LATEST NEWS

- News from the industry

Solör Bioenergy köper närvärmeverksamhet

I försäljningen ingår inte Lyses fjärrvärmeverksamhet
Solör Bioenergy Group köper Lyses närvärmeverksamhet på Nord-Jæren. I försäljningen ingår inte Lyses fjärrvärmeverksamhet.

– Med förvärvet av närvärmeverksamheten i Nord-Jæren stärker Solør Bioenergi sin satsning i Sør-Vest, säger Hans M. Moss, ordförande i Solør Bioenergi Varme AS.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränsle och har över 900 000 användare på 300 olika platser i Norge och Sverige.

Närvärmeanläggningarna förser mindre ytor med värme för uppvärmning och tappvatten. Dessa anläggningar använder lokala energicentraler som bygger på naturgas, biogas, värmepumpar, el eller en kombination av dessa. Den totala försäljningen är cirka 45 GWh fjärrvärme varje år, fördelat på 30 GWh för privatkunder och bostadsbolag och 15 GWh för företagskunder.

Idag drivs närvärmeverksamheten främst på fossil naturgas och måste byggas om för att bli klimatneutrala.

Lyse har bedömt att bioenergi i form av pellets och flis är det mest relevanta för de flesta fjärrvärmesystem och därmed den mest rationella lösningen för en grön omställning. Solør Bioenergi har god kunskap och erfarenhet från anläggningar baserat på detta.

– Solör Bioenergy Group är en professionell och ledande aktör inom bioenergi och har både ägande och förståelse för denna värdekedja sedan tidigare. Vi tror därför att de kan erbjuda våra kunder en snabbare och mer kostnadseffektiv övergång till klimatneutrala lösningar baserade på trädbränsle än om vi skulle göra det själva, säger Marianne Frøystad Ånestad, koncernansvarig för infrastruktur och cirkulär energi på Lyse.

Kunderna fick idag besked om att de nu kommer att flyttas över till Solör.

– Vi är mycket glada över att välkomna nya kunder från Lyse till vår bioenergifamilj. Vi har ingått en överenskommelse om att Lyse ska driva anläggningarna under en period, och det mesta blir som tidigare, säger Moss i Solør Bioenergi.

I köpet ingår fjärrvärmecentralerna vid Tastarustå, Hundvåg, Søra Bråde, Eiganes, Gauselbakken, Gausellia, Sola (Kongshaug), Grannesbakken, Jåsund, Myklebust, Risavika, Bryne (Eivindsholen) och Sandnes (Brattebø). I försäljningen ingår inte Lyses fjärrvärmeverksamhet.

Solør Bioenergi finns redan på flera platser i regionen, bland annat i Sola, Grødaland, Kviamarka och Vigrestad. Här levereras värme till industriverksamhet och fjärrvärme till flygplatsområdet.

– Vi ser fram emot att stödja utveckling och tillväxt i regionen genom att erbjuda utveckling av hållbara energilösningar. På längre sikt kommer vi att bygga om energicentralerna en efter en och fasa ut naturgas, avslutar Moss.

Lyse bygger nu en ny fjärrvärmesträcka från Paradis till Bjegsted. Närvärmecentralen i Bjergsted ska anslutas till fjärrvärmenätet och ingår därför inte i försäljningen.

LATEST NEWS

- News from the industry
7/1/2024
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
6/28/2024
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
6/27/2024
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
6/26/2024
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
6/25/2024
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning