TUESDAY, JUNE 22 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Så ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma

Att få till rätt temperatur i varje rum i sitt hem ökar inte bara ens personliga välbefinnande – att skapa ett hälsosamt klimat i hus och lägenheter kan även minska dina energikostnader. Det visar siffror från Tado som tillverkar smarta klimatprodukter för hemmet.
Vi har alla individuella krav på temperaturen hemma. Vissa vill ha det svalt, andra föredrar när det är något varmare. Den perfekta rumstemperaturen som passar alla existerar helt enkelt inte. Men det är samtidigt bra att känna till det faktum att olika rum i hemmet gott och väl kan ha olika temperaturer beroende på vad rummet används till.

Inte för varmt...
I vår strävan efter att få en perfekt inomhustemperatur tenderar många människor att överhetta sitt hem, särskilt när vädret ute är ruggigt. Resultatet blir inte bara en rumstemperatur som överstiger den temperatur man faktiskt behöver utan det kan även ge en negativa effekter. Höga inomhustemperatur kan medföra illamående, trötthet och huvudvärk enligt Folkhälsomyndigheten. Ett av de vanligaste misstagen vi svenskar gör är att ställa in värmen så högt som möjligt för att snabbt få ett rum varmt. Men att vrida värmereglaget till den till högsta nivån betyder ingalunda att ditt rum värms upp på kortare tid. Tvärtom kommer det att leda till överhettning och därmed ett slöseri med energi. Något som garanterat kommer att synas på räkningen från energibolaget. Genom att bara dra ner reglaget en grad på din termostat kan du spara hundralappar.

...men heller inte för kallt

Även motsatt gäller att om vi har det för kallt inomhus kan det leda till hjärt och kärlsjukdomar, lungrelaterade sjukdomar och även påverka vårt blodtryck enligt Folkhälsomyndigheten. Även reumatism och vissa muskelsjukdomar kan påverkas negativt.
Men vad är då den bästa temperaturen för varje rum? Att få till ett temperaturmässigt trivsamt hem handlar mer om att värma upp och ventilera effektivt – snarare än att bara låta värmen stå på hela dagen. Det finns dock några riktlinjer man kan följa:

Vardagsrum – 20 till 22 °C. För de flesta är vardagsrummet hjärtat i hemmet. Det är platsen att samlas på kvällarna och på helgerna. Således måste den uppfylla de högsta kraven på mysighet och komfort, särskilt i ett familjehem. Den genomsnittliga vardagsrumstemperaturen bör vara cirka 21 °C. Detta ger lite utrymme för justeringar efter dina mycket personliga behov. Medan 20°C bara kommer att vara perfekt, kommer andra inte att känna sig helt bekväma förrän 22 °C har uppnåtts.

Badrum: 21 till 24 °C. På grund av den höga luftfuktigheten som orsakas av varmt vatten har badrummen en ökad risk för mögelangrepp, så din badrumstemperatur bör aldrig bli för låg. Se till att den fuktiga badrumsluften byts ut regelbundet genom att öppna fönster eller använda ett ventilationssystem. Dessutom, även om badrum inte används under större delen av dagen, vill vi ha det varmt när det är dags för ett besök, inte minst på morgonen. Eftersom du kanske har fasta badrumstider kan en smart termostat vara en lämplig produkt att investera som kan ställa in rätt temperatur enligt ett fastställt schema.

Kök: 18 till 20 °C. Köket innehåller naturligt fukt från oss när vi både andas och framförallt när vi lagar mat. Risken för att denna fukt kan sätta sig på de kalla ytterväggarna och uppmuntrar mögeltillväxt kan minimeras genom rätt uppvärmningsvanor. Varm luft kan absorbera fukt bättre än kall luft. Därför är det viktigt att värma upp regelbundet och inte stänga av uppvärmningen helt i köket. Detta för att förhindra att rumsluften svalnar för mycket. Samtidigt minskar korrekt och regelbunden ventilation fuktigheten i rummet.

Sovrum: 16 till 18 °C. Det finns många faktorer som kan påverka sömnkvaliteten. En av dem är definitivt rumstemperatur. Om ditt sovrum är för varmt eller för kallt kan din sömn påverkas av detta. Grundregeln är att en lägre sovrumstemperatur gör att du kan återhämta dig bättre, något som även ger en positiv effekt på prestation dagen efter. Att hålla temperaturen i ditt sovrum runt 18 °C är en bra riktlinje. Du kan alltid justera några grader uppåt eller nedåt om du känner för det så klart, det viktigaste är att du sover gott.

Barnkammare: 18 till 20 °C. Spädbarn och småbarn blir oftare sjuka än vuxna, eftersom deras immunsystem inte är fullt utvecklat än. Därför bör deras rum om möjligt ha en behaglig medeltemperatur som samtidigt inte skiljer sig mycket från den rumstemperatur som vi vuxna föredrar. Du kan alltid ge ditt barn ett extra lager kläder om det skulle behövas. Om du har ett nyfött barn i ditt hushåll, kom ihåg att barnet aldrig ska bli för varmt, så du bör i alla fall förhindra att barnet blir för varmt. Det är en bra idé att hålla ett vakande öga på rumstemperaturen, vilket görs enkelt idag tack vare smarta hem-lösningar som kan övervaka dina rum.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/14/2021
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
6/11/2021
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDe 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning DICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
6/10/2021
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
6/9/2021
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
6/8/2021
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
6/7/2021
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschen
Advertisements