Så ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma - industritorget.com
SATURDAY, NOVEMBER 28 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Så ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma

Att få till rätt temperatur i varje rum i sitt hem ökar inte bara ens personliga välbefinnande – att skapa ett hälsosamt klimat i hus och lägenheter kan även minska dina energikostnader. Det visar siffror från Tado som tillverkar smarta klimatprodukter för hemmet.
Vi har alla individuella krav på temperaturen hemma. Vissa vill ha det svalt, andra föredrar när det är något varmare. Den perfekta rumstemperaturen som passar alla existerar helt enkelt inte. Men det är samtidigt bra att känna till det faktum att olika rum i hemmet gott och väl kan ha olika temperaturer beroende på vad rummet används till.

Inte för varmt...
I vår strävan efter att få en perfekt inomhustemperatur tenderar många människor att överhetta sitt hem, särskilt när vädret ute är ruggigt. Resultatet blir inte bara en rumstemperatur som överstiger den temperatur man faktiskt behöver utan det kan även ge en negativa effekter. Höga inomhustemperatur kan medföra illamående, trötthet och huvudvärk enligt Folkhälsomyndigheten. Ett av de vanligaste misstagen vi svenskar gör är att ställa in värmen så högt som möjligt för att snabbt få ett rum varmt. Men att vrida värmereglaget till den till högsta nivån betyder ingalunda att ditt rum värms upp på kortare tid. Tvärtom kommer det att leda till överhettning och därmed ett slöseri med energi. Något som garanterat kommer att synas på räkningen från energibolaget. Genom att bara dra ner reglaget en grad på din termostat kan du spara hundralappar.

...men heller inte för kallt

Även motsatt gäller att om vi har det för kallt inomhus kan det leda till hjärt och kärlsjukdomar, lungrelaterade sjukdomar och även påverka vårt blodtryck enligt Folkhälsomyndigheten. Även reumatism och vissa muskelsjukdomar kan påverkas negativt.
Men vad är då den bästa temperaturen för varje rum? Att få till ett temperaturmässigt trivsamt hem handlar mer om att värma upp och ventilera effektivt – snarare än att bara låta värmen stå på hela dagen. Det finns dock några riktlinjer man kan följa:

Vardagsrum – 20 till 22 °C. För de flesta är vardagsrummet hjärtat i hemmet. Det är platsen att samlas på kvällarna och på helgerna. Således måste den uppfylla de högsta kraven på mysighet och komfort, särskilt i ett familjehem. Den genomsnittliga vardagsrumstemperaturen bör vara cirka 21 °C. Detta ger lite utrymme för justeringar efter dina mycket personliga behov. Medan 20°C bara kommer att vara perfekt, kommer andra inte att känna sig helt bekväma förrän 22 °C har uppnåtts.

Badrum: 21 till 24 °C. På grund av den höga luftfuktigheten som orsakas av varmt vatten har badrummen en ökad risk för mögelangrepp, så din badrumstemperatur bör aldrig bli för låg. Se till att den fuktiga badrumsluften byts ut regelbundet genom att öppna fönster eller använda ett ventilationssystem. Dessutom, även om badrum inte används under större delen av dagen, vill vi ha det varmt när det är dags för ett besök, inte minst på morgonen. Eftersom du kanske har fasta badrumstider kan en smart termostat vara en lämplig produkt att investera som kan ställa in rätt temperatur enligt ett fastställt schema.

Kök: 18 till 20 °C. Köket innehåller naturligt fukt från oss när vi både andas och framförallt när vi lagar mat. Risken för att denna fukt kan sätta sig på de kalla ytterväggarna och uppmuntrar mögeltillväxt kan minimeras genom rätt uppvärmningsvanor. Varm luft kan absorbera fukt bättre än kall luft. Därför är det viktigt att värma upp regelbundet och inte stänga av uppvärmningen helt i köket. Detta för att förhindra att rumsluften svalnar för mycket. Samtidigt minskar korrekt och regelbunden ventilation fuktigheten i rummet.

Sovrum: 16 till 18 °C. Det finns många faktorer som kan påverka sömnkvaliteten. En av dem är definitivt rumstemperatur. Om ditt sovrum är för varmt eller för kallt kan din sömn påverkas av detta. Grundregeln är att en lägre sovrumstemperatur gör att du kan återhämta dig bättre, något som även ger en positiv effekt på prestation dagen efter. Att hålla temperaturen i ditt sovrum runt 18 °C är en bra riktlinje. Du kan alltid justera några grader uppåt eller nedåt om du känner för det så klart, det viktigaste är att du sover gott.

Barnkammare: 18 till 20 °C. Spädbarn och småbarn blir oftare sjuka än vuxna, eftersom deras immunsystem inte är fullt utvecklat än. Därför bör deras rum om möjligt ha en behaglig medeltemperatur som samtidigt inte skiljer sig mycket från den rumstemperatur som vi vuxna föredrar. Du kan alltid ge ditt barn ett extra lager kläder om det skulle behövas. Om du har ett nyfött barn i ditt hushåll, kom ihåg att barnet aldrig ska bli för varmt, så du bör i alla fall förhindra att barnet blir för varmt. Det är en bra idé att hålla ett vakande öga på rumstemperaturen, vilket görs enkelt idag tack vare smarta hem-lösningar som kan övervaka dina rum.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/16/2020
Green Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
11/13/2020
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
11/12/2020
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
11/11/2020
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
11/10/2020
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
11/9/2020
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
11/6/2020
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, SälenLogistiksektorn efter Brexit
11/5/2020
E-handelsjätten Komplett effektiviserar internlogistikenFramtidens fordonsindustri - behöver ny kompetensABB använder återvunnen plast i tillverkningen av lock till installationsdosorDHL uppgraderade sin terminal i TrondheimÖkad effektivitet med visuellt planeringsverktygAD Plast – superautomatiserat med förarlösa truckar
Advertisements