LATEST NEWS

- News from the industry

Tävla i vetenskapligt tänkande

Vi utmanar unga att utforska världen
Går det att syssla med riktig forskning redan när man går på gymnasiet? Absolut! Fysiktävlingen International Young Physicists Tournament har i mer än 30 år gett gymnasieelever möjlighet att arbeta tillsammans i grupp med ett forskningsprojekt.

Bor du i Stockholmstrakten? Då ska du anmäla dig till forskningslägret i Stockholm som blir en förberedelse inför tävlingen. Vi vänder oss i år i första hand till elever i vårt närområde som bor på pendlingsbart avstånd. Har du längre resa, kontakta Lars Gråsjö Lars.Grasjo@danderyd.se.

För fjärde året i rad anordnar Vetenskapens Hus, IYPT Sverige och Fysikum vid Stockholms universitet detta forskningsläger för gymnasieelever. Deltagarna får under några intensiva dagar möjlighet att vetenskapligt undersöka problemen, göra experiment, jämföra med teori samt diskutera massor av spännande fysik, teknik och matematik långt över den vanliga gymnasienivån. Många elever väljer att utnyttja undersökningen av problemen som gymnasiearbete.

I projektet löser eleverna något av de 17 problem som presenteras varje år (IYPT:s hemsida).

Syftet med lägret
Syftet med lägret är att stimulera dig som är intresserad av forskning och fysik och vill utveckla dina förmågor i problemlösning och tävlande. Under lägret erbjuds du att ingå i ett forskarlag tillsammans med tidigare deltagare i den internationella tävlingen av IYPT samt ledningen för IYPT i Sverige. Under lägret kommer du att få hjälp med att påbörja något av projekten från årets problem i IYPT, för att sedan kunna arbeta vidare under hösten i samarbete med IYPT-gruppen.

Arrangörer
Årets IYPT-läger är ett samarbete mellan Vetenskapens Hus, Fysikum vid Stockholms universitet, IYPT Sverige och Danderyds gymnasium.

Bakgrund IYPT
IYPT skiljer sig från andra vetenskapliga tävlingar genom att den i mycket högre grad påminner om faktisk forskning. Det finns inga prov. De 17 problemen är kända ett år i förväg. Problemen är utvalda så att de är ganska enkla att komma igång med och testa på, men har ett djup och det finns alltid mer att undersöka. Ofta är det inte klart vilken fysik som egentligen är tillämplig, inte ens för erfarna forskare, utan deltagarna är med och upptäcker vilka mekanismer och faktorer som är relevanta. En upplevelse mer lik forskning än denna är svår att hitta, ens inom en reguljär universitetsutbildning!

Efter att ha arbetat med problemen, under läsåret fram till våren, väljs fem ungdomar ut. De bildar Sveriges landslag som under sommaren 2024 utmanar resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram. Läs mer om tävlingen.

För lärare
Om du som lärare vill veta mer om vad som krävs för att handleda elever som vill använda detta som gymnasiearbete eller om du vill få mer information om iypt, hör av dig så kan vi arrangera ett möte i zoom eller på Vetenskapens Hus alternativt Fysikum.

Kostnad
Kostnaden per deltagare är 0 kr, vi bjuder på lunch och fika. Resa till och från AlbaNova universitetscentrum står du själv för.

Anmälan
Anmälan till forskningslägret i Stockholm senast 3 oktober till stefan.aminneborg@vetenskapenshus.se

I anmälan ska följande uppgifter finnas med:
• En lista på de problem som du kan tänka dig att jobba med.
• Ditt namn och skola
• Din mailadress (som du kollar regelbundet)

Program
Program forskningsläger inför IYPT 2024.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/25/2023
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
9/22/2023
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
9/21/2023
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
9/20/2023
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
9/19/2023
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso