LATEST NEWS

- News from the industry

Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier

Robotar kan minska smittspridningen av Covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid framtida pandemier.
Det visar en ny vetenskaplig artikel från Högskolan i Gävle.
– Robotar har många användningsområden vid pandemier och de sprider inte virus på samma sätt som människor, säger Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik, som skrivit artikeln.

Över fyra miljoner dödsfall, överbelastad sjukvård och nedstängda städer. Covid-19 har orsakat mycket lidande och stor ekonomisk skada världen över.

Ökad användning av robotar hade kunnat minska smittspridningen av viruset. Redan tidigt under pandemin användes olika typer av robotar med just det syftet. Dubai och Kina har nyttjat drönare som egentligen var avsedda för lantbruket till att sterilisera gatorna, och flygbolaget Qatar Airways en sanitetsrobot för att rengöra passagerarutrymmen med hjälp av UV-ljus.

I den nya artikeln kan Rabé Andersson visa på ytterligare ett antal andra robotar som använts med framgång under pandemin, men också robotar som har stor potential att minska smittspridningen men som utnyttjats i väldigt liten skala eller inte alls. Exempel på det är operationsroboten Da Vinci med vilken kirurger kan utföra operationer på distans.

– Operationsköerna har blivit mycket längre under pandemin och om fler läkare skulle kunna operera på distans så skulle köerna kunna betas av snabbare. Dessutom kan kirurgen undvika smittorisk, säger Rabé Andersson.

Det är inom vården som den största vinsten finns med att använda robotar under pandemin.

– Där finns många användningsområden fler än vid operationer, exempelvis sanering och städning, eller screening där en robot kan mäta kroppstemperatur. Men även vid leveranser av medicin och mat. Det är ju vid kontakt mellan människor som smittspridningsrisken är som störst och det är viktigt att skydda vårdpersonalen, säger Rabé Andersson.

Även utanför vården skulle robotar kunna minska smittspridning. Robotiskt exoskelett, ett konstgjort skelett som man fäster utanpå kroppen, har med framgång testats på rörelsehindrade personer. Det skulle kunna minska behovet av hemhjälp och kontakt med utomstående, och därmed minska smittorisken. I Sverige har Doora testats, en självkörande robot som kan leverera mat och som är uppkopplad via 5G-nätet.

– Ett hinder med robotarna är att de ofta är dyra i inköp. En lösning på det skulle kunna vara större investeringar i robothårdvaran och i mjukvaran, genom exempelvisöppna källor såsom Robot Operating Systems (ROS) som har stor inverkan när många robotar behöver programmeras under en svåra situationer som pandemier, säger Rabé Andersson.

FAKTA
Mer om robotlabbet vid Högskolan i Gävle
Mer om det strategiska forskningsområdet Intelligent industri vid Högskolan i Gävle

KONTAKT
Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik, 072-465 14 20
Anders Munck, pressansvarig Högskolan i Gävle, 070-794 65 23

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!