LATEST NEWS

- News from the industry

Orkla satsar på fossilfri livsmedelsproduktion

Planerar att bygga om energianläggningarna
Orkla Foods Sverige planerar att bygga om energianläggningarna på företagets livsmedelsanläggningar i Sverige för att göra sin produktion av mat och dryck fossilfri. En förändring som medför en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år. Arbetet har redan startat i Eslöv, Orklas största livsmedelsanläggning, som planeras bli fossilfri till 2025.

- Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Henrik Julin, VD, Orkla Foods Sverige.

På Orklas sju livsmedelsanläggningar från Vansbro i norr till Eslöv i söder kokar, lagar och bakar 1 500 medarbetare 214 000 ton mat och dryck, bland annat Felix köttbullar, Anamma vegofärs, Abba sill, BOB Sylt och Risifrutti. Redan idag är företagets anläggning i Kumla fossilfri. Övergången till fossilfri produktion som nu planeras att genomföras även på övriga anläggningar, beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år.

Orklakoncernen har som mål att nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan till 2045 (1*) och som mål att sänka utsläppen av växthusgaser från egen verksamhet med 70 procent till 2030 (2*).

- Det här är en investering i svensk livsmedelsproduktion men det är också en investering i framtidens mat. Den mat vi äter har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det därför självklart för oss att också vara en del av lösningen, säger Henrik Julin.

Näst på tur är Orklas största livsmedelsanläggning i Eslöv där analysarbetet för en ny energianläggning precis startats. Företagets målsättning är att produktionen där ska vara fossilfri till 2025 och för hela Orkla Food Sveriges produktion så snart därefter som möjligt och i god tid före 2030.

Sedan tidigare är den el som Orkla Foods Sverige använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

1* Orklas mål är verifierade och godkända av Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5 gradersmålet.

2* Basår 2016

LATEST NEWS

- News from the industry
9/18/2023
Rätt radplintar för tåg och järnvägsapplikationer
9/15/2023
Behöver du effektiva lagerlösningar?Volvomaskiner viktiga hos Gamleby EntreprenadMer variation från Dormer PrametVad kostar egentligen era packningar?Grundläggande Plåtbearbetningsprocess
9/14/2023
Ett omfattande utbud av lyftverktyg.ABB investerar 280 miljoner dollarInnovationer, hållbarhet och automation i fokus OEM Electronics hjälper med certifikat & dokumentationAI rankas som den främsta teknologin
9/13/2023
Racoon Miljöfilter AB Expanderar Mot Kanada EdmoLift blir nordisk och baltisk generalagentur Peter Claesson är ny försäljningschef Wallbox - officiell hållbarhetspartner Originell Scooby Doo-bil på auktion
9/12/2023
Volvo visar vägenHandhållen och automat­iserad 3D-laserskanner Företagskunder vill ha samma shoppingupplevelse Frekvensomriktare från Schneider Electric Ny VD till GJS verktyg