LATEST NEWS

- News from the industry

Säkra företagets ekonomi när inflationen stiger

Osäkerhet på företagsmarknaden
I sviterna efter covidpandemien och med kriget i Ukraina som pump, drivs inflationen uppåt just nu. Därför är det hög tid att se över hur ditt företag kan inflationssäkra sig. Här får du expertens tips på hur du skyddar ditt företag mot inflationen.

– Just nu råder stor osäkerhet på företagsmarknaden – till och med större än under pandemin. Samtidigt stiger både inflation och räntor och drivmedelspriserna är fortsatt på rekordnivåer. Ovanpå det har löntagarna tappat ordentligt i köpkraft det senaste året och det kan leda till krav på ökade lönenivåer som spär på inflationen ytterligare.

Det är ingen rosenskimrande bild som Anders Gullesjö, Danske Banks chef för företagsmarknaden, målar upp inför framtiden. Läget ser onekligen lite bistrare ut. Den låga och stabila inflation som Riksbanken eftersträvar kan bli svår att uppnå just nu.
Men det finns metoder för dig som företagare att åtminstone delvis skydda ditt företag.

Anders Gullesjö pekar på tre områden du kan jobba med:

1. Se över och se till att binda räntor
Sätt dig med din bankman och gå igenom företagets lånebild. Vilka räntor kan du binda? Vilka lån kan du lösa? Vilka kan du slå ihop? Vilka kan du omförhandla? Med bundna räntor vet du vad dina lånekostnader blir framöver. Om du är likvid kan du lösa mindre lån. Då slipper du hantera räntehöjningar som kan bli kostsamma. Och om du kan slå ihop krediter, så kanske du kan förhandla fram bättre villkor.

2. Valutasäkra
Valutasäkring handlar om att säkra de valutaströmmar som sker till och från företaget. Det kan göras på olika sätt och med en rad olika finansiella verktyg eller instrument. Vanligtvis används så kallade terminer. Det är finansiella kontrakt där man på förväg avtalat vilken valutakurs som ska gälla vid växling.

Valutaoptioner är en liknande typ av finansiella instrument. Till skillnad från en termin köper du i detta fall endast en rättighet att växla valuta till en förutbestämd växelkurs. Det viktigaste är att du skaffar dig förståelse om vad denna typ av transaktioner innebär. Eftersom alla företag och affärer ser olika ut är det alltid klokt att kontakta din bank för att hitta det bästa sättet att säkra företags valuta.

3. Nyinvesteringar
Många företag har stor överskottslikviditet just nu. Om ditt företag har det, se till att göra nyinvesteringar nu, istället för att skjuta dem på framtiden. Det kan innebära allt från att köpa nya maskiner till att köpa en fastighet. Du kanske har funderat på att ändra i produktionssystemet eller kanske sätta solceller på taket. Nu är ett bra läge att göra de investeringarna, framför allt för en grön omställning.

Och glöm inte bort din privatekonomi. Det finns all anledning att se över den också. Finns det smålån du kan lösa? Kan du rensa upp i din abonnemangsdjungel gällande streamingtjänster, mobilabonnemang eller prenumerationer? Och glöm framför att inte att se över dina bolån, det är oftast där du har den största exponeringen för höjda räntor.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2025
Hydro lyfter återvinning i KöpenhamnPronto-250-EZ mäter lasereffekt exaktMoussi lanserar fönstergaller med stilEn klassiker och kundfavoritXiaomi lanserar Redmi A5 i Sverige
6/17/2025
FLEXPOINT® MVgoldHPByggstart för Vindeln Innovation CenterVisselblåsningen ökar Hållbarhet som hävstångCyberbedragare utnyttjar populära AI-tjänster
6/16/2025
Små insatser stärker biologiska mångfald
6/13/2025
Additiv tillverkningPV Systems får prestigeorder från ABBOEM Automatic på International Drone ShowMoussi Montage lanserar utomhusräckenBättre ljus i elskåpet
6/12/2025
Säkert laddatNytt hos norelemFlera faktorer avgör teknikens genomslagSjälvläkande nätverk nästa steg i teknikenNytt system ska minska fallolyckor