PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik) - industritorget.com
WEDNESDAY, OCTOBER 28 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)

När man på SSAB bestämt sig för att fasa ut kolet från stålindustrin ville man även byta ut sina smörjmedel till miljömässigt mer hållbara alternativ – vände man sig till oss på Fuchs.
Resultatet efter ett nära samarbete är en unik biologiskt nedbrytbar hydraulvätska för stålindustri och hydraulik.

Lars Eriksson, ansvarig säljare mot industrin på FUCHS smörjmedel, berättar att samarbetsprojektet på sätt och vis började redan för tio år sedan, då SSAB upplevde problem med kärvande spalter i servoventilerna på grund av varnish och vände sig till FUCHS. Det handlar om högtrycks-servohydraulik i gigantiska och komplicerade maskiner, där beläggningar av varnish skapar enormt kostsamma driftstörningar när de sätter igen supersmå ventiler.

– Vi lyckades lösa de initiala bekymren, säger Lars Eriksson, men priset blev högt när systemen var så stora. Den fossilfria lösningen och vårt goda samarbete gjorde dock att SSAB ville titta vidare på syntetiska estrar.

Mål: stålproduktion utan miljöpåverkan
Stålframställning är bland det mest energikrävande som finns. SSAB har alltid legat i topp när det pratas om energislukande industrier – och det vill man ändra på. Man vill ta sitt ansvar och fokuserar därför starkt på att utveckla verksamheten åt en mer hållbar riktning, bland annat genom att ersätta koleldade och gaseldade masugnar mot drift på vätgas. Att kunna framställa stål utan miljöpåverkan handlar lika mycket om framtida existensberättigande och möjlighet att attrahera rätt arbetskraft som fördelar med att kunna sälja ”grönt” stål.

– När vi fick frågan om vi kunde hjälpa dem att utveckla smörjmedelssidan ytterligare bad vi dem att själva först skriva en önskelista åt oss, säger Lars Eriksson. Den visade sig rymma en hel del. Hydraulvätskan de önskade skulle vara fri från zink, biologiskt nedbrytbar och ha en flampunkt som överstiger 220 °C. Den skulle också vara oxidationsstabil, energibesparande och motverka varnish.

Det fanns produkter som kunde lösa delar av problemen, men till för hög kostnad för de här stora systemen och utan den energieffektivitet som krävs. SSAB var dock beredda att acceptera högre kostnad för en förnyelsebar och därmed mer miljömässigt hållbar produkt än för en mineralbaserad – om den i gengäld gav en energireduktion som inom rimlig tid motsvarade den extra kostnaden.

– Jag gick med listan till vår avdelning för FoU och frågade vad som var möjligt, berättar Lars Eriksson. De tog fram ett antal alternativ och olika kostnadsbilder att utgå från. Tillsammans med SSAB valde vi sedan ut en av dem som testprodukt. Den byggde till 85 % på förnyelsebar råvara, vilket gjorde den superintressant för SSAB. Enbart en ”miljövänlig” lösning räckte inte för SSAB. De behövde ju även fortsatt kunna hantera till exempel varnish och göra allt för att minska sitt energiuttag.

– Innan första bytet såg vi till att montera in temperaturgivare, kopplade till en loggfunktion, på flera ställen i systemet för att kunna mäta energiuttaget. Vi gjorde även flera effektmätningar, berättar Anders Lindblom som är hydraulikansvarig på SSAB i Borlänge. När vi sedan jämförde mätningar före och efter oljebytet kunde vi tydligt se hur både effektförbrukning och temperatur sjönk i systemet.

Energibesparingen blev direkt cirka 14 %. Och efter några små justeringar blev den till och med ännu högre, med en potential upp mot 20 %. Innan SSAB genomförde oljebytet bytte man servoventiler varje månad på grund av varnish, med höga reparationskostnader som följd. Men nu, snart tre år efter oljebytet, har man endast behövt byta någon enstaka ventil.

En perfekt kompromiss mellan kostnad och effektivitet
Efter flera års nära samarbete med frågeställningar, tester och vidareutveckling har FUCHS och SSAB gemensamt nått fram till en helt ny unik produkt: PLANTOHYD ES. Det gällde att hitta exakt rätt kompromiss mellan energieffektivitet och kostnad. Svårigheten ligger sällan i att ”bara” lösa ett problem, utmaningen är att också kunna göra det till en rimlig kostnad som fungerar för företaget även i längden. Dit når man bara om man har nära och öppna relationer.

– FUCHS resurser i form av både personal på plats, intresse och lokal FoU gjorde att vi kontinuerligt kunde testa oss fram till en skräddarsydd produkt som fungerar optimalt för just våra maskiner, säger Anders Lindblom. Vi kan redan se både energibesparingar och minskade CO2-utsläpp. Så här långt vet vi att PLANTOHYD ES är rengörande, energieffektiv och förnyelsebar. Livslängden håller vi fortfarande på att kontrollera, vi har ju bara hunnit testa produkten i knappt tre år, men återbetalningstiden ligger på cirka 2 år så det ser lovande ut.

Mångsidig spetsprodukt som funkar för fler
Det som gör PLANTOHYD ES unik är kombinationen av energieffektivitet, skonsam formulering med förnyelsebar råvara och att den löser upp varnish och beläggningar i systemen så bra. Den har också extremt god vidhäftning, vilket gör att den bygger smörjfilm mer effektivt och att man därför kan gå ner i viskositet. Eftersom tunnare smörjmedel kräver mindre energiåtgång att driva hydrauliken leder det till ökad energieffektivitet och på så sätt minskade kostnader.

Den högteknologiska hydraulvätskan PLANTOHYD ES bygger på syntetiska och biologiskt nedbrytbara estrar. Energiinnehållet i de syntetiska estrarna gör den såväl oxidationsstabil som extremt svårbrännbar, temperaturen måste närma sig 300 °C för att den ska börja brinna, vilket är särskilt viktigt i en så ”het” industri som stålindustrin. Men PLANTOHYD ES har, på grund av sitt höga viskositetsindex, även utmärkta egenskaper vid låga temperaturer, vilket gör att den lämpar sig lika bra för stationär hydraulik som mobil hydraulik i känsliga miljöer. Ytterligare en positiv egenskap är att den är blandbar med de flesta vanliga hydraulvätskor.

Även om PLANTOHYD ES är framtagen för att möta SSAB:s specifika förutsättningar är det här en produkt som kan vara lika intressant för andra industrier med avancerade och känsligahydraulsystem. Framför allt de som ser en potential att spara energi, upplever problem med varnish och/eller vill utveckla sin produktion i en mer hållbar riktning – utan att göra avkall på varken funktion, prestanda eller ekonomi.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/14/2020
Luna Tools bidrar till samverkan för noll olyckor i byggbranschenPermanova växlar upp inom laserhärdning - köper nytt bolagSäkerhetsstandard för litiumbatterier för energilager utgiven
10/13/2020
Spänningsaggregat med displayWebbinarium: Ta kontroll över dina läckagekostnader idage-learning från Lund vinner pris i EnglandNordic Finance satsar på grön energiTillgänglighet och digitala personliga möten i fokus när DBT lanserar ny tech-plattformDe här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020CNC SVARV modell T-FLEX, för träMedvetet val vid köp av el viktigt för småföretagare
10/12/2020
Element tecknar 12-årigt ramavtal med Saab avseende kalibreringstjänster och materialprovningHultafors lanserar ergonomiska, färgkodade skruvmejslarMAXXDRIVE® XT industriväxlar – kraftfulla drivenheter för transportbandAreco TP20 och TP45 med förmonterat tätbandLeuzes nya internationella distributionscenter är igång efter bara ett års byggandeEndast 1 av 4 globala företag håller kortinnehavarnas betalningsuppgifter säkra
10/9/2020
ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i SingaporeNYTT NAMN EFTER 50 ÅR!Så väljer du rätt förvaring till kontoret​BAGA är nominerade!Hållbarhet möter hållfasthetFinska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
10/8/2020
Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
10/7/2020
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
10/6/2020
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
10/5/2020
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
10/2/2020
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnar
Advertisements