LATEST NEWS

- News from the industry

Nytt rekord för Kia 2021

Tredje största bilmärke för femte året i rad
• All time high: 29 867 registreringar 2021 – marknadsandelen ökar till 9,92 procent
• Andelen laddbart 78,4 procent
• Målsättningen 100 procent laddbart 2024 inom räckhåll

Kia stärker positionen och är för femte året i rad det tredje största bilmärket i Sverige och även det mest populära bilmärket bland privatpersoner.

I dag presenterade BIL Sweden registreringssiffror för december och helåret 2021. Totalt registrerades 300 983 fordon, vilket är en ökning med tre procent jämfört med 2020. Till och med juni var ökningen 38 procent men efter det har det varit en negativ trend kopplat till leveransproblem kopplat till halvledarbrist och förändringar av Bonus-malussystemet och förmånsvärdet för tjänstebilar.

Kia summerar 2021 med 2 386 registreringar i december (+0,89 %) och totalt 29 867 (+18,6 %) för året. Marknadsandelen ökade från 8,68 procent under 2020 till 9,92 procent 2021.

– Kia är förstahandsvalet bland kunder som söker en laddbar bil och våra återförsäljare har verkligen gjort sitt yttersta för att leverera efter kundernas förväntningar. Kia har stått starka och stabila trots utmaningarna på marknaden, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Den mest populära modellen var Kia Ceed (11 399 bilar) tätt följd av Kia Niro (10 311 bilar). Båda modellerna placerade sig som försäljningsettor under enskilda månader och slutade helåret som fyra (Kia Ceed) respektive femma (Kia Niro) på topplistan över de mest sålda bilmodellerna i Sverige.

Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid är den mest registrerade laddhybriden i Sverige under 2021. Kia e-Niro är tvåa över de mest registrerade elbilarna.

Nya elektriska crossovern Kia EV6, finalist i Årets Bil, började levereras under slutet av året; 231 bilar i december och 597 bilar inräknat november.

Kia gick in med målet att nå 80 procent laddbar försäljning för 2021, det nåddes inte riktigt utan blev 78 procent. Det kan jämföras med marknadens snitt på 45 procent, enligt Bil Sweden. Under december månad var hela 88 procent av Kias försäljning laddbar.
Målsättningen för Kia i Sverige är att 100 procent av alla bilar som säljs i Sverige ska vara laddbara om två år, 2024.

Kia inledde 2021 med att globalt ställa om varumärket i grunden till att bli en leverantör av mobilitetstjänster och med hållbarhetsfokus i alla led successivt sänka klimatavtrycket och nå koldioxidneutralitet. Kia Sweden har framgångsrikt visat hur det är möjligt att ställa om till att erbjuda i stort sett enbart laddbara modeller. Det har resulterat i det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet, 46 gram t o m november* av de bästsäljande märkena i Sverige, vilket överträffar målet som var 50 gram.

– Utsläppen från inrikes transporter står idag för en tredjedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp, och av dessa står vägtrafiken för drygt 90 procent. Om vi ska nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland och lyckas minska växthusgasutsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010 så anser vi att ytterligare steg framåt behöver tas, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

– Vi anser att en samlad översyn av hur de olika incitamenten i både Bonus-malussystemet och beräkningen av förmånsvärdet påverkar omställningen till en elektrifierad fordonsflotta är nödvändig.

Satsningen på elektrifiering fortsätter under 2022 med lanseringar av nya fyrhjulsdrivna suven Kia Sportage för att följas av nya Kia Niro senare under året.

*Källa: Vroom

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Zeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsAreco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB