LATEST NEWS

- News from the industry

Så kan du hemmafixa smartare i sommar

Planera smart för hållbara renoveringar i år
Semestern står för dörren och många ser fram emot att ta tag i sommarens hemmaprojekt. Genom att planera smart kan hemmafixande invånare göra säsongens renoveringar mer hållbara för både plånboken och miljön, skriver Martin Freland från Cramo.

Under semestern är det många som passar på att fixa och dona med hus och trädgård. I Sverige finns det många småhusägare som kanske planerar att bygga altan, måla om fasaden eller lägga ny trall på uteplatsen. Säsongen gör att butiker försöker locka händiga hemmafixare att slå till på ytterligare ett ”bra-att-ha-verktyg”.

Samtidigt vet vi att många av de verktyg som i stunden kanske känns nödvändiga snart kommer att samla damm på en hylla i garaget eller förrådet. Faktum är att den genomsnittliga borrmaskinen inte används mer än 18 minuter under sin livslängd. Och eftersom produktionen av en vanlig borrmaskin ger upphov till hela 51 kilo avfall lämnar den ett stort avtryck på miljö och klimat. Det är inte hållbart för något som mest blir stående.

Dessutom innebär många renoveringsprojekt att vi river ut och slänger material till förmån för att köpa nytt. Det kan handla om gamla möbler eller överblivet byggmaterial, resurser som många gånger skulle kunna återanvändas. Enligt FN beror nästan hälften av världens klimatutsläpp på att vi utvinner nya råvaror till alla prylar vi behöver. För att bli mer hållbara behöver vi minska vår konsumtion och ta tillvara de resurser vi redan har. I en tid när många hushåll kämpar med ökande kostnader är det dessutom extra viktigt att tänka förnuftigt kring utgifterna.

Genom att planera smart och göra kloka val kan hemmafixande invånare i Västra Götaland göra både miljön och plånboken en tjänst. Här är tre enkla tips:

• Hyr eller låna verktyg. Genom att hyra den utrustning du behöver, eller låna verktyg av vänner och grannar, kan du både bidra till minskade klimatutsläpp och få pengar över till annat.
• Återanvänd material. I många renoveringsprojekt går fullt fungerande material till spillo helt i onödan. Sök på nätet efter information om hur du kan återanvända material när du renoverar eller be om råd i din bygghandel.
• Sortera avfallet. Oavsett hur mycket man återanvänder resulterar hemmafixet oftast i någon typ av avfall. Det kan handla om trasig elektronik, färgslattar eller byggskräp som inte kan återbrukas. Genom att ta med avfallet till återvinningscentralen ser du till att farliga ämnen inte hamnar i naturen och att värdefulla råvaror återvinns.

Vi vet att många vill ta hänsyn till både miljö och plånbok när de renoverar hemma. Genom att tänka till ett extra varv under förberedelserna kan fler invånare njuta av ett hållbart hemmafixande i sommar.

Martin Freland, chef för kvalitet, säkerhet och miljö, Cramo AB

LATEST NEWS

- News from the industry
7/1/2024
SäkerhetsnätNY Webbshop Rätt demoleringsverktyg för proffsig rivningVanliga problem med ABB-robotarEn svetsmetod för nybörjare och proffs
6/28/2024
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
6/27/2024
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
6/26/2024
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
6/25/2024
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning