LATEST NEWS

- News from the industry

Ny STIHL produktions­anläggning i Rumänien

Byggstart med symbolisk första spadtagsceremoni
27 mars 2024 sattes spaden i jorden för en ny STIHL anläggning i Oradea i Rumänien. Den nya anläggningen kommer att rymma en ny batteriproduktionsanläggning och utgör en viktig milstolpe i det tyska familjeföretagets tillväxtstrategi. Det internationella tillverkningsnätverket, som innefattar produktionsverksamheter i sju länder på fyra kontinenter, utvidgas till att omfatta ytterligare en viktig plats i Europa.

Produktionsanläggningens golvyta är nästan 47 000 kvadratmeter och anläggningsområdets area är 147 000 kvadratmeter. Normal produktion väntas vara i gång i september 2025. Anläggningen ANDREAS STIHL POWER TOOLS S.R.L. i Oradea förväntas sysselsätta cirka 700 personer år 2028.

”För närvarande tillverkar vi sladdlösa produkter vid våra anläggningar i Langkampfen i Österrike, i Virginia Beach i USA samt i Kina och Tyskland”, sade dr Nikolas Stihl, ordförande för den rådgivande gruppen och tillsynsrådet vid STIHL, under den officiella byggstartsceremonin. ”Vi kommer också att börja tillverka batteridrivna verktyg vid vårt tyska högkvarter i Waiblingen i år och i Oradea med början 2025, vilket kommer att förbättra vår konkurrenskraft inom batterisegmentet avsevärt.”

Projekt med positiv effekt utöver den lokala regionen
Florin Spătaru, statsråd och därmed nära associerad med Rumäniens premiärminister Ion-Marcel Ciolacu, uttryckte sin uppskattning av den investering STIHL gör i Oradea och underströk projektets betydelse för hela landets ekonomiska utveckling: ”Tack vare att STIHL beslutat att bygga en ny batteriproduktionsanläggning just här förstärks inte bara den ekonomiska tillväxten i regionen, utan det kommer också att bidra till att stärka vår position som produktionsort på den globala marknaden.”

Oradeas borgmästare Florin Birta fokuserade i sitt tal på de positiva effekter omlokalisering av ett globalt företag som STIHL har på den lokala ekonomin och arbetsmarknaden: ”Företagets beslut att investera i Oradea signalerar tydligt hur attraktiv regionen är.”

Byggd som hållbar anläggning
Vid planering och uppförande av den nya anläggningen har stor vikt lagts vid hållbarhet och miljöskydd. När den är klar kommer anläggningen att certifieras enligt det tyska byggcertifieringssystemet DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Anläggningen har ett solenergisystem och använder geotermisk energi för att värma och kyla kontorsbyggnaden, vilket innebär att anläggningen är helt oberoende av fossila bränslen. Konceptet är också förberett för målinriktad användning av gröna tak.

Emma Birgersson
PR- & kommunikationschef
Norden
emma.birgersson@stihl.se
+46 73-736 23 14

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper