LATEST NEWS

- News from the industry

Skanska väljer innerväggar från Xella till Natrium

I februari 2020 gick startskottet för byggandet av Natrium
Just nu håller Akademiska Hus, tillsammans med Skanska, på att bygga Natrium – den nya byggnaden för Göteborgs universitet på Medicinareberget. För att förenkla monteringen, öka flexibiliteten och förebygga brand och fuktskador valde man att investera i innerväggar från Xella, ledande tillverkare av hållbara byggsystem.

I februari 2020 gick startskottet för byggandet av Natrium, Göteborgs universitets nya naturvetenskapliga byggnad. Natrium ska samla stora delar av den naturvetenskapliga fakulteten under samma tak, med två huskroppar som ska hysa bland annat forskningslabb och utbildningslokaler för studenter och personal inom allt från kemi till molekylärbiologi.

Då flera olika verksamheter kommer att hålla till i den nya byggnaden sattes stora krav på byggmaterial och konstruktionssystem. Därför valde Skanska, som totalentreprenör för projektet, att investera i innerväggar från Xella – bestående av block och stående väggelement av Ytong lättbetong samt väggprodukter av Silka kalksandsten.

Snabbt och enkelt
Även om det utvändiga arbetet med stomresning och fasadarbete påbörjades redan tidigt under 2020, var det inte förrän årsskiftet 2021 som det invändiga arbetet gick igång. Då lades fokus på att skapa flexibla utrymmen som tål allt från vatten till brand. Lucas Svensson, arbetsledare på Skanska, berättar:
- Natrium är en byggnad som kommer att innehålla flera olika rum med varierande funktioner. Det är ett installationstätt hus, vilket ställer stora krav på konstruktionen och materialvalet. Därför valde vi lösningar från Xella. Xellas väggelement monteras fort, är lättarbetade och tål vatten och stänk. Framför allt är det en stor fördel att produktionstiden är väldigt låg jämfört med traditionella gipsväggar. Det går snabbt och är enkelt, vilket vi uppskattar.

Flexibla lokaler för framtidens behov
Byggnaden kommer att vara hemvist för studenter och personal inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård och fakultetskansliet. Allt kommer att samlas i en byggnad bestående av två huskroppar med sju våningsplan och lokalerna får en flexibel utformning som möjliggör ändringar i takt med att framtidens behov ändras.
Xellas byggsystem med stående väggelement skapar en monolitisk vägg som monteras snabbare och minskar risken för misstag i utförandet, jämfört med träreglar och traditionella gipsväggar. Dessutom kan man med element bygga närsomhelst i projektet, vilket skapar flexibilitet – något som passar lokalernas utformning. Fredrik Johansson, CEO för Xella Scandinavia, förklarar:
- Med ett byggsystem av Ytong lättbetong får man ett material som är hållbart och tåligt, till ett konkurrenskraftigt pris. Lättbetong kan varken brinna eller ruttna, något som är A och O när man bygger forskningslabb och universitetslokaler. För även om lättbetong skulle utsättas för extrema vattenmängder får det tillbaka dess ursprungliga egenskaper när det torkar igen.

Han avslutar:
- Skanska har dessutom kompletterat med väggprodukten Silka kalksandsten, som inte bara är ett hållbart byggmaterial utan även ett material som är perfekt för utrymmen som kräver hög hållfasthet och god ljudisolering. Vi är jätteglada över att Skanska har valt ett nytt system från oss och vi hoppas att varje student och medarbetare kommer att vara nöjda med de nya lokalerna.

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB | T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com
För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, vänligen kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20802637 | E-mail: evelina@perfektapr.se
Contact information
Mailing address

11251 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556000-4615
Founded: 1897
Employees: 42903
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Skanska

Våra värderingar

Våra värderingar beskriver hur vi beter oss. De stödjer vårt löfte att bygga ett bättre samhälle och vägleder oss i vårt agerande.
Värna om livet

Vi bryr oss om både människor och miljön. Vi arbetar säkert, eller inte alls. Vi går aldrig förbi om vi ser någon agera riskfyllt. Vi främjar hälsa och välbefinnande. Vi tar initiativ till gröna lösningar och strävar efter minimal miljöpåverkan. Vi tar ansvar gentemot kommande generationer.

Läs mer om hur Skanska arbetar med säkerhet och hållbarhet.
Agera etiskt och öppet

Vi gör affärer med en hög nivå av integritet och transparens. Vi lever i enlighet med vår uppförandekod och accepterar inga genvägar. Vi är måna om ett arbetsklimat där alla får komma till tals.

Läs mer om hur Skanska arbetar med etik.
Bli bättre – tillsammans

Vi strävar efter att hela tiden bli bättre på det vi gör. Vi är en lärande organisation och delar gärna med oss av vår kunskap. Vi bygger ett Skanska-team tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och de samhällen där vi verkar. Vi drar nytta av mångfald för att leverera bästa tänkbara lösning. Vi främjar en inkluderande arbetskultur som präglas av förtroende och respekt för varandra.

Läs mer om Skanskas arbete med mångfald.
Vid kundens sida

Vi hjälper våra kunder att nå framgång. Vi strävar efter att förstå behoven hos våra kunder och deras kunder. Vi finns här för att hjälpa våra kunder att göra sina visioner till verklighet.

Contacts

Edvard Lind
-

News related to the company

Videos

Skanska presenterar: Ingenjörer

LATEST NEWS

- News from the industry
10/13/2021
Utställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
10/12/2021
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
10/11/2021
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
10/8/2021
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsproduktVärldens smartaste mobila B2B-projektor?Power expanderar lager i SkillingarydNy dalakraft till föreningslivetVästerbotten gör kompetens­inventeringSTIHL lanserar röjsågen FS 561Kopplar samman Betong och AI
10/7/2021
Rörkopplingar i tekno­polymerSpeciallösning för Med Tech!Varmluftspistoler för krympslangFortsatt medvind för laddnätverket ChargePointSkapa affärer av insamlad data - steg för steg Bjelin ställer om till grön elHur väljer man rätt processvärmare?Solcellsparken är nu på plats på taketNy generation elektriska motviktstruckarEngcon öppnar webbshopMaximera drifttiden med Hitachi ZX160-7 och ZX180-7
10/6/2021
Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historiaScania satsar på grönare ITIp-klassade snabb­kontakter för tuffa miljöerVårt kvalitetsarbete tar aldrig pausÅterbrukad plåt gör entré inom rymdforskningenYoung Entrepreneurs Challenge 2021 i EuropaUrvalet av stödringar växer på Carsten Holm A/STretorn lanserar ny e-handel på elva marknader

3 anledningar till att SKF besöker mässan i novemberFörst ut med grönt elavtal för bostadshyresgästerSvensk innovation kan rädda planeten från plastlockPerkinElmer ökar kapa­citeten för mjölkbedömningAutomatiserar Imnasas distributionscenter i Spanien