LATEST NEWS

- News from the industry

Småblock och digitalisering resulterar i billigare hus

Att få stor valfrihet att utforma sitt prefabricerade hus som man vill brukar vara förknippat med högre kostnader. Digitalisering och mindre byggblock löste problemet.
7 av 10 svenskar vill bo i småhus. Det visar en sammanvägning av undersökningar som gjorts bland annat av Boverket. Samtidigt är priserna för hus högre än någonsin. Många drömmer om att bygga sitt eget drömhus men det är inte alla som känner att det har råd.

- Vi ville ge fler möjlighet att ha råd att bygga nytt hus. Lösningen blev att bygga med smålego istället för Duplo.

Det kanske låter som ett skämt men de flesta tillverkare av prefabricerade hus bygger i så kallade storblock. Man skapar en byggnad och delar upp den i stora väggblock som är flera meter långa.

När vi skapade Mellby Hus gjorde vi tvärt om. Vi tog fram en massa olika standardiserade små väggblock som gick att kombinera till flera miljoner olika byggnader. Vi brukar säga att vi bygger i vanligt Lego medan de flesta andra bygger med DUPLO.

Det gör att vi kan låta kunderna i stort sett rita som de vill utan att vi får merkostnader för att konstruera och rita om. Det gör det mycket billigare för kunden. Förklarar Fredrik Sahlberg, VD på Mellby Hus och Mellby Garage.

Mellby Hus har också fokuserat på digitalisering. Kunden kan själv rita sitt hus och skapa den planlösning de vill i företagets ritsystem som heter iArchitect, ett 3D system som finns både online och som app. Det är ett världsunikt system som förutom att du ritar och ser pris i systemet även ger dig möjlighet att uppleva det du ritar i AR eller VR. Det gör att kunderna kan prova sitt hus innan de köper det.

När kunden kan vara sin egen arkitekt kan företaget stryka kostnader för att ta fram en massa husmodeller och trycka i en dyr huskatalog.

- Kunden vet bäst hur de vill ha sitt hus och ritar det i vårt system. Vi återanvänder den information som stoppas in i systemet i alla steg av vår produktionscykel. Vi kan generera exempelvis bygglovshandlingar, beställningar till leverantörer, tillverkningsorder och frakbeställning. Att återanvända informationen på detta sätt minskar risken att vi gör fel vilket också sparar mycket pengar.

Summerar man alla fördelar med en digital process och ett annorlunda byggsystem resulterar det i en billig lösning för att bygga hus. Tar vi exempelvis ett enplanshus om 150 kvm har företagets prisjämförelser visat att deras kunder i snitt sparar 500 000. Då räknar vi på ett nyckelfärdigt hus med motsvarande materialval.

- Det betyder mycket för oss att vi kan bidra till att fler kan uppfylla sina drömmar om ett eget nybyggt hus.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fredrik Sahlberg
Marknadschef
fredrik@mellbygarage.se
0322-41803

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!