MONDAY, JANUARY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Oracle presenterar sin nya giv för avancerade IT-lösningar

När Oracle presenterar sin nya giv för avancerade IT-lösningar är esset i leken en komplett molnplattform i kundens egna datacenter, med den mest avancerade databasen som pricken över i.
På Oracle är det inte svensk industrisemester som gäller. Några lanseringar de senaste dagarna har potentialen att skaka om marknaden för företags-IT ordentligt, den som kallas ”enterprise IT” på modern svenska.
Innan vi särskådar lanseringarna är det på sin plats med en analys av de stora dragen. Om Oracle ror den här satsningen i land finns det potential för följande för kunderna:

– Att komma runt besvärlig lagstiftning om var och hur data får lagras, och ändå använda moderna molnlösningar.

– Att kunna migrera existerande IT-lösningar till en molnplattform på ett kontrollerat sätt. Det innebär mindre investeringar och mindre krångel för att dra nytta av de fördelar som molnteknik ger, som till exempel skalbarhet.

– Att kunna bygga flexibla hybridarkitekturer med både molnteknik och äldre tekniklösningar. Fördelarna är de samma som för föregående punkt.

– Att ha dörren öppen för nya avancerade tekniklösningar, utan att behöva skrota existerande lösningar som fungerar tillfredsställande.

Alla de här potentiella fördelarna bygger på en lansering med det hiskeliga namnet Oracle Dedicated Region Cloud@Customer. I korthet handlar det om att precis hela Oracles molnplattform, med alla molnapplikationer (affärssystem, HR, CRM, etcetera), kan köras i en kunds egna datacenter, utan begränsningar.

Oracle berömmer sig själva för att vara ensamma om en sådan här lösning. Och man beskriver priset som startar på 500 000 dollar, cirka 4,5 miljoner kronor, i månaden som ”en bråkdel av vad det kostar att ha en skräddarsydd molnregion från andra molnleverantörer”.

Men hur är det med den Oracleprodukt som trots allt är den som de allra flesta kommit i kontakt med: databasen? Jo, det finns nyheter vad gäller Oracle Database också. Håll i dig nu, för det är en lansering vars poäng behöver beskrivas i flera led.
Oracle lanserar den allra mest avancerade databasvarianten Autonomous Database på toppen av molntjänsten Exadata Cloud@Customer som kan köras i, just det, kundernas egna datacenter. Som namnet anger är Autonomous Database tänkt att vara självgående tack vare en hög grad av automatisering, med mindre problem, lägre personalkrav och lägre kostnader som följd.

Enkel drift är bara en del av poängen med Autonomous Database. Den är en plattform för att använda en uppsjö av moderna tekniklösningar, som maskininlärning, blockkedjor, med flera. Samtidigt är Autonomous Database länken till äldre existerande IT-lösningar som är Oraclebaserade. Om allt fungerar som det är tänkt erbjuder Autonomous Database alltså det bästa av båda världar, gammalt och nytt.

Finns det inga farhågor med Oracles kraftfulla satsning? Förutom att det återstår att se hur alla olika delar av plattformen fungerar i praktiken så är det en sak som egentligen inte är ett problem, men som kanske ändå kan oroa: Oracle erbjuder en mycket hög grad av flexibilitet vad gäller implementation av IT-lösningar. Det går att välja mellan traditionell drift, det publika molnet och privata moln i egna datacenter. Det gäller alltså att fatta en del beslut.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/18/2020
Högpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
12/17/2020
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
12/16/2020
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
12/15/2020
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
12/14/2020
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
12/11/2020
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
12/10/2020
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
12/9/2020
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenter
Advertisements