Förbättrat hållbart leverne för entreprenörerna med mera.

Renée Daun, Näringslivsutvecklare på Lysekils kommun presenterade under mötet den enkätutvärdering av testet som gjorts. Oberoende forskaren Lena Johansson från Projekticum presenterade också sina slutsatser från de djupintervjuer hon genomfört med entreprenörerna. Lena Här följer några talande citat från intervjuerna.

”Tänk om vi hade haft en coach när vi startade företaget, så mycket snabbare vi skulle ha kommit fram då.”

”Den största insikten var att jag måste frigöra mig, inte vara med och peta i allt, utan låta medarbetarna ta mer ansvar. Byta fokus och inte vara spindeln i nätet utan ha ett helikopterseende.”

”Jag har satt min plan nu, både den privata och den för jobbet. Jag vill vara en förebild och då måste man leva efter det. Istället för att fortsätta sväva på målet om när, så satte jag ett datum i maj.”

Målgruppen var de företag som man i rollen som näringslivsutvecklare på kommunen ofta har svårt att nå ut till. De vill eller anser sig inte hinna ta del av regionens ordinarie utbud av rådgivning och stöd. Därför ville man testa något annat. Man resonerade att om företagen kan få stöd i sin närmiljö istället så skulle man få ett bättre resultat. Det här är entreprenörer som i vissa fall drivit sitt bolag i över 20 år och blivit lite hemmablinda. Varför inte testa coaching som metodik istället för rådgivning. Coaching visade sig vara precis det som den här kategorin entreprenörer efterfrågade. Via ett uppstartsmöte fick företrädare för coachföretaget träffa lejonparten av entreprenörerna för att kunna matcha rätt coach. De entreprenörer som inte kunde deltaga på ett uppstartsmöte blev intervjuade på telefon istället.

Coachningen skedde oftast på eller i anslutning till entreprenörens verksamhet. I vissa fall skedde coaching även via telefon eller videolänk. Företagen hade från 1 till 44 anställda inom så vitt skilda branscher som bygg, hälsa, turism och fastighetsmäklare.

Vill du veta mer om testet och/eller coachning som metodik? Vänligen kontakta:

Anna Sanderoth Vilkas
ICF Master Certified Coach, Sumo Team
www.sumoteam.com
Tel. 031-77870 12 | Mob. 072-160 50 65 | anna@sumoteam.com
--
Renée Daun
Näringslivsutvecklare
Avdelningen för hållbar utveckling, kommunstyrelseförvaltningen
www.lysekil.se/naringsliv-och-arbete
Tel. 0523-61 31 67 | Mob. 072-146 64 54 | renee.daun@lysekil.se
--
Lena Johansson | lena@projekticum.se
--
LÄNKAR:
www.coachfederation.org
www.ga.se/katalyserande-coachning/

LATEST NEWS

- News from the industry
5/27/2020
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållningHar du bokat kröning och serviceavtal till din våg?Telias första stora 5G-nät i Stockholm är igångGrävmaskinister världen över fortsätter gräva trots oron utanför hytten – hyllas av EngconLyckeby valde Pegasus® Continuous Mixer från Christian BernerRobotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitetWibax – en trygg och säker leverantör!Makita lanserar kolborstfri grästrimmerNya e-tjänster för att söka bygglov ska ge snabbare beskedSvensk säljstart för Mercedes -Benz 8-sitsiga elbilPortabel markradar ger fullständig rapport över nedgrävda ledningarBillerudKorsnäs introducerar nytt verktyg för livscykel­analyser av förpackningarEn egen maskin var mer flexibelt och gav bättre ekonomi för Addes Mark & Bygg i Stockholm ABHallandsHamnar automat­iserar sin tullhantering – inför molnbaserad lösning från Descartes
5/26/2020
Schneider Electric och EcoDataCenter vidareutvecklar klimatpositivt samarbeteNya broschyrer om Din tryckluft i fokus Nytt sortiment av teleskopskenorLackerare lär sig hantera riskerBeijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
5/25/2020
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i Sverige
Advertisements