LATEST NEWS

- News from the industry

Smart och klimatanpass­ad vattenhantering

Visas upp på Stockholm Smart City
Den 22–23 maj är det dags för Stockholm Smart City Conference & Expo. På mässan kommer Wavin att presentera sitt koncept för en smart och klimatanpassad vattenhantering, som går ut på att ta tillvara dagvatten som en resurs.

Att delta på mässor är inget nytt för Wavin, då företaget är en flitig utställare på till exempel fastighets- och VA-mässor. Men just Stockholm Smart City, som Wavin var med på även ifjol, sticker ut ur mängden.

- Det är en väldigt bred mässa. Här finns många företag och människor som är intresserade av att utveckla smarta städer. Då känns det helt rätt för oss att vara här, säger Pascal Karlsson, Senior Advisor på Wavins avdelning Urban Climate Resilience (UCR).

En av fördelarna med en så pass bred mässa som Stockholm Smart City är möjligheterna att nå nya målgrupper, som till exempel samhällsplanerare och näringslivsutvecklare.

- Vi ser fram emot många spontana möten och dialoger. Att vara med på Stockholm Smart City handlar inte bara om att vi ska berätta om vad vi har att erbjuda, det är också ett tillfälle för oss att se vad andra arbetar med, berättar Pascal Karlsson, som själv kommer att finnas på plats i Wavins monter tillsammans med ett antal medarbetare.

Positiva effekter med regn
I montern kommer Wavin att visa upp sitt koncept och tänk för en hållbar vattenhantering. I stora drag handlar konceptet om att ta tillvara dagvattnet som en resurs, främst för träd och buskar.
- Om träd och buskar inte har tillgång till vatten under varma sommardagar stänger de ner sig och bidrar inte med någon fukt. Men om de har tillgång till vatten avdunstar de och kyler ner, vilket bidrar till ett behagligare och trevligare klimat. Det blir en naturlig ”AC” och växterna kan ge sitt bästa tillbaka till oss som rör oss i staden. Det är kärnan i vårt koncept.

För aktörer som kommuner och fastighetsbolag innebär alltså Wavins koncept att synen på regnvatten kan ändras. Ett skyfall behöver inte längre vara ett hot, utan istället en möjlighet att ta vara på. För detta ändamål har Wavin utvecklat flera produkter, till exempel praktiska dagvattenmagasin.

- De kan i princip grävas ner var som helst, som under en parkering eller gräsmatta. De är väldigt hållbara, tar liten plats och kan spara mycket dagvatten, betonar Pascal Karlsson.

En annan produkt är Wavin TreeTank, som ger stadsträd optimala tillväxtförhållanden. I Wavins produktbud finns även PolderRoof, ett blågrönt tak som erbjuder ännu mer biodiversitet samtidigt som det hanterar dagvattnet med hjälp av inbyggda vattenmagasin.

Vinster för alla
Ett av syftena med Stockholm Smart City är att kunna diskutera och samverka kring de utmaningar dagens samhälle står inför. Just samverkan, där alla parter blir vinnare, stämmer bra in på de lösningar som Wavin levererar.

- Människor som vistas i staden får ett behagligare klimat. Hyresgäster får en trevligare lägenhet, med mycket grönt runt omkring sig, och de som jobbar på ett kontor får en bättre arbetsmiljö.

Samtidigt kan fastighetsägare höja värdet på sin fastighet. Satsar man på våra lösningar redan i planeringsfasen finns det mycket att tjäna, avslutar Pascal Karlsson.

Vill man som besökare veta mer om Wavins produkter är man välkommen till deras monter under Stockholm Smart City för att prata med företagets medarbetare.

För mer information om Wavins dagvattenlösningar, klicka här.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Förstå hur chip packaging fungerarSKF satsar på framtidens operatörerEuropas nya generation rymdraket Ariane 6Genomförandebeslut på platsVälkommen på exklusiv förhandsvisning
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI