LATEST NEWS

- News from the industry

TBMX i framkant när det gäller mätteknik

TBMX hjälper företag med moderna former av mätteknik

Vilka är TBMX?TBMX startade sin mättekniska bana 1997 genom Niklas Bergqvist. Fyra år senare bildade Bergqvist en enskild firma, Team Bergqvist, där han som mätkonsult hjälpte företag med mätteknik. Företaget växte och under 2012 ombildades företaget till ett aktiebolag, och idag har TBMX över 25 års erfarenhet av mätteknik. Deras kundbas finns bland annat inom sjukvården, fordonsindustrin samt plast-, gjut- och rymdindustrin. TBMX långa erfarenhet har gett dem god kunskap om olika tillverkningsprocesser och med största sannolikhet har de varit med och påverkat något som vi stöter på i vår vardag. År 2020 införskaffas maskiner med hög precision, för att fortsätta vara i framkant vad gäller 3D mätning.

Vad är 3D mätning?


3D mätning är en mätteknik som har använts sedan början av 90-talet, främst för att digitalisera föremål till tredimensionella punkter som representerar verkligheten. Även om de första modellerna som skapades var aningen primitiva, gav de likväl tredimensionella punkter med XYZ-koordinater. De första maskinerna kunde liknas vid en CNC-fräs som rörde sig i tre axlar. Men istället för ett fräshuvud använde man sig av ett tryckkänsligt instrument, där motorernas position registrerades varje gång den mötte motstånd.

Såhär fortsatte mättekniken, och trots att den blev snabbare krävdes det att objektet fortfarande låg ner inom volymen som maskinen kunde mäta. Med åren utvecklades tekniken och nu började maskinen använda optiska instrument för att kunna registrera Z-axeln. På så sätt kunde maskinen läsa in en hel linje av punkter. Detta sker när en laser eller ljus-linje lyser på objektet och registreras från en vinkel av en kamera. När linjen böjer sig över föremålet (sett från kameran) registreras Z-måtten på flera punkter samtidigt.

Hur kan TBMX hjälpa er med mätteknik?


TBMX använder en mätarm från Romer. Romers mätarm är mobil och har möjligheten att laserscanna. Detta gör det möjligt för TBMX att enkelt ta med sig mätarmen ut i fält för att genomföra mätningar på plats hos sina kunder. Laserskanningen kan implementeras i den stationära mätmaskinen, vilket gör att man får mätmaskinens noggrannhet kombinerat med laserskanningens stora mängd inhämtade data.

Resultatet från mätningarna kan ni sedan se i TBMX egenutvecklade Mätprotokoll 2.0. Med detta verktyg finns möjligheten att välja ut exakt vilka element och funktioner som ska övervakas utan att behöva gå igenom hela mätprotokollet. Mätprotokoll 2.0 har även en filtreringsfunktion utan några begränsningar. Med dessa mättekniker och hantering av resultat, kan TBMX hjälpa er produktion att bli mer effektiv.
Contact information
Mailing address
Kungs­gatan 33
34131 Ljungby
Region
Ljungby
Kronobergs county
Sweden
Organization id:
556876-5944
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Niklas Bergqvist startade sin mättekniska bana på R-Man AB och har arbetat med mätteknik sedan 1997.

Sedan 2001 som konsult inom mätteknologi.

2012 bildades aktiebolaget Team Bergqvist AB.

2020 har verksamheten bytt namn till TBMX (TB METROLOGY) och införskaffat egen mätutrustning för hög precision. Vi hyr in oss i ett tempererat mätrum hos ID Modeller.

ID Modeller är specialister på verktyg, modeller, prototyper och fixturer. Dom kan bistå vid tillverkning av bland annat mätupplägg och fixturer för att underlätta mätning.

20 år i branschen med kunder inom fordons, sjukvårds, plast, gjut och rymdindustrin.

Vi har god kunskap om olika tillverkningsprocesser och deras påverkan på det slutgiltiga resultatet.

Vi har under åren skaffat oss ett brett nätverk med spetskompetens inom många områden.

Vi kan ha lösningen på era problem även om det inte gäller mätning. Vi ser inte problemen, vi ser möjligheter.

Välkommen att kontakta oss!

Contacts

Niklas Bergqvist
037210425
0706635444

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning