LATEST NEWS

- News from the industry

Olles väg mot Euroskills tar form

Minst 200 timmars praktisk träning
Det börjar dra ihop sig till hårdträning för Olle Spetz, Sveriges representant i Euroskills. Minst 200 timmars praktisk träning är schemalagd under våren och sommaren. Det blir allt från att öva på perfekta skivtäckningar till att förfina jobben med avsluten. Inte minst handlar det om att även träna på de mentala bitarna.

Fyra dagar i veckan var tredje vecka, samt en massa extraträning på kvällar och helger. Så ser schemat ut framöver för Olle Spetz, som ska försvara de svenska färgerna i höstens Euroskills, den 5–9 september i Gdansk.

När Plåt & Ventmagasinet får en pratstund med Olle är det fortfarande slutet av april och träningen har just börjat. Än så länge vet inte Olle och hans coach Daniel Eriksson på Er-Jill exakt vad tävlingsuppgiften blir, men de har sina aningar och utgår från dem.

– Vi har just kommit i gång och övar på de moment som vi tror ska komma, till exempel skivtäckning och att jobba med Rheinzink. Men framför allt har vi börjat jobba med den mentala träningen, berättar 22-årige Olle som till vardags jobbar som plåtslagare på Arnes Plåt i Alboga.

Det mentala är viktigt

Just de mentala delarna är avgörande för att klara sig bra i tävlingen. Det handlar om att hantera den stress som uppstår när man står där i skarpt läge och ska prestera i kamp mot klockan och de andra medtävlande. Men Olle och hans coach Daniel har en väl utarbetad plan även för detta.

– Vi pratar mycket om hur jag ska göra för att klara av stress och press och går igenom mina styrkor och svagheter. Till exempel har jag en tendens att hänga upp mig på fel som jag gör och älta det. Men genom att vi övar och övar, precis så som tävlingen går till i verkligheten, vänjer jag mig mentalt och blir lugnare inför tävlingen, eftersom jag då kommer att ha gjort momenten många gånger och vet hur lång tid saker ska ta.

Positiv visualisering är en annan arbetsmetod som Olle har lärt sig av Daniel.

– Det handlar om att se sig själv på prispallen, ungefär på samma sätt som en idrottsperson visualiserar att han eller hon tar sig först över målstrecket.

Van att prestera under press

Olle har dessutom tidigare vana vid att prestera under press. 2019 vann han SM för unga plåtslagare. Men inte nog med det, efter gymnasiet gjorde han militärtjänst som jägarsoldat vid K3 Karlsborg. En erfarenhet som gav honom pannben och mental styrka, utöver den fysiska styrka som förstås krävs för en sådan uppgift.

– Jägartiden har jag alltid med mig. Där lärde jag mig verkligen att fokusera mentalt. Allt man gör nu går att ställa i relation till hur jobbigt det var under de värsta perioderna då, och så känns det inte så jobbigt längre, säger Olle med ett brett leende.

Även om hårdträningen inte har kommit i gång riktigt än så har Olle och Daniel nästan daglig kontakt. Olle skickar bilder på saker som han skapar på fritiden och så får Daniel ha synpunkter.

– Han skojar om att jag kommer att hata honom efter den här tiden. Men jag är inte så orolig för det, för jag känner Daniel så bra efter min tid som praktikant på Er-Jill och vet att han är jättebra coach, säger Olle.

Förutom den praktiska plåtslagarträningen och den mentala träningen står även fysisk träning på schemat.

– Vi har lagt upp ett träningsprogram för mig med löpning, styrketräning och kost. Det är ju påfrestande att hålla på med så mycket stress och fysiskt arbete som det blir nere i Gdansk i tre dagar, så man måste vara i bra form, säger Olle som i och för sig redan är i god fysisk form men som nu lägger på ett extra kol för att vara i sitt esse lagom till höstens tävling.

Stor hejaklack i Gdansk

På plats nere i Gdansk kommer Olle att ha en stor hejaklack. Förutom arbetskollegor från Arnes plåt och hans gamla lärare Jerry och Lutte från gymnasiet kommer kompisar, flickvän, syskon, mor- och farföräldrar och – så klart hans allra största fans – mamma Matilda och pappa Frans.

– I våra ögon är Olle redan en vinnare som har tagit sig så här långt. Vad han än vill göra i framtiden har han det här att falla tillbaka på. Det är inte så många i hans ålder som får chansen att representera sitt land på en så här stor tävling. Så självklart är vi väldigt stolta, säger Olles pappa Frans Spetz.

Han berättar att han och Matilda tidigt anade att Olle skulle komma att jobba med något praktiskt.

– Olle kunde inte vara still som liten och ville alltid hitta på saker: bygga kojor, snickra på något och vara utomhus. Visst kunde han spela dataspel med kompisarna också, men framför allt ville han skruva, greja och fixa med händerna, minns Frans leende.

Byggprogrammet – självklart val

Så när det blev byggprogrammet på gymnasiet var det ett ganska självklart val. Att det blev plåtslagare däremot var inte lika givet.

– Det var en kompis till Olle vars pappa var plåtslagare, som körde en jättesnygg, renoverad Chevrolet. Han fick Olle att få upp ögonen för plåtslagaryrket. För när Olle såg honom köra runt i sin snygga bil ville han också ville bli plåtslagare, säger Frans och tillägger att de alltid har uppmuntrat Olle att syssla med något som han verkligen tycker är kul för då blir det bäst.

Till viss del var det nog även rundvandringen i årskurs ett på gymnasiet som fick Olle att upptäcka plåtslageriet.

– Min plan var egentligen att bli timmerman och flytta upp till Jämtland för att snickra stugor. Men sen tyckte jag att jag mest fick göra gjutformar på skolan och det var inte så spännande. Så när jag fick prova på plåtslageri var det mycket roligare och då fastnade jag för det. Det var dessutom väldigt bra lärare på den inriktningen, säger Olle.

Fokus framåt!

Nu är det alltså fullt fokus framåt och hårdträning som gäller. Olle är peppad och ser fram emot höstens tävling med lite lagom nervositet. Och trots att tävlingen är ett stort mål som hägrar i horisonten så har Olle redan planer färdiga för vad som händer efter Gdansk.

– Då ska jag fortsätta jobba på Arnes plåt och på min fritid ska jag bygga ett eget hus, tillsammans med min flickvän. Vi drömmer om att ha en liten gård på landet med flera hundar och hästar. Och självklart ett snyggt plåttak!
Contact information
Mailing address
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
802000-3581
Founded: 1971
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

The company's services/products

Blacksmith & Plating work: Aluminum work, Asphalt paper roofing, Bay work, Belt covering, Brass sheet work, Building plate work, Chimney fittings, Construction assembly, Cooker cabinets, Copper covering, Copper roof, Diskcovering, Dormer windows, Drainage, Entranceroof, Facade work, Facadeplate, Forging operation, Gutters, Maintenance jobs, Pantiled roof, Plate covering, Plate covering, Plate details, Plate facades, Rain pipe, Rainwater pipe, Roof cleaning, Roof maintenance, Roof renovations, Roof safety, Roof slippage protection, Roofing plate works, Roofing tiles, Screen roof, Skylight, Slate roof, Stainless work, Structural steel sheet, Thin plate work, Tiled roof, Tin plated roof, Tin plated roof painting, Ventilation plating, Ventilator cowls, Wallplate, Waterproofing, Wind disk plate, Window sheets, Zinc covering roofing
Heating system & Ventilation: AC system, Air conditioning, Air conditioning, Air heater, Air purification facilities, Air purifiers, Air treatment, Armature kits, Bio energy boilers, Breathing equipment, CE- labelling, Central boiler, Chimney cleaning, Contact heater, Contract inspection, Cylindric iron stoves, Damping spray nozzles, Dehumidifiers, Deodorizer, Dirt filter, District heating alternator, Dryingsystem, Electric boilers, Element, Energy control, Energy inspection, Energy optimization, Energy solutions, Evaporative condenser, Expansion system, Fans & units, Flow measurement, Gas plants, Heat convertor, Heat exchanger, Heat pump, Heating chamber, Hot water heater, Humidification, Humidifier, Humidifier system, Humidifying plant, Inspection of furnaces and flue tubes, Inspection of ventilation, Installation of fireplaces, Internal environment analysis, Moisture separator, Municipal heating networks, Non-contact thermal analysis, Nozzel duct, Odor analys, Odor purification, Oil-fired boilers, Osmosis plants, OVK inspection, Pellet burner, Plate heat exchanger, Radiators, Radon analysis, Service agreement, Single leaf damper, Solar collector, Solar energy system, Solar heating, Steam systems, Sweeping of fireplaces, Ventilation assembly, Ventilation facilities, Ventilation products, Ventilation service, Ventilation systems, Water meter consoles, Wood-fired boilers
Plateworking: Additive manufacturing, Automatic deburring, Automatic punching, Band bending, Bend, Bending, CNC-punching, Combi laser - punching, Cutting, Eccentric-shaft press, Fine cutting, Hydraulic pressing, Making of holes, Metal tape grinding, Milling / Rolling / Lamination, Miscellaneous sheet processing, Nibbling, Panel / sheet bending, Perforation, Photo stamping, Pipe bending, Pipe bending, Plate works, Pressure turning, Punching, Riveting, roll forming, Sheet / plate encapsulation, Splitting, Squeezing, pressing, Steel shuttering, Thermo pressing, Threadbending, Vibro-edge puddler

Contacts

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Videos

Avtalsfilm2017 170217 textad

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2023
Totalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbranschAlutrade firar 40-års jubileum Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
9/21/2023
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
9/20/2023
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
9/19/2023
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso
9/18/2023
Fördelarna med mobil vägning EU-lånet - ett företagslån Hilti lanserar EXO-SKraftringen framtidssäkrar elnätet i HörbyAbkati lanserar en ny serie kraftfulla arbetslampor