MONDAY, JANUARY 20 2020

LATEST NEWS

- News from the industry

Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 steg

Det är inget omöjligt uppdrag att ställa om och bli ett företag utan negativ klimatpåverkan.
Golvföretaget Interface har utvecklat en affärsmodell som har noll negativa effekter på klimatet – och som dessutom är lönsam. Företagets lokala hållbarhetsambassadör Maria Olsson berättar hur de gick till väga.

– Den allra viktigaste nyckeln är att skapa en företagskultur som vågar tänka nytt och banbrytande. På Interface startade förändringsresan för tjugofem år sedan med 1100 medarbetare från 34 länder som samlades för att inspireras till att börja tänka på hur de kunde förändra företagets klimatpåverkan, säger Maria Olsson.

Resultatet blev hållbarhetsvisionen ”Mission Zero” och att samlas kring ett högre syfte ledde inte bara till nytt engagemang hos de anställda, utan även till en av Interface mest framgångsrika mattkollektioner någonsin. Det miljömässigt hållbara textilgolvet Entropy blev en bästsäljande produktlinje och fördubblade Interface amerikanska verksamhet på fem år. Det blev ett bevis på att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand.

– Vi har uppnått vår ursprungliga hållbarhetsvision, men klimatkrisen är mer angelägen än någonsin och nu jobbar vi mot ett ännu mer ambitiöst mål att skapa en rörelse för att vända den globala uppvärmningen. För att lyckas med det behöver företag en tydlig färdplan, säger Maria Olsson.

Fem steg till en hållbar affärsmodell

Varje hållbar vision behöver en plan
Ta hjälp av externa experter för att skapa ett ramverk med tydliga mål. Interface plan innehöll offensiva nollmål inom viktiga områden, som användande av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser.
Tänk cirkulärt
För att lyckas räcker det inte alltid med era egna insatser. Involvera era leverantörer och samarbetspartners för att uppnå bästa resultat.
Skapa hållbarhetsambassadörer bland anställda
Utse extra engagerade anställda till ambassadörer som sprider kunskap i organisationen. Detta kan ske genom utbildningsprogram, onboarding för nyanställda eller ambassadörsprogram med särskilda befogenheter.
Gör ert hållbarhetsarbete jämförbart
Redan 2004 tog Interface initiativ till miljövarudeklarationer för sina produkter. Det gör det enklare för kunderna att kunna jämföra olika leverantörer och har gjort hållbarhetsarbetet mätbart och transparent.
Sikta mot stjärnorna – sätt ribban högt
Våga föreställ er ett företag utan miljöpåverkan – det blir en ambition som medarbetarna kan samlas kring. Interface nollmål för klimatpåverkan var nästan ouppnåeligt, men motiverade dem att verkligen satsa.

Sedan 1996 har Interface uppnått:

96 % minskning av växthusgasutsläpp globalt
69 % minskning av koldioxidutsläpp för Interface textila golvplattor
99 % förnybar energianvändning i amerikanska och europeiska tillverkningsanläggningar
89 % minskad vattenanvändning globalt per produktionsenhet i fabriker

*Alla siffror gäller t.o.m. 2018, för tillverkning av Interface textila golvplattor.

Läs hela Interface guide – hur ni kan förändra er verksamhet och samtidigt förändra världen

LATEST NEWS

- News from the industry
1/13/2020
15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
1/10/2020
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
1/9/2020
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
1/8/2020
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraftenHexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin CareTrack ingår nu som standard för utvalda kompaktmaskiner från VolvoPanasonic förbättrar effektiviteten i populär luft-vattenserie Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet Sveriges nya mässhotell byter namn till Quality Hotel Arlanda XPONetgain öppnar kontor i GöteborgLuleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetetPressinbjudan frukostseminarium25 intressanta fakta om distansarbete inför 2020Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar
1/7/2020
Busch Vacuum Solutions har utsetts till ”World Market Leader 2020”Ny normbrytare lanseras av Sontheimer under kommande årskiftetEgmont investerar i ledande norsk digital byråProline Promag W 300/400/500Eldrivna kylfordon för fossil­fria livsmedels­leveranser i stadsmiljöHon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolanSh Industri förvärvar APJ Betong & anläggningsteknik AktiebolagSatsning på små och medel­stora företagDe blev årets kvinnliga entreprenörerSöderberg & Haak växlar upp i Stockholm och MälardalenHydroscand erbjuder nu Filter Regulator KitXERVON förvärvar AC StällningsmontageRiksbyggens Brf Viva nominerad till World in Property AwardNytt vasst life science projekt!Första företaget klart för etablering på DuvehedÄlvsbyhus - landets största småhustillverkare 20 år i följd!
1/3/2020
Atlas Copco slutför förvärvet av tysk leverantör av appliceringslösningar
Advertisements