LATEST NEWS

- News from the industry

Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknaden

Industribolag kan testa marknaden utomlands genom att mäta trafiken på sin hemsida.
SEO är ett begrepp som fått fäste både i Sverige och internationellt de senaste åren. Översatt till svenska står förkortningen för sökmotoroptimering och innebär att man anpassar hemsidor på nätet för att maximera trafiken dit. Med hjälp av sökmotoroptimering går det därmed att öka antalet besökare till ett företags hemsida, och på så sätt få fler kunder.

Den här tekniken är avgörande för till exempel e-handelsbolag och webbshoppar för att människor som söker på Google ska hitta till just deras produkter. Men även industribolag gynnas av att synas högt upp i sökresultaten. För det är just vad SEO bidrar till – en högre position på Google. Det här uppnår man genom en rad olika steg, allt från en ingående analys till producering av kvalitativt innehåll och införande av länkar.

SEO inom industrin


Optimering av hemsidan bidrar inte enbart till fler besökare och ökad konvertering. Det ger även möjlighet till att mäta trafiken och analysera den på olika sätt, för att få fram användbar information. Det här kan i sin tur hjälpa svenska industrier att lyckas på exportmarknaden. I Am Content är en SEO-byrå i Jönköping som hjälper industriföretag just med att synas i sökmotorerna i olika länder. Det gör de genom att bland annat optimera hemsidan mot olika sökord, så att företagen får in besökare från önskade länder och regioner.

Sedan går det även att mäta besökssiffrorna och titta på den geografiska uppdelningen. Hur stor andel av trafiken kommer från Sverige och hur stor del är bosatta i andra länder, och vilka länder rör det sig om? Den här statistiken visas för varje undersida på hemsidan. Därför kan man analysera besökarna på en specifik undersida, anpassad för att vara riktad mot en särskild marknad i till exempel ett visst land.

Sparar pengar före etablering utomlands


Sökmotoroptimering kan på så sätt bidra till att stötta exportmarknaden inom industrin. Det är inte minst en effektiv metod för bolagen att testa sig fram på ny mark innan etablering. Istället för att satsa på att öppna nytt kontor eller expandera verksamheten till en ny region och riskera bristande intresse, så kan man först få en känsla för marknaden genom söktrafiken.

Trots att SEO kan vara en betydande investering så ger det i slutändan möjlighet att generera intäkter som täcker den kostnaden flera gånger om. Att göra en satsning på sökmotoroptimering genom till exempel en SEO-konsult eller SEO-byrå blir dessutom alltid mer resurseffektivt än att etablera sig på ett nytt ställe utan att veta hur intresset ser ut på förhand. Med en optimerad hemsida kan företaget via nätet kostnadseffektivt attrahera internationella kunder. Vägen dit är dock inte helt enkel.

Resan börjar med en sökordsanalys


Att sökmotoroptimera en sajt kräver kunskap om hur Googles algoritmer fungerar vad gäller positionerna i sökresultatet. Beroende på vilka ord som en kund använder när den söker på nätet så kommer olika hemsidor att dyka upp i olika ordning. Därför gäller det först och främst att med hjälp av en sökordsanalys och kännedom om målgruppen fastställa vilka dessa ord är. Ett bolag som tillverkar produkter vill till exempel att kunder som letar efter deras produkter ska hitta till deras hemsida.

”Produkter för fordonsindustri” kan vara en sökfras att väva in på sajten, men frasen har hög konkurrens på Google på grund av att många bolag använder dessa ord. Mer specifika sökord som ”smörjmedel fordonsindustri” ger betydligt färre resultat och kan leda in kunden direkt till en undersida skapad för just den typen av produkter. Därför är det ofta en fördel att bygga ut hemsidan med många olika sidor, SEO-anpassade efter en viss service, tjänst eller produkt.

Inte bara vad – utan också hur


Det är inte bara orden man använder som spelar roll, det är också hur de används. För att nämna ett exempel så är rubriker en viktig aspekt, och att man använder dels rätt ord, dels rätt format för dessa. Texterna i sin helhet måste också vara innehållsrika och lättlästa för att Google ska belöna en hemsida eller dess undersidor med en högre position i sökresultaten.

Någon direkt genväg existerar inte, utan det handlar om att anlita skickliga skibenter och använda rätt uppdelning av stycken, med lämpliga rubriker och den optimala mängden sökord. Hemsidor som använder överdrivna mängder av sina sökord, till exempel om en undersida skulle nämna ”smörjmedel” 100 gånger, riskerar att bli straffade och sjunka längre ner på Google. Dålig SEO innebär med andra ord dålig placering på Google.

Fler viktiga delar av sökmotoroptimering


Textanvändningen är en viktig del av SEO – men långt från den enda. Google tar hänsyn till flera andra parametrar som måste vara på topp för att nå en hög placering bland sökresultaten. Det innefattar bland annat användning av bilder och att alt-tagga dessa, länkar in till hemsidan från trovärdiga sajter, interna länkar mellan den egna hemsidans undersidor, och teknisk SEO som att sidan laddar snabbt för besökare.

Sammanfattningsvis är det användarupplevelsen i sin helhet som påverkas av sökmotoroptimering. Industribolag som satsar på SEO kan förutom ökad kundtillströmning även räkna med att besökarna finner hemsidan mer intressant och tilltalande.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/10/2022
Imorgon är det äntligen dags!Framtidens byggmaterial kommer från SkåneDe tillhör branschens främsta talangerVälkommen till Nordic Pellets Conference 11-12 maj i StockholmDagvatten och digitalisering i rampljuset Thea kan bli bäst i Sverige!
5/9/2022
Volvo CE installerar laddplatser i EskilstunaGracos nya batteridrivna färgspruta GXFF CordlessSömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet5G tar upp kampen med fiberCaterpillar lanserar nästa generations kompakta hjullastareRiktigt intressanta siffror presenteras på Elmia 10 majNorrlands coolaste butik öppnar inom kortCecilia Hertz och Christer Fuglesang grundar nytt rymdbolagScanvo gör stororder av DAF lastbilarUltramodern atomiserings­enhet invigdPrisvärd nyhet för rengöring av bilsäten och mattor!Michelin presenterar ett än mer hållbart MC-däck
5/6/2022
Möt EdmoLift på Elmia i Jönköping 10-13 majHans Fransson om Dig AssistMobil Slangservice i SälenNivågivare med Bluetooth Schneider Electric lanserar Wiser uppkopplad brandvarnareMajoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänsterJSB etablerar sig i UppsalaCisco tar nytt steg mot prediktiva nätverk
5/5/2022
Specialtillverkade fjäders­printar i elektriska snöfordonFiltrera skärvätskor och spånor!Rekordstora orders genererar nya arbetstillfällenSwecon blir partner till Construction Equipment Dealer Team Framtidsstipendium ska lyfta yrkesbranschens unga talangerIndustrin ökar sina invest­eringar i energieffektivitetSchaublin väljer SMTC för Sverige, Norge och Finland.NCC gör markanläggnings­arbeten för Bergsbyns företagspark Nytt samarbete mellan Svensk Plaståtervinning och BorealisSchunk öppnar högteknologiskt robotlabb Paper Province tar täten i den gröna omställningenDen första träbaserade lagerlådan i bioplastBosch gör ett framgångsrikt 2021Ny skonsam justerskruv minskar materialspilletComactiva stärker sitt erbjudande
5/4/2022
Swecon förvärvar hyres­bolaget Kewab RentalEldrivet kraftpaket med ISO-fästenDen smarta fabrikens säkerhetsbrytareDS Smith väljer ABB för uppgradering av automationssystem NCC väljer produkter från Xella Rätt maskin till rätt produktNew wireless laser tracker automation system from HexagonNytändning för mobilt boendeBesök Laser Machining inc. på mässanRysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin Tullhanteringen förändras under 2022 Zeppelin lanserar hjulgräv­maskiner under eget namnAgenda Grafen lanserasBona inleder samarbete med Bower
5/3/2022
Välja en värmebeständig plastVoltcraft presenterar nytt laboratorie­nätaggregatVi kan levereraSchneider Electric lanserar nytt ramverk för hållbara datacenterWallbox inviger banbrytande fabrik i Barcelona Skogforsk styr skotare via 5Gengcon lanserar tredje generationens tiltrotator