LATEST NEWS

- News from the industry

Nu är andra generationens Biobetong här

Biobetongen erbjuder ett hållbart alternativ
Nu växlar vi upp satsningen på klimatförbättrad betong till en ny nivå och lanserar andra generationens Biobetong med 33 procent lägre CO2-avtryck jämfört med Svensk Betongs branschvärde.

– Vi har jobbat hårt under lång tid för att kontinuerligt förbättra miljöprestandan för alla våra produkter. Redan under 2020 presenterade vi första generationens Biobetong som vi idag kan producera samtliga våra prefabelement till husbyggnation med, säger Magnus Fridvall, divisionschef på Abetong och fortsätter:

– Med Biobetong I sänkte vi klimatpåverkan med 23 procent jämfört med Svensk Betongs branschvärde. Och nu med vidareutvecklade Biobetong II tar vi alltså ytterligare ett stort kliv framåt i jakten på minskade koldioxidutsläpp. Först ut blir all inomhusbetong och därefter utomhusbetongen.

Alternativa bindemedel

Cementproduktionen står för de absolut största CO2-utsläppen vid tillverkningen av betong. I Biobetongen ersätts delar av cementen med alternativa bindemedel som exempelvis masugnsslagg för att minska klimatpåverkan.

– En stor utmaning är just att ta fram nya betongrecept som fungerar i alla våra fabriker med bibehållen produktionskapacitet och kvalitet. Där har vi lyckats riktigt bra genom att dra nytta av Abetongs samlade expertis och mångåriga erfarenhet inom prefab. Vi jobbar också ihop med vår cementleverantör, Cementa, och testar nya bindemedel, säger Magnus Fridvall.

Nya regler infördes i år

Från och med den 1 januari 2022 gäller de nya reglerna med krav på klimatdeklaration vid nybyggnation. På längre sikt är det troligt att myndighetskraven kommer att omfatta inte bara deklarering utan även en faktisk minskning av klimatpåverkan till satta gränsvärden. Det gör att Magnus Fridvall tror på ännu större efterfrågan på Biobetong från byggsektorn framöver.

– Betong har en lång rad svårslagna fördelar som byggmaterial. God brand- och fuktsäkerhet, ljudisolerande egenskaper och det är i stort sett helt underhållsfritt. Det är just miljöaspekterna som tidigare varit en utmaning. Med Biobetongen erbjuder vi våra kunder ett hållbart alternativ även i det perspektivet, säger han.

CO2-kalkylatorn visar klimatnyttan

För att förenkla för kunderna har Abetong tagit fram en koldioxidkalkylator som visar hur belastningen skiftar mellan olika val och lösningar i prefabstommen. Med det som grund kan Abetongs säljare presentera en klimatkalkyl i varje enskilt projekt.

Magnus Fridvall
Divisionschef Hus Syd
magnus.fridvall@abetong.se
0706 48 38 35

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance