SUNDAY, JANUARY 17 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Rekordleveranser av plantor från SCA

2020 blev ett rekordår för SCAs plantverksamhet NorrPlant. Under året levererades 103,5 miljoner plantor, vilket är drygt en miljon mer än tidigare!
Aldrig tidigare har SCA levererat så mycket plantor som under 2020.

– Vi har levererat 103,5 miljoner plantor, vilket är drygt en miljon mer än vår förra toppnotering. Det är verkligen roligt att vi lyckats så bra, särskilt med tanke på coronapandemin. I våras var vi lite oroliga för att vi skulle bli tvungna att kassera plantor på grund av coronan, men så blev det ju inte. Istället fick vi en rekordsäsong som nog kan bli svår att överträffa på ett tag, säger Peter Engblom, affärsutvecklare på NorrPlant.

Av de 103,5 miljoner plantor som har levererats är 63 miljoner tallplantor, 33 miljoner granplantor, 7 miljoner contortatallplantor och knappt 600 000 lärkplantor.

– På SCAs egen skog är tall det dominerande trädslaget. Även bland våra externa kunder ökar leveranserna av tallplantor, säger Peter.

Ökat intresse för Hylosafe
Merparten av plantorna har levererats till externa kunder, som finns från Karlstad i söder till Kiruna i norr. NorrPlant har även exporterat en del plantor till Sveriges grannländer.

– Vi märker att det finns ett ökat intresse för våra plantor, vilket är roligt. Vi har också sett att fler vill ha vår Hylosafe-behandling, där vi sprutmålar plantorna med ett egenutvecklat skydd mot snytbaggar. I år har vi Hylosafe-behandlat drygt 20 miljoner plantor, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare, säger Peter.

Frysta plantor i lådor
En nyhet under 2020 var att SCA började erbjuda frysta plantor som levereras i lådor. Det var en nyhet som togs emot väl.

– Vi sålde slut på de frysta plantorna tidigt, säger Peter. En del av de frysta plantorna fick vi även leverera till vår skog i Lettland. Där planterar vi våra största plantor SuperPot, eftersom de passar bra för marker med ett stort vegetationstryck, när man ska återplantera jordbruksmark eller vid hjälpplantering när man behöver komplettera en föryngring.

Klimatvänlig uppvärmning
Inför 2021 har NorrPlant odlat ca 110 miljoner plantor, varav 20 miljoner plantor redan har levererats under sensommaren och hösten. Resten av plantorna vilar nu under de snötäckta frilanden på Bogrundets och Wifstamons plantskolor och börjar levereras våren 2021.

– Vi ser fram emot ett bra plantår 2021. Dessutom pågår bygget av vår pelletsanläggning på Bogrundet. Den innebär att vi får en klimatvänlig och bra teknisk lösning för att kunna värma upp våra 14 växthus och slipper använda olja. Vi har redan 7 av 14 växthus anslutna och nu gör vi provkörningar. Wifstamons plantskola värms upp med fjärrvärme från Östrands massafabrik sedan 2009 och Bogrundets anläggning ska drivas med pellets från SCA BioNorr. På så vis nyttjar vi SCAs värdekedja och bidrar till ett hållbart samhälle, avslutar Peter.
Contact information

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA

Mailing address
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands county
Sweden
VAT number:
556012-6293
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Vi binder mer koldioxid än vi släpper ut

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Services/products are missing

Contacts

Björn Lyngfelt
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Videos

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

LATEST NEWS

- News from the industry
12/17/2020
Industrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
12/16/2020
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
12/15/2020
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
12/14/2020
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
12/11/2020
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
12/10/2020
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
12/9/2020
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenterSvenska stålhallar har ett positivt inflytande på toppfotbollens framgångarMätteknik för vakuum – i ny tappningYstaMaskiner presenterar en ny sandspridare modell SP 3000 som komplement till YSTA´s övriga åtta modeller. Företaget fortsätter sin tillväxtresa inom Smart Buildings Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenterNCC testar lignin för en grönare asfaltTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformBättre arbetsmiljö året runt med tillräcklig belysningAirbnb introducerar Airbnb.orgEuropas detaljhandel planerar för tillväxt mitt under covid-krisen
12/8/2020
ST-Koneistus Oy 50 years
Advertisements