LATEST NEWS

- News from the industry

Stortrivs i sin Manitou MRT3570 ES

Tommy Axelsson på Lösullspecialisten i Mälardalen AB
48årige Enköpingsbon Tommy Axelsson på Lösullsspecialisten i Mälardalen AB är ingen främling för teleskoplastare. Efter 17 år i olika maskiner, både stela och runtomsvängande, så vet han vad han önskar av en maskin. När det blev dags att byta ut den Manitou MRT 3255 P+ han kört närmare sju år föll valet på en ny Manitou MRT3570 ES från Scantruck. Vi hälsar på honom en dag i slutet på april i Enköping och med närmare 200 timmar i hytten så är han grymt imponerad.

- Ett imponerande lyftdiagram var det som avgjorde saken, jag hade faktiskt inte provkört modellen innan vi beställde den. Som tur är så är resten av maskinen minst lika imponerande som lyftkapaciteten, säger Tommy Axelsson.

Lösullsspecialisten i Mälardalen AB, är precis vad namnet antyder, nämligen experter på isolering. Med hjälp av lösull i väggar, tak, vindar och andra utrymmen så minskar de energikostnaderna för bostäder och andra byggnader. Här arbetar dagens huvudperson Tommy Axelsson när han inte sitter i sin Manitou MRT3570 ES.

- Jag har varit på det här företaget i sju-åtta år, och att köra teleskoplastare är i sig ganska så varierande, men i mitt fall så blandar jag upp det med isoleringsbiten också. Maskinen arbetar oftast i eller runt Enköping. Är det inom tre-fyra mil så hjular jag men längre än så flyttar vi med maskintrailer, berättar Tommy.

Att lösa problem är det bästa med jobbet
Utmaningen att aldrig riktigt veta vad man ställs inför kan skrämma, eller locka beroende på vad man är för människa. Tommy Axelsson tillhör den senare typen, och med sin Manitou MRT3570 ES och dess tillbehör så löser han det mesta. Maskinens räckvidd och lyftkapacitet i kombination med en förbluffande smidighet gör det till en ytterst kompetent problemlösare.

- I 95 procent av fallen så är det företag som hyr in mig till olika lyft, men i undantagsfall även privatpersoner och visst har jag plockar ner katter från träd någon gång också. Mest ovanliga lyftet var en lastbil som halkat av vågen på ett lantbruk. Maskinen är ganska så ”lätt” i förhållande till sin kapacitet, så vid vissa uppdrag kan jag ersätta en liten mobilkran. Jag kommer enklare på plats, och jag är inte lika tuff mot underlaget. Här kan det till exempelvis handla om att lyfta in en pool i en trädgård. Jag arbetar återkommande på höjder över 30 meter så att maskinen klarar att nå tio våningar upp med gafflarna var en dealbreaker, sammanfattar Tommy sina minst sagt varierande arbetsuppgifter.

Rejält med redskap och genomtänkta tillval
En runtomsvängande teleskoplastare som lyfter sju ton, och som kan nå 35 meter upp behöver en rejäl verktygslåda för att komma till sin rätt, och prydligt uppradat i garaget i Enköping står följande utrustning. Vridbart gaffelställ med extra långa pallgafflar, tre kubiks ”sopsloda”, vinsch, personkorg som tar 365kg samt en fastkrok som klarar vikter upp till nio ton. Dessutom fick Tommy möjlighet att välja de tillval han önskade till maskinen.

- Jag har valt att addera radiostyrning, där jag även kan köra maskinen från korgen eller egentligen vart jag än står. Maskinen är lite rundad i kanterna med den nya designen, och det i kombination med radiostyrningen och krabbstyrning gör att jag kan smyga in på riktigt trånga utrymmen, eller klara knepiga lyft. Dieselvärmare var ett annat aktivt tillval, liksom en kamera jag monterat på vinschen som gör att jag sammanlagt har fyra kameror när jag använder det redskapet, förklarar Tommy.

Den nya maskinen är bättre på allt
Hittills har Tommy inte hittat en enda punkt där den gamla maskinen var bättre. Den nya är enklare, och säkrare, att ta sig in och ut från. Dessutom har han bättre sikt från förarplatsen. Maskinen är dessutom tystare och ger ifrån sig mindre vibrationer. Under vintern (han fick maskinen kring nyår) så har han uppskattat värmepaketet med vattenburen golvvärme, liksom både värme och ventilation i det fullt justerbara sätet.

Även motorpaketet och hydrauliken har imponerat på Tommy.
- Eftersom jag hjular upp till tre-fyra mil så uppskattar jag funktionen Eco-mode som gör att både varvtalet och bränsleförbrukningen sänks vid transporter. När man arbetar med lyftmoment så finns en annan funktion som automatiskt anpassar motorvarvet efter belastningen vilket också är uppskattat. Reglagen aktiveras numera via ”touch to activate” vilket är en stor förbättring ur ergonomisk synvinkel jämfört med ett klassiskt ”dödmansgrepp” som det var tidigare. Dessutom är bomfjädring både en komforthöjare och något som minimerar risken för missöden när du kör med last, sammanfattar Tommy.

Rekommenderar maskinen till vana användare
En runtomsvängande maskin med en vikt på 24ton och en räckvidd på 28 meter är ingen nybörjarmaskin, och alla finesser och hjälpmedel är antagligen lite mycket att ta in på en gång om man inte har tidigare erfarenhet av maskintypen. Tommy Axelsson stortrivs med sin nya maskin, men samtidigt så ställer varje dag på jobbet höga krav på såväl hans skicklighet som omdöme, och tidigare erfarenhet är viktigt. Är du en kompetent förare som letar efter en maskin för arbeten över 30 meter så rekommenderar han maskinen.

- Jag har kört Manitou de sista 11 åren och det här är min fjärde maskin från dem, och utan tvekan den mest avancerade och bästa jag har kört. Scantruck kommer alltid så fort de har möjlighet de gånger jag ringt dem, det är naturligtvis också en bidragande orsak till att jag fortsätter med märket avslutar Tommy.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/5/2024
Nu introduceras en ny lanseringskampanj Kantvik eller kantpress – vad är skillnaden?Bekvämare liv med uppkopplat kodhandtag Ny maskin från Ras Skadlig kod sprids via Minecraft-tillägg
6/4/2024
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
6/3/2024
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
5/31/2024
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
5/30/2024
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag