LATEST NEWS

- News from the industry

Rädda reliken

Världens sista Åkerman-dumper på auktion
Nu letar ett sällsynt stycke maskinhistoria ny ägare på Klaravik. Under 1950-talet tillverkades 21 Åkerman D22-dumprar i skånska Eslöv. De flesta tog båten och utvandrade till Brasilien (!). Bara några få blev kvar på svensk mark. Och nu finns den allra sista skapelsen, som ännu inte tillhör maskinhimlen, ute till försäljning.

Att vara ensam i hela världen om en specifik maskin är få förunnat. Och nu finns chansen för maskinnostalgikern att också rädda en hel “art” genom ett riktigt relikköp. Den Åkerman D22-dumper som just nu auktioneras på klaravik.se är mest troligt den allra sista kvarlevan av Åkermans dumperarv. Överhuvudtaget.

– Det bör vara så, även om det såklart är svårt att fastställa helt, säger den mångårige maskinboksförfattaren Lars von Rosen, som bland annat ligger bakom genomgången “Stora Maskinboken”.

Få stannade i Sverige

Åkermans Verkstad i Eslöv startade sin verksamhet redan på 1800-talet och från 1930-talet och framåt kom grävmaskiner att bli en stor del av framgångssagan (fram tills uppköpet från Volvo CE år 1991). Under 1950-talet gav sig företaget i kast med att också tillverka dumprar.

– Just D 22-dumpern, gjord för att lasta fyra ton, togs fram i 21 exemplar. 15 av dem försvann snabbt på export till Brasilien, medan de övriga tjänstgjorde i Åkers Styckebruk, i bruksverksamheten, säger Lars von Rosen och fortsätter:

– Det blev dock ingen kommersiell succé för Åkermans dumprar, varför man redan 1963 la ner den satsningen helt och hållet.

Den säregna maskinen i Strängnäs

Det hade kunnat vara slutet. Men ett par exemplar hittade nya ägare efter tiden på bruket. Och idag tros alltså en enda finnas kvar. Hos Anders Kjäll på Maskintjänst i Stallarholmen, Strängnäs, närmare bestämt.
– Jag har haft den i runt tio år. Jag visste att den var speciell och sällsynt, men det var först när Lars (von Rosen, red anm) kontaktade mig för sju år sedan som jag förstod HUR ovanlig den faktiskt var, säger Anders Kjäll.

Vill hitta en räddare

Vart ska den sista dumpern från Åkerman nu ta vägen? Om Anders Kjäll får sin önskan igenom råder det inget snack om saken:
– Jag vill inget hellre än att den ska fortsätta tas om hand och leva vidare. Det hade varit fantastiskt att se den hamna oss en maskinälskare som vill vårda och rädda den anrika historien, avslutar Anders Kjäll.

För mer information, kontakta
David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31
Contact information
Mailing address
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Visiting address
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands county
Sweden
Organization id:
556881-8693
Founded: 2012
Employees: 190
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Klaravik - marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon.

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.

Välkommen att kontakta oss!

Contacts

Åsa Albinsson
073-523 24 25
Klaravik Kundtjänst
054-151304
David Kvicklund
054-774 52 31

Videos

Klaravik - Så funkar det

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusEn vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumpar
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper