Rädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tid - industritorget.com
SUNDAY, MAY 31 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Rädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tid

Storföretagen har flera hundra miljarder i skulder till sina underleverantörer, vilket är en stor riskexponering.
Många underleverantörer befinner sig i ett akut läge där man kan se en dramatisk minskning av intäkterna, samtidigt som de förbereder varsel och permitteringar.

Flera mindre företag kommer att få svårt att överleva coronakrisen när man även ska agera bank åt de stora företagen. Sveriges storföretag behöver därmed ta sitt samhällsansvar genom att omedelbart betala sina leverantörer på 30 dagar. Detta skriver arbetsgivarorganisationen Svensk Industriförening Sinf tillsammans med branschföreningarna Sveriges Fordonsverkstäders Förening, Transportbandföretagens Riksförbund, Swedish Tooling, Engineering and Machining Association samt Svensk Plastindustriförening, i ett gemensamt upprop.

Flera av näringslivets företrädare har, liksom Sinf, de senaste dagarna talat om att det nu behövs omedelbara politiska åtgärder för att stötta bolagen och underlätta likviditetssituationen. Åtgärder i form av korttidspermittering, statligt övertagande av sjuklöneansvar och likviditetsförstärkningar via skattekontot har presenterats. Det borde vara en självklarhet att bolagen som tar del av dessa stöd också tar sitt ansvar att betala sina leverantörer på 30 dagar. Det borde staten ställa som krav!

Problemet kvarstår dock att många stora företag inte betalar sina underleverantörer med rimliga betaltider efter att varorna eller tjänsterna är levererade. Därmed sitter leverantörerna i en rävsax med löpande kostnader för verksamheten, men inga betalningar från kunderna. Tillsammans med corona-nedstängningar av företag och uteblivna order och affärer kommer konkurserna att öka dramatiskt framöver. Leverantörsföretag som sliter för sin överlevnad kan och ska inte behöva agera bank till sina kunder.

- Jag talar dagligen med förtvivlade företagare som ska ut med löner, hyror och kostnader samtidigt som produktionen snabbt kastats omkull. Det är inte rimligt att så många storföretag har tagit chansen att förlänga sina betaltider från 30 dagar till 60, 90 eller till och med 120 dagar. SME-företagen behöver hjälp med akuta åtgärder för att klara sin likviditet, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf.

Konkurser bland underleverantörerna kommer i många fall att ställa till stora problem för Sveriges exportindustri. Frågan om bolagens likviditet har i flera år diskuterats i form av krav på skäliga betaltider i näringslivet. Den 17 januari 2013 deklarerade Mikael Damberg att vi skulle få kortare betaltider. Damberg sa då till Dagens Industri att: ”Vi ser att små och medelstora företag allt oftare hamnar i en väldigt svår situation där storföretagen och även offentlig förvaltning har börjat ställa krav på längre betaltider”.

Vidar Wernöe, vd på EK Power Solutions AB, anser att den pågående coronakrisen har satt underleverantörerna i en enormt besvärlig situation.

- Jag har arbetat med frågan om betaltider i över tio år. Tyvärr har trenden inte varit positiv utan snarare tvärtom. Nu måste de stora företagen omedelbart ta sitt samhällsansvar och aktivt bidra till att Sveriges små och medelstora företag får sina betalningar. Det kan inte vara dessa företags ansvar att agera bank utan nu behövs likviditeten akut i bolagen, säger Vidar Wernöe, vd på EK Power Solutions AB.

Effektiva affärstransaktioner är viktigt för såväl likviditet som för stärkt konkurrens- och innovationskraft. En hållbar tillväxt är av största vikt för underleverantörernas överlevnad i Sverige, det är därav väsentligt att storföretagen minskar inlåsningseffekterna och riskexponeringen för sina underleverantörer genom att betala dem i tid.

Svensk Industriförening Sinf, Fordonskomponentgruppen FKG, Almega, Innovationsföretagen och Företagarna startade 2018 "Föreningen för effektiva affärstransaktioner i näringslivet”, se betaltider.se. Syftet var att tillsammans med näringslivet verka för kortare betaltider, till fram för allt Sveriges små och medelstora bolag. I samband med lanseringen anslöt sig flera av Sveriges storföretag så som Scania, Electrolux, Atlas Copco, Ericsson, Skanska, SAS, Sandvik och Telia, till Uppförandekoden för att korta sina betaltider.

Vi vill uppmana alla Sveriges företagsledare att ta sitt samhällsansvar genom att omedelbart ansluta sig till Uppförandekoden och betala sina underleverantörer på 30 dagar.

Jenny Persson
Kommunikatör
jenny.persson@sinf.se
08-440 11 73
070-856 99 31

LATEST NEWS

- News from the industry
5/25/2020
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Advertisements