LATEST NEWS

- News from the industry

Olika former av företagslån

Behöver ditt företag likviditet?
Står du inför att uppgradera utrustning, tjänster eller processer? När det är dags att ta ett företagslån behöver du först och främst få en överblick över de alternativ som finns. Vad gäller former av företagslån finns det bland annat uppstartslån, investeringskredit, rörelsekredit, kontokredit och factoring. Vilken låneform som passar ditt företag bäst beror på vad din verksamhet behöver och hur den är utformad. Det är inte samma låneformer som exempelvis kan eller bör tecknas av aktiebolag och enskilda firmor. Läs vidare för att lära dig mer!

Vilket lån ska min firma ta?
För att kunna rekommendera ett lån krävs en total inblick i företagets behov och struktur.
Jämför företagslån på Kreditium för att få en så tydlig överblick som möjligt över vilka alternativ som är tillgängliga för dig.

Här är en snabb överblick över de låneformer som finns tillgängliga:

● Uppstartslån
Uppstartslån är utformade för att hjälpa nya företag att få finansiering. Denna låneform kan tas av aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor. För att kunna ansöka om uppstartslån får ditt företag inte ha gjort sitt första bokslut då denna typ av lån är inriktad mot nystartade företag.

● Investeringskredit
Investeringskredit kan användas av företag som behöver investera i utrustning, exempelvis i form av maskiner eller inventarier.

● Rörelsekredit
Rörelsekredit kan användas av företag som behöver hjälp med sin likviditet. Detta kan exempelvis vara användbart när ditt företag inväntar betalning för utförd tjänst eller om du är mitt i ett långsiktigt projekt.

● Kontokredit
Kontokredit är en mer kortsiktig rörelsekredit med endast ett års löptid. I princip fungerar som ett kreditkort för privatpersoner.

● Factoring
Factoring är ett sätt för företag att sälja sina fakturor till factoringbolag. På så sätt kan företag få direkt likviditet utan att behöva vänta på att fakturor ska betalas in.

● Låna pengar av dig själv
Det går även att själv låna pengar till ditt företag. Detta kan vara en bra lösning för nystartade företag som av någon anledning inte kan ta ett uppstartslån.

Låneform för dig som driver enskild näringsverksamhet
Långivare ställer i regel högre krav på dig som äger företaget då det är du som är personligt ansvarig för företagets skulder. Med det i åtanke går de i större grad igenom din privata ekonomi under ansökan. Om ditt företag är nystartat finns det ett flertal olika typer av uppstartslån som kan tas för enskilda firmor. För enskilda firmor som utför många men korta projekt kan factoring även vara något att se över. Det är inte ovanligt att faktureringscykeln är 45 dagar eller längre för stora företag, så om du utför tjänster till sådana företag och behöver likviditet direkt, utan att vänta på att fakturorna ska betalas, kan ett factoringbolag köpa dina fakturor i utbyte mot en avgift.

Låneform som passar aktiebolag
Vad lånet ska användas till är givetvis viktigt. Om du behöver investera i utrustning för din firma kan en investeringskredit vara en god idé. Även om ditt företag har god likviditet kan nyutrustning kosta mycket pengar, framförallt inom bygg och konstruktion. Räntan för krediten sätts av banken i samband med ansökan och räknas på aktuellt avbetalningsbelopp. För mer långsiktiga investeringskrediter finns inteckningslån och reverslån, vilket kan vara bra för företag som kontinuerligt behöver uppgradera eller underhålla dyr utrustning.

Låneform som passar handelsbolag
Kontokredit kan vara något att se över om ditt företag har ojämna intäkter. Om ditt företag exempelvis tjänar majoriteten av sina pengar under vinterhalvåret kan det vara bra att ha en kontokredit som kan täcka upp över de månader då det är mindre jobb för din verksamhet. Med hjälp av krediten kan du få stärka likviditeten för att ta hand om löpande kostnader och sen betala tillbaka när verksamheten drar in mer pengar.

Behöver jag lämna någon säkerhet?
För de flesta typer av lån kräver banken någon slags säkerhet. Exempelvis kan det röra sig om inteckning av fast egendom, som industrilokaler- eller mark. En annan typ av säkerhet är att teckna lånet med en borgensman (kan vara företagets ägare) som förbinder sig att betala skulden i det fall att företaget inte klarar av det.

Det finns även låneformer som inte kräver någon säkerhet. I regel rör det sig då om mer kortsiktiga lån, som kontokredit. I dessa fall beräknar banken din återbetalningsförmåga som en slags säkerhet.

Kan jag påverka räntan på företagslånet?
Vilken ränta som sätts på ditt företagslån beror på ett flertal faktorer. Vilken industri ditt företag är verksamt i, ditt företags kreditbetyg, återbetalningstiden och lånets storlek påverkar hur hög eller låg räntan blir. Det finns även andra faktorer som spelar in, som hur regelbundet ditt företags kassaflöde är och hur beroende ditt företag är av fysiska tillgångar, som maskiner och annan utrustning. Kortfattat handlar räntan till stor del om hur hög risken är för banken. Allt som ökar risken att ditt företag ska få problem att betala av lånet leder till en högre ränta. Du behöver dock inte stirra dig blind på räntan. Det finns även andra lösningar, som factoring.

Med det sagt finns det fortfarande saker du kan göra för att hålla nere räntekostnaderna. Ett sätt är att ingå i lånet tillsammans med en borgensman, då det reducerar risken för banken. Ett annat sätt är att använda sig av en förmedlare av företagslån för att hitta det lån som ger dig bäst möjliga villkor. De jämför olika långivare så att du slipper att personligen gå igenom.

Detta hade annars inte bara ta lång tid, det hade även påverkat ditt kreditbetyg negativt då många kreditupplysningar skulle behöva göras på ditt företag. När du använder en förmedlare görs endast en kreditupplysning, och du får en bättre överblick över vad som kan erbjudas dig.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/25/2022
Städfirma Helsingborg Eitech installerar ny laddningsinfrastruktur Peab först i Sverige med smarta sensorer Upptäck LEMO:s banbryt­ande High speed-kontakterSå vinner du det psykologiska spelet
11/24/2022
PS Auction säljer stor maskinpark på auktionAJ Produkter fortsätter tillväxtresanPress & Metall i Hjo investerarABB lanserar ett Energy Management-system för grön vätgasIndustrijobb utomlands
11/23/2022
Trygg plåt fortsätter att växaABB investerar i TallarnaClemondo ställer ut på AutomässanEn mässa i hållbarhetens teckenNya testkablar från Stäubli
11/22/2022
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
11/21/2022
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen