LATEST NEWS

- News from the industry

Teknikbolag i Smedjebacken växlar upp

KASI Technologies tillverkar en egenutvecklad produkt
KASI Technologies i Smedjebacken tillverkar en egenutvecklad produkt som konverterar bensin- och dieselbilar till elhybrider. Den lovande tekniken har fått EU att investera upp till 80 miljoner i bolaget, som nu växer och anställer snabbt.

Idén till NESS (New Electric Supercharging System) som produkten heter, fick bolagets grundare Isak Löfgren redan för 15 år sedan. Isak är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik i grunden, och med bakgrund inom fordonsindustrin såg han en möjlighet att sänka bränsleförbrukningen i de fossildrivna fordon som redan rullar på våra vägar idag.

- Vi har tyvärr ingen möjlighet att nå 2030-målen med dagens elbilsförsäljning. För att nå dit så måste vi sänka bränsleförbrukningen i befintliga fordon samtidigt som vi gör drivmedlen mer miljövänliga, säger han.

Och EU verkar hålla med. KASI Technologies är ett av få svenska bolag som tilldelats ett stöd från EISMEA, det Europeiska innovationsrådet för små- och medelstora företag. Stödet på initialt 20 miljoner kronor ska användas för att färdigutveckla NESS innan produkten monteras i svenska fordon på prov.

- Vi kommer att börja med en version som passar de flesta tjänstebilar, som exempelvis Volkswagen Caddy och Ford Transit, säger Isak Löfgren. Just nu knyter vi till oss kommuner och företag med stora fordonsflottor för att snabbt få ut NESS i många bilar och börja sänka utsläppen.

Företaget inväntar slutgiltiga testresultat, men NESS kommer att kunna sänka förbrukningen med ungefär 20 % menar Isak Löfgren.

- Med tanke på drivmedelspriserna så innebär det stora besparingar. Och de flesta av våra kunder har igen sin investering på ett par, tre år, säger han.

KASI Technologies huserar just nu i MVUSABs anrika lokaler i Morgårdshammar, och växer snabbt. Bara sedan i somras har man anställt nio personer, och förhoppningen är att växa vidare.

- Det känns otroligt fint att skapa nya jobb på orten, jag bor själv i Smedjebacken och brinner för bygdens utveckling. Nu har vi chansen att bygga ett stort lokalt bolag inom hållbar omställning, men det kräver förstås att kommuner och företag vågar hoppa på och investera i vår produkt, säger Isak Löfgren.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning